Nowości

„Listopadowe smaki w kuchni”

Piątek, 04 listopada 2022
Czy dynia kojarzy się wam wyłącznie jako ozdoba przy okazji Halloween? Jeśli tak, to sięgnijcie po nią raz jeszcze – tym razem, aby wykorzystać ją przy przyrządzaniu jesiennych posiłków. W listopadzie na naszych stołach nie może zabraknąć tego warzywa!
Dynia to doskonałe źródło beta karotenu, potasu, wapnia i kwasu foliowego. Wzmacnia odporność, reguluje przemianę materii i wpływa na obniżenie poziomu cholesterolu. Jest też produktem niskokalorycznym i lekkostrawnym - jej miąższ ma wartość energetyczną około 30 kcal/100g, dlatego może być cennym składnikiem diet odchudzających. Możemy ją przyrządzać na wiele sposobów, a wszystkie potrawy, które powstaną na bazie dyni smakują doskonale!

Dyniowe muffiny z majonezem

Muffiny to zawsze dobry pomysł. Są proste i szybkie w wykonaniu, a dzięki sprytnie „przemyconym” wartościowym dodatkom – takim jak np. dynia – są świetnym uzupełnieniem codziennego menu. Do ich przyrządzenia potrzebujemy:

•    300 g mąki tortowej
•    2 łyżeczki proszku do pieczenia
•    2 łyżki Majonezu Kieleckiego
•    1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
•    150 g cukru
•    1 łyżeczka startej wanilii (opcjonalnie)
•    2 jajka
•    250 ml purée z pieczonej dyni
•    opakowanie łuskanych pestek dyni
•    50 ml mleka
•    3/4 kostki masła
•    sól
•    papierowe foremki na muffiny

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą, dodajemy cukier, sól i startą wanilię. Mieszamy składniki i odstawiamy na 15 minut. W tym czasie roztapiamy masło i je przestudzamy. W drugim naczyniu mieszamy jajka razem z purée z dyni oraz majonezem. Dodajemy roztopione, schłodzone masło oraz mleko i ponownie mieszamy. Teraz pozostaje połączyć nam suche i mokre składniki, delikatnie je mieszając. Ciasto wykładamy do naszykowanych papierowych foremek, na wierzch sypiemy łuskane pestki dyni i wstawiamy na 20 minut do nagrzanego piekarnika - muffiny będą dobrze upieczone, jeśli wbity w ciasto patyczek pozostanie suchy po wyciągnięciu.

Sugerowana cena Majonezu Kieleckiego: ok. 9,50 zł (500 ml)

Wyborny krem z dyni

Kremowa zupa z dyni jest daniem wybornym, szczególnie na zimne listopadowe dni. Rozgrzewa, a dzięki szerokiemu wachlarzowi dodatków za każdym razem może smakować nieco inaczej.
Baza do zupy dyniowej to:

•    dynia
•    marchewka
•    ziemniaki
•    cebula
•    bulion

Warzywa kroimy w kostkę, zalewamy bulionem i pod przykryciem gotujemy do miękkości. Całość miksujemy blenderem na krem. Jeśli oczekujecie większego bogactwa smaków, to proponujemy zabawę z dodatkami. Imbir, gruszka, papryka, mleczko kokosowe, a może… łyżka musztardy. I tu także mamy wybór – zależny od naszych preferencji smakowych. Krem wzbogacony o Musztardę Kielecką kremską to idealna propozycja dla amatorów dań lekko słodkawych. Jeśli jednak szukacie bardziej wyrazistych doznań smakowych – koniecznie do zupy z dyni dodajcie nieco Musztardy Kieleckiej chrzanowej. Roztacza ona też lekki aromat tartego korzenia chrzanu, co niewątpliwie będzie stanowiło dodatkowy atut naszego kremu.

Sugerowana cena Musztardy Kieleckiej kremskiej: ok. 2,21 zł
Sugerowana cena Musztardy Kieleckiej chrzanowej: ok. 2,21 zł



tagi: WSP Społem Kielce , listopadowe smaki w kuchni , rynek spożywczy , sprzedaż , handel , konsument , FMCG , hurt , detal , produkty spożywcze , nowości , przemysł spożywczy , sieci handlowe , sklepy spożywcze ,