Forum Lodowe 2022 odbyło się w dniach 17 - 18 listopada w Arche Hotel Częstochowa. Zaproszeni goście mieli okazję wysłuchać ciekawych prelekcji na temat obecnej sytuacji rynkowej i wyzwań dla branży lodowej, a także trendów w produkcji tego rodzaju słodyczy. Ten ostatni temat poruszył w czasie swojego wystąpienia Jacek Wyrzykiewicz, PR&Marketing Services Manager w Hochland Polska. Podkreślił on w swoim wykładzie temat ogólnoświatowej mody na włączanie do zastosowań cukierniczych smaków, które do tej pory zarezerwowane były dla kuchni wytrawnej, w tym serów twarogowych Cremette jako bazy do lodów.
Na stoisku Hochland Professional, które cieszyło się ogromnym zainteresowaniem, można było oczywiście spróbować najbardziej innowacyjnych smaków lodów serkowych, które były hitami tegorocznej Polagry oraz Kongresu Szefów Kuchni i Restauratorów. Ich receptury oparto na twarogowym serku kremowym Cremette, dzięki czemu powstały lody niezwykle naturalne w smaku, o dobrze bilansowanej tłustości, gładkie, nie za twarde i wspaniale roztapiające się na podniebieniu.
Goście forum mieli okazję poznania nowatorskich wariantów mrożonych deserów. Dużym zaskoczeniem okazał się fakt, że niektóre z nich doskonale sprawdzają się również jako dodatek do dań głównych, np. zup-kremów, ryb lub potraw mięsnych. Uczestnicy poznali więc smak lodów śmietankowych przekładanych wariegaturą z konfitury ze świeżej figi oraz sernikowych z konfiturą z owoców czarnego bzu. Niespodzianką były lody serkowe ze świeżą bazylią i orzeszkami pinii, które można podawać w formie deseru albo jako oryginalne uzupełnienie dania wytrawnego oraz lody śmietankowe z zielonym ogórkiem i aromatem dżinu dla najbardziej ekstrawaganckich i spragnionych nowych wrażeń smakoszy. Nie zabrakło także orzeźwiających lodów kremowych ze świeżym imbirem oraz lodów z ekskluzywną, wyjątkowo aromatyczną czekoladą origin 75% z Ameryki Środkowej o lekko owocowej nucie.
Źródło: Hochland
Fot: mat. prasowe