Handel

Jak zwiększyć konkurencyjność placówki handlowej przed świętami?

Środa, 05 kwietnia 2023
Firmy często pracują nad rozwiązaniami wspierającymi sprzedaż w okresie przedświątecznym, bazując na sprawdzonych, ciągle powielanych mechanizmach trade marketingu. Taki biznes zapewne z sukcesem podsumuje okres świąteczny, ale utraci możliwość rozwoju potencjału rynkowego. Po jakie rozwiązania warto więc sięgnąć aby nie stracić szansy na generowanie przewagi konkurencyjnej?
Skutkiem rosyjskiej inwazji jest znaczący wzrost liczby (i tak już wysokiej) pracowników pochodzenia ukraińskiego zatrudnionych w handlu. Managerowie placówek handlowych powinni pamiętać, że święta wielkanocne obchodzone zgodnie z polską tradycją znacząco różnią się od tych, które są częścią dziedzictwa kulturowo- religijnego Ukrainy, stąd też sprzedawcom ukształtowanym przez inne zwyczaje trudno będzie wspierać klientów w procesie dokonywania przedświątecznych zakupów. Z pewnością zaplanowanie dodatkowych szkoleń podnoszących kompetencje personelu sprzedażowego w tym obszarze mogą nie tylko okazać się wskazane, co niezbędne dla budowania przewagi konkurencyjnej danej placówki. Wzrost liczby imigrantów to również szansa na generowanie większych przychodów wynikających z pojawienia się nowej grupy potencjalnych klientów. Warto więc zadbać o asortyment produktów tematycznych, dedykowanych klientom zza naszej wschodniej granicy oraz pamiętać, że obchody świąt wielkanocnych – i wiążące się z nimi zwiększone zakupy – są przesunięte w stosunku do polskiego kalendarza o tydzień.

Największe wyzwania w handlu 2023

Jednym z największych wyzwań roku 2023 dla handlu jest rosnący poziom inflacji oraz pogorszenie nastrojów konsumenckich, co w efekcie może doprowadzić do znaczącego spadku siły nabywczej Polaków.

– Widać już pierwsze symptomy tych trendów przejawiające się m.in. w intensyfikacji wysiłków ukierunkowanych na poszukiwanie okazji cenowych. Świadczą o tym m.in. wyniki badań Inquiry z grudnia 2022 roku pokazujące, że ponad połowa konsumentów regularnie wyszukuje oferty promocyjne oraz tańsze produkty, a także wybiera tańsze sklepy. Dodatkowo, 40% Polaków ogranicza wydatki rezygnując z zakupu niektórych kategorii czy produktów, szczególnie tych reprezentujących segment premium – wspomina Mariusz Bocianowski, CEO spółki Soul & Mind Brand Design, praktyk trademarketingu, odpowiedzialny za zarządzanie procesami operacyjnymi agencji.

Jak więc sprostać tej rosnącej presji cenowej i obronić poziom marży?

Możemy z łatwością wskazać kilka kierunków, które pomogą utrzymać status quo, a nawet budować przewagę konkurencyjną w obliczu pogłębiającej się dekoniunktury. Przede wszystkim sięgnijmy po całe dostępne spektrum narzędzi aktywizowania sprzedaży oferowane przez producentów.

– Jestem wielkim zwolennikiem maksymalnego wykorzystania aktywności marketingowej producentów. Zweryfikujmy wszystkie narzędzia, po które możemy sięgnąć aktywizując sprzedaż w swoim sklepie. Warto wykorzystywać potencjał akcji konsumenckich organizowanych przez producentów: komunikowanych loterii czy konkursów konsumenckich, odpowiednio je eksponować i starać się wykorzystać do zwrócenia uwagi klientów na naszą placówkę – dodaje Mariusz Bocianowski.

Nie można zapomnieć również o podstawowej zasadzie w handlu: klienci kupują więcej i chętniej, jeśli poczują magię świąt i działając w myśl tej reguły, warto zadbać o stworzenie unikalnego wielkanocnego klimatu w naszym sklepie. Warto pamiętać, iż wielu producentów oferuje gotowe rozwiązania wspierające ekspozycję czy komunikację swojej świątecznej oferty - wystarczy jedynie sprawdzić wszystkie dostępne rozwiązania, ustalić potrzeby oraz możliwości ekspozycyjne sklepu z przedstawicielem producenta. Wiele rozwiązań (zwłaszcza tych do wykorzystania w obszarze reklamy internetowej np. w social mediach) można pobrać bezpośrednio z platform e-zakupowych.

Rosnąca presja cenowa

Odpowiedzą na presję cenową ze strony nabywców może być postawienie na ofertę produktów w opakowaniach XXL lub kupowanych w formule multibuy (np. wielopaków). Jednak warto pamiętać, iż decyzja o wprowadzeniu do oferty takich produktów musi być jednoznaczna z rezygnacją z obniżania ceny standardowych opakowań, gdyż tylko w ten sposób jesteśmy w stanie wykreować u konsumentów odpowiednie postrzeganie oferowanych korzyści.

– Przedświąteczne zakupy to również doskonała okazja do tzw. „poszerzenia półki” – polscy konsumenci są coraz bardziej otwarci do testowania nowości więc warto odpowiedzieć na ich oczekiwania i zadbać o asortyment uwzględniający np. wprowadzenie nowych smaków tradycyjnych produktów, które producenci zazwyczaj oferują na bardzo korzystnych warunkach. Kolejną opcją, która bazuje na wiedzy o zachowaniach konsumentów, są krótkookresowe oferty bazujące na mechanizmie ograniczonej dostępności promocji. Dzięki powszechnie wykorzystywanym w handlu aplikacjom oraz social mediom szybkie i precyzyjne dotarcie z informacją do potencjalnych klientów nie stanowi już żadnego problemu. Dodatkowo, sprytnym zabiegiem promocyjnym służącym obronie marży może być wykorzystanie potencjału promocyjnego programów lojalnościowych: zamiast zaoferować klientowi rabat, możemy przyznać jego ekwiwalent w postaci ekstra ilości punktów. – dodaje Mariusz Bocianowski, trademarketer z Soul & Mind. Wcześniej pełnił funkcję m.in. dyrektora Trade Marketingu dla Upfield Polska, odpowiedzialny też za marketing handlowy i zarządzanie handlem tradycyjnym koncernu Lorenz Bahlsen Snack World oraz Kompanii Piwowarskiej.

Warto być również czujnym w związku z wszechobecną automatyzacją w obszarze trade marketingu – warto sięgać po oferowane przez producentów rozwiązania analityczne pamiętając jednocześnie, że automat nie zastąpi logicznego myślenia, nawyku systematycznego analizowania danych dostępnych w systemach raportowych czy na platformach zakupowych oraz bezcennej wiedzy o specyfice lokalnego rynku.



Źródło: Soul & Mind
Fot: mat. prasowe

tagi: Soul & Mind , rynek spożywczy , sprzedaż , handel , konsument , FMCG , hurt , detal , produkty spożywcze , nowości , przemysł spożywczy , sieci handlowe , sklepy spożywcze ,