Sery to ważna pozycja w grupie produktów spożywczych, które powinny znajdować się w codziennej i urozmaiconej diecie. Hochland nie tylko dostarcza wysokiej jakości produkty ale dba również o inne aspekty. Rozmawiamy na ten temat z Jackiem Wyrzykiewiczem, PR & Marketing Services Managerem w Hochland Polska.
Dlaczego warto zadbać o obecność serów w naszym jadłospisie?
Sery dostarczają do organizmu wysokowartościowe białko o wzorcowym składzie aminokwasów, wapń w ponad ośmiokrotnie większej ilości niż w mleku, fosfor, magnez, żelazo, potas, cynk, witaminę A, E i D, beta-karoten oraz witaminy z grupy B, w tym szczególnie witaminę B2. Skład ten ma bezpośredni wpływ na stan naszego organizmu. Wysoka zawartość białka, jako głównego materiału budulcowego, stymuluje wzrost i rozwój organizmu, w tym przede wszystkim mięśni i tkanki nerwowej. Białko wchodzi w skład wszystkich tkanek, enzymów, hormonów i przeciwciał, dlatego też jego odpowiedni poziom w diecie jest tak istotny. Wapń to niezbędny składnik dla naszych kości i zębów. Jedząc dużo serów chronimy organizm przed osteoporozą. Ponadto wapń jest konieczny do prawidłowej pracy serca, reguluje m.in. kurczliwość mięśni, krzepnięcie krwi oraz obniża ciśnienie krwi. Badania wskazują także na istotną rolę wapnia w zmniejszaniu ryzyka wystąpienia nowotworów jelita grubego.
Dodatkowo sery stanowią bogate źródło tyrozyny – aminokwasu, który zwiększa odporność na zmęczenie i stres oraz korzystnie wpływa na samopoczucie. Niedobór tyrozyny powoduje obniżenie poziomu dopaminy, której zawartość stymuluje nasz nastrój. Zbyt niski poziom dopaminy może prowadzić do depresji, a jej wysoki poziom skutkuje dobrym nastrojem i pozytywnym nastawieniem do życia. Sery to także źródło sprzężonych dienów kwasu linolowego (CLA), które wykazują wiele działań prozdrowotnych – przeciwnowotworowe, przeciwcukrzycowe, przeciwzapalne, przeciwmiażdżycowe. Badania dowodzą również, że spożywanie produktów z odpowiednią zawartością CLA redukuje zawartość tkanki tłuszczowej w organizmie.
Dlaczego warto wybierać sery z oferty Hochland?
Wytwarzając sery już od ponad 95 lat dysponujemy ogromną kompetencją i doświadczeniem w produkcji różnych gatunków. Posiadamy w ofercie pyszne sery żółte, kremowe topione, pleśniowe Valbon, sałatkowe, kremowe Kanapkowe, puszyste serki kremowe Almette i serki wiejskie Almette. Wybierając nasze produkty konsument ma pewność, że zawsze są pełne wspaniałego smaku i na pewno spełnią oczekiwania wielbicieli serowych przysmaków. Domeną naszej firmy jest najwyższa jakość we wszystkich aspektach pracy. Naszym priorytetem jest dbałość o jakość i bezpieczeństwo produktów. Przestrzegamy najwyższych standardów jakości i higieny produkcji, tak by produkty, które dostarczamy do naszych klientów i konsumentów w 100% spełniały ich oczekiwania. Oferujemy gamę różnorodnych smaków, z których każdy doskonale sprawdzi się w kuchni i wzbogaci codzienne posiłki.
Jakie dodatkowe argumenty przemawiają za wyborem właśnie tych serów?
W ramach współpracy z Programem Pajacyk Polskiej Akcji Humanitarnej, marka Hochland sfinansuje 150 000 ciepłych posiłków dla potrzebujących dzieci. To nasz wkład w zmniejszenie problemu niedożywienia i jego konsekwencji. Wszyscy mogą się zaangażować – każdy kto kupi ser Hochland wspiera Program Pajacyk i daje dzieciom energię do nauki, budowania relacji z rówieśnikami i rozwijania pasji.
Niedożywienie, zwłaszcza wśród najmłodszych, to ogromny problem. Z jakimi trudnościami mierzą się potrzebujące dzieci?
Niedożywienie ma negatywny wpływ na rozwój psychiczny najmłodszych. Niedożywione dzieci bywają rozdrażnione, trudno jest im skoncentrować się na jednej czynności – zarówno w zabawie, jak i nauce. Ich zdolności poznawcze są zaburzone, szwankuje pamięć. Trudniej jest im realizować inne potrzeby, np. emocjonalne. Niedożywione dzieci mają zwykle obniżoną samoocenę, niskie poczucie własnej wartości, a także sprawczości. Przedłużający się stan niedożywienia może prowadzić do apatii, agresji, a nawet depresji. Wszystko to ma swoje konsekwencje w relacjach społecznych dzieci. Trudniej jest im nawiązywać kontakty i utrzymywać przyjaźnie. Prowadzi to do wykluczenia, a nierzadko – stygmatyzacji wśród rówieśników. Wyczulenie na niedożywienie wśród dzieci i młodzieży, dostrzeganie i zapobieganie mu jest szczególnie ważne. Każde dziecko powinno zjeść chociaż jeden ciepły posiłek w ciągu dnia. Niedożywienie wpływa na organizm i zdrowie najmłodszych, zmniejsza skuteczność układu odpornościowego, a choroby lub urazy mają większy wpływ na zdrowie dziecka. Jeśli niedożywienie trwa przez dłuższy czas, może doprowadzić do niekorzystnych zmian w składzie ciała. Zwalczanie niedożywienia dzieci jest więc jednym z najważniejszych wyzwań w obszarze zdrowia.
Dbanie o wartościową dietę, jakość, bezpieczeństwo, pomoc potrzebującym... Hochland dba o wiele aspektów w swojej działalności. Co jest dla Was najważniejszą wartością?
Hochland jest firmą rodzinną, która produkuje sery z pasją już od roku 1927. W Polsce marka jest obecna od 1993 roku, a jej produkty powstają w dwóch zakładach produkcyjnych – w Wielkopolsce i na Mazowszu. Wartością, która od zawsze znajduje się w sercu marki Hochland jest rodzina. Oferując sery chcemy towarzyszyć radosnym chwilom przeżywanym wspólnie z najbliższymi. Wierzymy, że czas spędzany razem sprawia, że każdy dzień staje się przyjemniejszy i bardziej radosny. Nasze produkty dodają pysznego smaku w każdej sytuacji.
Dziękuję za rozmowę.
Monika Książek