Z rynku FMCG

Tyle odporności masz, ile organizmowi dasz

Środa, 01 lutego 2023
Odporność budujemy cały rok. Jesień, zima i wczesna wiosna, to jest czas, kiedy części zapadamy na różne infekcje wirusowe i bakteryjne. Mówiąc prosto, przeziębia my się. Jest to związane z porą roku, ale także ze stanem odporności naszego organizmu. W utrzymaniu odporności ważną role odgrywa nasz sposób odżywiania. Co powinniśmy jeść, jeśli dziś zależy nam na odporności naszego organizmu? To pytanie kierujemy do Moniki Stromkie-Złomaniec, dietetyczki klinicznej, ekspertki Core Team i wielu projektów kreujących nawyki żywieniowe Polaków.
Najlepszym momentem budowania odporności jest późna wiosna i lato. Wtedy mamy największy asortyment świeżych produktów. Prawdą jest, że zimową odporność budować trzeba latem. Ale nasza odporność wymaga również decyzji – codziennych - niezależnych od pory roku.

Przechwytywanie.JPG

- Nasza odporność siedzi w naszym brzuchu, a dokładniej w jelitach. Tam mamy najwięcej komórek, które za tą odporność odpowiadają. Coraz częściej określa się jelita, jako nasz „drugi mózg”. Jeśli to zrozumieć, to staje się jasne, jak możemy wpłynąć na odporność
- wyjaśnia ekspert Monika Stromkie-Złomaniec.

Wszystko to, co zjadamy, koniec końców trafia dystalnego, czyli końcowego, odcinka przewodu pokarmowego. Tam mamy największą liczbę bakterii, które nazywamy florą jelitową. Prawidłowa flora bakteryjna zabezpiecza nas też przed wnikaniem patogenów i ich namnażaniem. Dlatego bardzo ważne jest, żeby ta nasza flora bakteryjna była różnorodna i dość liczebna.

- Wraz z przyjściem na świat dostajemy pewien zasób bakterii, ale to jak one się zmieniają, w dużej mierze zależy od naszego stylu życia. My te bakterie musimy ciągle dokarmiać. Czego chcą nasze bakterie? One karmią się błonnikiem i przeciwutleniaczami. Dlatego tak ważne są warzywa i owoce, źródło przeciwutleniaczy, antocyjanów, beta-karotenu i kwasu elagowego. To wszystko jest bardzo korzystne dla wzrostu flory bakteryjnej – tłumaczy ekspert.

Kolejna rzecz, która jest tutaj bardzo też istotna, to odpowiednie nawodnienie. Z drugiej strony, na przeciwległej szali, leżą produkty, które będą szkodziły tym bakteriom. To co, niszczy naszą florę bakteryjną, to przede wszystkim żywność wysokoprzetworzona.

Kiedy my siadamy do stołu, siadają też nasz bakterie

Podczas jedzenia ważna jest uważność, czyli przemyślenie sposobu budowania posiłku. Przygotowania go zgodnie z zalecaniami, oparcia o talerz żywieniowy.

Zadbajmy o to, żeby dobrze je karmić i tym sposobem też pozytywnie wpłynąć na naszą odporność.

Wśród produktów cennych z punktu widzenia budowania układu odpornościowego jest cebula i czosnek. Wszyscy o nich słyszeliśmy i wszyscy kojarzymy z odpornością. Warto zwrócić uwagę na to, skąd pochodzą czosnek i cebula? Czy to są nasze rodzime produkty, czy nie przybyły gdzieś z daleka, i po drodze nie straciły swoich najcenniejszych walorów. Są to przede wszystkim związki siarki, które działają przeciwbakteryjnie przeciw wirusowo. Mamy na to dowody.

- Zwróciłabym uwagę na czosnek. Zachęcam do tego, żeby zwracać uwagę na to, jaki czosnek kupujemy, żeby to był czosnek Polski. Związków takich jak siarka, w takim produkcie, będzie zdecydowanie więcej. Prawdą jest też, że aby związki siarki faktycznie działy przeciwbakteryjnie, przeciwwirusowo, to te produkty powinny być spożywane w formie surowej – poleca dietetyk Monika Stromkie-Złomaniec.

Ważnym elementem naszej diety pro odpornościowej jest beta-karoten, który znajdziemy chociażby w dyni, w marchewce, ale też w warzywach zielonych, liściastych. Beta-karoten ma barwę pomarańczową, ale chlorofil, który jest w zielonych warzywach, takich jak na przykład kapusta, jarmuż, sałaty czy szpinak, po prostu przysłania ten kolor pomarańczowy. Ale to nie oznacza, że tego beta-karotenu w tych produktach nie mamy.

Tyle masz, ile dasz

Pamiętaj, tyle masz, ile dasz. Jeśli chcesz być odporny w sezonie infekcyjnym, to zwróć uwagę na to jak się odżywiasz. Jedz różnorodnie i stopniowo buduj swoją odporność. Nie zrobisz tego z dnia na dzień, nie zrobisz tego z tygodnia na tydzień. Miej to z tyłu głowy, po to by cały rok cieszyć się dobrym zdrowiem.



Monika Stromkie-Złomaniec
dietetyk kliniczny i ekspert Core Team
Z kaloriami na pieńku


Monika Stromkie-Złomaniec, dietetyk kliniczny, ekspert Core Team i wielu projektów kreujących nawyki żywieniowe Polaków. Autorka wielu artykułów z zakresu zdrowego odżywiania, współautorka książek. Prowadzi poradnię dietetyczną „Z kaloriami na pieńku”. Uczy jak jeść zdrowo, sezonowo, smacznie i jak docenić rolę warzyw i owoców.


Źródło: Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw  


Rekomendacje żywieniowe zostały opracowane w ramach projektu „CORE TEAM - promocja konsumpcji owoców i warzyw i forum współpracy sektora, II edycja”. Projekt jest realizowany przez KZGPOiW we współpracy z agencją INSPIRE smarter branding.

Zadanie sfinansowano ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.

Projekt pod honorowym patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

image_processing20220724_1636328_1id3fu1.jpg


tagi: rynek spożywczy , sprzedaż , handel , konsument , FMCG , hurt , detal , produkty spożywcze , nowości , przemysł spożywczy , sieci handlowe , sklepy spożywcze ,