Zgodnie z ubiegłorocznymi zapowiedziami szczecińskie przedsiębiorstwo przeprowadziło kolejne inwestycje modernizacyjne, co pozwoliło m.in. zwiększyć wydajność produkcji. Firma wzbogaciła się o nowe maszyny i urządzenia w zakładach w Szczecinie Dąbiu i w Goleniowie. Na rynku można kupić obecnie poza mięsem, ponad 80 różnego rodzaju produktów Drobimexu.
W zakładzie produkcyjnym w Szczecinie Dąbiu znów zainwestowano w modernizację linii oraz unowocześnienie produkcji. Największą inwestycją był zakup i uruchomienie drugiej nowoczesnej, w pełni automatycznej linii FHF STORK przeznaczonej do filetowania i cięcia skrzydełek tuszek kurcząt.
Inwestycja kosztowała prawie 4 mln złotych. Pozwoliło to na dalsze zwiększenie produkcji i zdolności ubojowych. Obecnie dzienny ubój to 100 tys. szt.
Maszyna przede wszystkim daje poprawę jakości cięć mięsa. Obecnie Drobimex jako jedyny zakład w Polsce posiada linie filetowania FHF. Przy okazji tej inwestycji zadbano o podwyższenie standardu sanitarno - weterynaryjnego. Nastąpiła wymiana oświetlenia, renowacja posadzek oraz poprawa izolacji ścian i sufitów poprzez położenie nowych płyt warstwowych.
Zamontowano również nowe systemy transportowe surowców i wyrobów gotowych. Pracuje także nowa linia pojemników i kartonów. Przypomnijmy, że wcześniej w zakładzie w Szczecinie Dąbiu przeprowadzono modernizację ciągów produkcji, przebudowano wydział kurczaka 9 części KFC oraz wydział elementów i kurcząt w przyprawach. Drobimex jako pierwsza firma w Polsce uruchomił linię do produkcji polędwiczek z kurcząt i dalej ją modernizuje.
Wraz ze wzrostem uboju w Szczecinie Dąbiu rośnie produkcja wędlin w zakładzie w Goleniowie, a także inwestowane są środki w modernizację parku maszynowego. W zakładzie produkcyjnym najpierw zakupiono nowe maszyny do pakowania, następnie zainwestowano w nową nadziewarkę oraz klipsownicę i komorę wędzarniczo-warzelniczą. Dzięki temu wzrosły możliwości produkcyjne, a Drobimex na rynku oferuje coraz większy wachlarz wędlin. W Goleniowie produkowanych jest ok. 80 rodzajów wędlin. Codziennie Drobimex produkuje ich 50 ton. Wędliny najchętniej kupowane to parówki, szynka delikatesowa oraz pasztet francuski. Możliwości produkcyjne samych parówek wzrosły z 14 do 18 ton dziennie.
Drobimex od dawna jest także przygotowany na rozpoczęcie sezonu grillowego. Tegoroczna oferta grillowa to kilkanaście produktów, wśród których są prawdziwe nowości na polskim rynku m.in. Sznycle i Steki Chakalaka. Pod nazwą Chakalaka kryje się ostro - słodka marynata z nutą papryczek czereśniowych. Soczyste steki z chrupiącą skórką oraz cieniutkie sznycle z piersi kurcząt, gotowe są do podania po 2-3 minutach pieczenia. Kolejna nowa propozycja dla klientów to Sznycle Barbecue, czyli cieniutkie płaty mięsa z piersi kurcząt, marynowane w sosie barbecie. Pieczone powinny być na gorącym ruszcie, 1 minutę z każdej strony. Na polskim rynku Drobimex jako pierwszy będzie miał taki produkt. Do stworzenia sznycli Drobimex zakupił specjalną krajalnicę. W tegorocznej ofercie nie zabraknie grillowych elementów z kurcząt oraz tradycyjnych wędlin, czyli kiełbasy grillowej i kaszanki białej z kurcząt. Większość produktów będzie dostępnych w sieciach handlowych.
Drobimex SA większość swojej produkcji dostarcza do sieci handlowych w Polsce, które wraz z eksportem realizują większość obrotów całej firmy.
(Maja Święcka)
tagi: Drobimex ,
Z analizy sklepowej ekspozycji, przeprowadzonej przez spółkę...
Od 1 czerwca 2025 roku Adam Manikowski objął funkcję Chief...
Bez rekompensat sytuacja rolników może się pogarszać...
Inflacja napędza spiralę...
Absurdów podatkowych nie brakuje...
Trwają negocjacje ws. długoterminowych ram...
Obniży za to skłonność pracodawców do podwyżek...