Kategorie produktów

Z miłości do jedzenia – włoskie inspiracje

Czwartek, 16 lutego 2023 Autor: Monika Górka, HURT & DETAL Nr 02/204. Luty 2023
Aby czerpać z kuchni świata – nie trzeba nawet wychodzić z tej własnej– może poza spacerem po zakupy do pobliskiego sklepu. Smaki z całego globu można znaleźć w osiedlowej placówce – korzystając z propozycji producentów, którzy tworzą swoje produkty inspirując się potrawami z najróżniejszych zakątków świata. Przekonajmy się, które zagraniczne potrawy pokochali Polacy. Jedno jest pewne – miłość do włoskiego jedzenia – jest wieczna. Boun appetito!
Gotowanie dla wielu jest nie tylko obowiązkiem, ale przede wszystkim przyjemnością. Moda na samodzielne przygotowywanie posiłków od wielu lat zyskuje na sile, miedzy innymi dzięki popularnym programom kulinarnym, które cieszą się niesłabnącą popularnością. Również topowi blogerzy kulinarni nie mogą narzekać na brak zainteresowania czy liczbę odsłon swoich portali. Polacy chętnie korzystają z internetowych sprawdzonych przepisów, rozwijają się kulinarnie próbując coraz to nowszych potraw.

Nie bez znaczenia okazują się być także podróże, które bez wątpienia poszerzają horyzonty, również te kulinarne. Nie od dziś wiadomo, że kraje śródziemnomorskie są jednym z ulubionych kierunków wakacyjnych wśród naszych rodaków. Poza pięknymi krajobrazami, ciepłym morzem, zabytkowymi miejscami i mnóstwem atrakcji – mamy tam wspaniałą pyszną kuchnię opartą na prostych przepisach i świeżych produktach.

Niepotrzebne są tutaj wyjątkowe umiejętności czy wyrafinowane przepisy, liczy się łatwość przygotowania i dobór odpowiednich składników. A ten jest możliwy – nawet kiedy od ulubionego wakacyjnego kraju dzieli nas wiele kilometrów! Producenci zadbali o szeroką ofertę, dzięki której wielkie śródziemnomorskie gotowanie jest możliwe nawet w domowej polskiej kuchni.

Wszystkie drogi prowadzą do Rzymu

Myśląc o kuchni włoskiej – oczami wyobraźni widzimy przede wszystkim przeróżne makarony, pizzę czy risotto, jednak każdy zakątek tego pięknego kraju posiada swoje niepowtarzalne smaki i potrawy.

Rzym – stolica wyśmienitego jedzenia, zjemy tam wszystkie rodzaje włoskich specjałów. Króluje spaghetti carbonara, pizza, risotto alla romana czy tiramisu. Oprócz wysokiej jakości mięs skosztujecie tu również fantastycznych, regionalnych serów i słynnych pomidorowych zup. Kraina ta przyniesie dużo satysfakcji kulinarnej fanom ostrych potraw, ponieważ mieszkańcy Abruzji i Molise są miłośnikami peperoncino – małych papryczek słynących ze swojej ostrości.

Ale Włochy – to nie tylko Rzym. Wyróżnia się tam około 20 regionów kulinarnych, z których każdy ma swoje lokalne specjały. Różnice w przysmakach wiążą się przede wszystkim z odmiennym klimatem w różnych częściach kraju, inną historią czy tradycją.

Północny wschód Włoch to kraina, w której łączą się różne kultury i mieszają odmienne potrawy. W Wenecji Euganejskiej na stołach goszczą głównie kukurydza, fasola i ziemniaki. Przysmakiem regionu jest jota – włoski kapuśniak na bazie fasoli, ziemniaków i kiszonej kapusty. W dolinie Padu króluje risotto podawane najczęściej z mięsem, warzywami czy sosami. W Wenecji risotto serwuje się najczęściej ze szparagami i owocami morza. To z tego regionu pochodzi również słynna, żółta polenta – prosta potrawa przygotowywana z kaszy kukurydzianej.

Graniczący z Wenecją Trydent-Górna Adyga słynie z najpopularniejszych włoskich klusek – gnocchi, które konsumuje się samodzielnie lub w towarzystwie sosów czy mięs.

Północno-zachodnie Włochy różnią się w znacznym stopniu od wschodu. Dolina Aosty i Piemont to krainy żyzne, gdzie królują wina, dziczyzna, trufle i wyśmienite sery. To stąd pochodzi podpuszczkowa fontina i produkowana od 879 roku gorgonzola.

Podróżując na południe, w kuchni włoskiej znajdziemy coraz więcej owoców morza, świeżych ryb, pesto i oliwy. Genua oraz Bolonia słyną z fantastycznych mięs: popularnej szynki parmeńskiej oraz mortadeli, Modena zaś z produkcji najwyższej jakości octu. Skrapia się nim mięsa, sałatki, pieczywo, a nawet desery.

Południe Włoch to kraina obfitująca w cytrusy, oliwki, bakłażany czy pomidory. Na ich bazie powstają fantastyczne sosy do najsłynniejszych dań regionu – makaronów i pizzy. Potrawy te nie mogłyby istnieć bez mozzarelli, która pochodzi właśnie z południa Włoch. Najprostsze dania są tymi najsmaczniejszymi – makaron lub ciasto na pizzę z pszenicy durum, słodki od octu balsamicznego sos pomidorowy, rozpływająca się mozzarella oraz listki bazylii to składniki dania idealnego.

Południe Włoch obfituje w gaje oliwne i winnice. Skromna, lecz zawsze świeża i pyszna kuchnia opiera się tu na rybach, owocach morza i oliwie z oliwek najwyższej jakości. Do posiłków podawane są zaś lekkie, cytrusowe, słoneczne wina, które są chlubą nie tylko południa, ale też całego kraju1.

Z ziemi włoskiej do Polski

Z badania SW Research2 przeprowadzonego dla Hurt & Detal wynika, że smaki kuchni polskiej zdominowały pozostałe światowe gastronomie. Zdecydowana większość Polaków (78,0%) zdeklarowała, że to właśnie kuchnia polska jest ich ulubioną. Na drugim miejscu – z wynikiem 41,4% – znalazła się kuchnia włoska. Pozostałe kultury kulinarne nie przekroczyły 10 punktów procentowych.

Urokliwe uliczki małych miasteczek, klimatyczne kamienice, w których usytuowane są restauracje, gwarne i ciepłe wieczory, włoska nastrojowa muzyka i zapach świeżo przygotowywanych potraw – to często przychodzi na myśl, kiedy wspominamy wakacyjne spacery po zakątkach Włoch.

Po powrocie z urlopu – chętnie powracamy do tych wyjątkowych smaków próbując odtworzyć ulubione dania w swojej kuchni. Wybierając się do sklepu na „włoskie” zakupy czeka nas miłe zaskoczenie. W wielu placówkach, również tych mniejszych osiedlowych – możemy znaleźć niemały wybór odpowiedniego asortymentu, który ułatwi nam przygotowanie dań będących wspomnieniem wakacji.

Adoro la pasta

Glovo globalnie zrealizowało w ciągu ostatniego roku* 7 mln dostaw makaronu, z czego w Polsce liczba ta wyniosła ponad 900 tys. Co ciekawe, spośród wszystkich użytkowników platformy delivery, Polacy uwielbiają makaron prawie tak jak Włosi, plasując się na czwartej pozycji pod względem konsumpcji (12,8% wszystkich zamówień w Glovo). Podium należy kolejno do mieszkańców Hiszpanii (24%), Rumunii (18,5%) i Włoch (16%). Pasta jedzona jest w wielu wariantach smakowych.

Najczęściej wybieranym makaronem na świecie jest spaghetti carbonara – stanowi 15% wszystkich zamówień. Z kolei w Polsce wygrywa bolognese, których zamówiono ponad 100 000.

Oliwa z oliwek

To najstarszy olej pozyskiwany z owoców oliwki europejskiej, posiadający szerokie zastosowanie kulinarne. Dieta śródziemnomorska, w której oliwa z oliwek jest głównym źródłem tłuszczu, wiąże się ze zmniejszonym ryzykiem chorób układu krążenia, otyłości, zespołu metabolicznego, cukrzycy typu 2, nadciśnienia tętniczego oraz z ochroną przed chorobami mózgu i chorobami związanymi z wiekiem.

To jeden z bazowych produktów kuchni śródziemnomorskiej. Włosi znajdują się w czołówce producentów i konsumentów oliwy z oliwek. Ze względu na klimat oliwę z oliwek we Włoszech produkuje się głównie w południowej i centralnej części kraju.

Oliwa „vergine” powstaje wyłącznie w wyniku metod mechanicznych, kiedy to całe owoce, łącznie z pestkami, zostają zmielone, a następnie oliwę oddziela się od pozostałości jak skórki czy cząstki pestek. Oliwę z oliwek można wyprodukować również w procesie rafinacji – będzie to jednak oliwa rafinowana, a nie vergine, nada się jednak doskonale do smażenia.

Ostatnim etapem produkcji jest filtrowanie. Do kupienia dostępne są zarówno oliwy niefiltrowane, z charakterystycznym osadem, oraz filtrowane czyli te przejrzyste, najczęściej wybierane. Warto tu zwrócić uwagę, że oliwy filtrowane cechuje dłuższy okres przydatności do spożycia.

Na koniec jeszcze słowo o cechach oliwy z oliwek, które pozwolą nam również zorientować się, czy wciąż jest jeszcze dobra. Jej kolor powinien być zielony lub żółty – i jeśli chodzi o wygląd powinniśmy zwrócić uwagę w zasadzie głównie na to. Jeśli nabiera barwy pomarańczowej – musimy się z nią pożegnać. Oliwa z oliwek powinna być przechowywana w miejscu zacienionym (stąd sprzedawana jest w ciemnych butelkach) i raczej chłodnym.

Kolejną kwestią jest zapach, który ogólnie rzecz biorąc, nie powinien nas odrzucać. Z łatwością wywąchamy, czy olej jest zjełczały, czy trąci octem, a więc sfermentował, czy też czuć w nim pleśń. Taka oliwa w kuchni nam się już nie przyda. Doceniane są natomiast aromaty przywodzące na myśl owoce, trawę, a nawet zielone pomidory czy migdały.

I jeszcze smak – najbardziej kontrowersyjna kwestia. Czy oliwa z oliwek powinna być gorzka? Czy powinna piec w język? Wbrew niektórym opiniom okazuje się, że owszem! Oliwa z oliwek jest gorzkawa i ostrzejsza w smaku – jak same świeże oliwki. Stanowi to jej walor, a nie wadę3.

Bogactwo serów

Kuchnia włoska nie może obejść się bez makaronów, ale także i serów. Stanowią one popularny dodatek do różnego rodzaju dań, oraz jako składnik, który dodaje się na kanapki.

Sery mają we Włoszech długą historię. Dlatego też ich produkty są wytwarzane z niezwykłą dokładnością oraz zachwycają ludzi na całym świecie.

Poza popularnym mascarpone czy mozzarellą, nieodzownym dodatkiem do wielu dań – zwłaszcza tych z makaronem jest parmezan. Jest to ser pikantny oraz twardy, wytwarzany z mleka krowiego, który leży w solance. Ma bardzo intensywny smak oraz zapach.

Caciocavallo to ser, który można łatwo rozpoznać poprzez jego charakterystyczny wygląd. Przypomina on związany worek, który jest w kolorze złotawym.

Wytwarza się go z mleka krowiego. Ma on delikatny i przyjemny smak, natomiast jego aromat jest intensywny. Doskonale sprawdzi się do przekąsek, sałatek, a także do wędlin oraz pieczywa. Co więcej, jego lekko słodki smak będzie doskonale pasował do miodu.

Kuchnia włoska jest ulubioną zagraniczną kuchnią Polaków. Pizza, makarony, pesto i wiele innych przysmaków chętnie wybieramy w restauracjach, ale równie często przygotowujemy je w naszych domowych kuchniach. Zwłaszcza, że produkty potrzebne do przygotowania większości śródziemnomorskich specjałów dostępne są w polskich sklepach. Warto poszerzać ofertę o włoskie specjały, klienci z pewnością będą zadowoleni.

Monika Górka
Zastępca Redaktora Naczelnego




1 źródło: https://kuchnialidla.pl
2 źródło: Badanie wykonane metodą CAWI, styczeń 2023
3 źródło: https://www.italiapopolsku.com/wloska-oliwa-z-oliwek/#ixzz7qYf50V7X
*dane z dn. 25.10.2022




tagi: rynek spożywczy , sprzedaż , handel , konsument , FMCG , hurt , detal , produkty spożywcze , nowości , przemysł spożywczy , sieci handlowe , sklepy spożywcze ,