Raport EFL: Najważniejsze trendy w produkcji żywności
Środa, 02 listopada 2022
Globalny rynek produkcji żywności przechodzi obecnie jedną z największych transformacji w historii. Ważne zmiany można zauważyć również w zachowaniach konsumentów, którzy chcą jeść prościej, zdrowiej i bardziej świadomie. Jakie najważniejsze trendy spożywcze dominują aktualnie w branży? Przyjrzał się temu Europejski Fundusz Leasingowy w swoim najnowszym raporcie specjalnym.
Wegetarianizm, nowe technologie i zero waste
Jednym z szybko rozwijających się trendów jest żywność roślinna – już ⅔ Polaków sięga regularnie po tego typu dania. Popularność wegetariańskich i wegańskich produktów jest podyktowana nie tylko względami etycznymi, ale również dbałością o zdrowie i planetę.
Szukanie zamienników mięsa przyczynia się z kolei do poszukiwania innowacji i rozwoju nowych technologii. Postęp technologiczny w branży spożywczej to również liczne aplikacje mobilne, akcesoria smart home czy automatyzacja produkcji żywności.
Zmuszająca do oszczędności inflacja przyspieszyła rozwój nurtu zero waste, zgodnie z którym w naszych kuchniach zaczynają się pojawiać m.in. dania z resztek. Jako konsumenci jesteśmy też otwarci na nowe doświadczenia smakowe i nieznane dotąd produkty.
Rośnie rynek dań gotowych
Według danych z raportu PMR najczęściej kupowaną kategorią dań gotowych są wyroby garmażeryjne (38%), ale na popularności zyskują również gotowe zestawy obiadowe kuchni polskiej (19%) i smaków świata (13%). Szybkie tempo życia sprzyja zakupom produktów ready-to-eat oraz ready-to-cook, które aktualnie są dostępne niemal w każdym sklepie spożywczym. Prognozy PMR przewidują wzrost wartości rynku dań gotowych o 7% rocznie.
Zrównoważone i ekologiczne rolnictwo
Wdrażanie koncepcji rolnictwa zrównoważonego może przynieść wiele korzyści, takich jak zwiększenie bezpieczeństwa żywności, obniżenie emisji gazów cieplarnianych czy optymalizację kosztów. Ten trend zdecydowanie będzie rósł, podobnie jak zainteresowanie polskich konsumentów zdrową i jakościową żywnością ekologiczną. Już teraz prawie ⅓ z nich deklaruje, że przynajmniej raz w miesiącu kupuje tego typu produkty.
Prognozy na najbliższe miesiące są zróżnicowane, a...
Bądź na bieżąco z wiadomościami z rynku FMCG
Zaprenumeruj bezpłatny newsletter Portalu Kupców Polskich
Bezpłatny newsletter, to przegląd najważniejszych wiadomości ukazujących się w Portalu Kupców Polskich
www.hurtidetal.pl. Subskrypcja bezpłatna!
Aby zamówić newsletter, wystarczy wpisać adres e-mail w polu poniżej.
Twój adres został dodany do naszego newslettera, dziękujemy!Podany adres email jest niepoprawny
Podając adres email wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych (pokaż więcej)
podanych przeze mnie w powyższym formularzu w zakresie danych identyfikacyjnych i teleadresowych przez Wydawnictwo
Fischer Trading Group Spółka z o.o. dla celów promocji produktów i usług
oraz na dostarczanie mi informacji handlowej za pomocą środków komunikacji elektronicznej.
Jestem świadomy, że podanie danych osobowych jest dobrowolne, a powyższą zgodę mogę w każdej chwili cofnąć w
całości lub w części. Więcej o sposobie przetwarzania Twoich danych osobowych oraz przysługujących Ci w związku z tym uprawnieniach czytaj w Regulaminie.
Pamiętaj, że w każdym momencie możesz zrezygnować z otrzymywania newslettera.