Trzy pytania do Konrada Jędrzejaka, młodszego kierownika marki w firmie Bracia Sadownicy kieruje Joanna Kowalska.
Jak sprawić, by jabłko było niebanalne?
W Braciach Sadownikach stawiamy na pomysłowość. Pokazujemy, że jabłko to nie tylko owoc i sok, który z niego powstaje – jego smak można łączyć z nieoczywistymi dodatkami, tym samym uzyskując nowe i niebanalne kompozycje. Przykładem nowatorskiego połączenia smakowego, którego dotychczas brakowało na rynku, jest nasze Musujące jabłko z lawendą, różą czy kwiatem bzu. Dodatek miododajnych kwiatów sprawia, że odkrywamy smak jabłka na nowo. W Braciach myślimy nieszablonowo, pomysłami na nowości dzielą się wszyscy członkowie naszego zespołu. Jak mówi stare przysłowie – co dwie głowy, to nie jedna.
Słodkie czy wytrawne? Czy jabłko może smakować dobrze w obu wariantach – zarówno w towarzystwie innych owoców, jak też warzyw? Jakie smaki preferują Polacy?
Jabłko to wyjątkowy owoc, który smakuje doskonale w obu wydaniach – słodkim i wytrawnym. Nie będzie jednak zaskoczeniem, że Polacy najchętniej sięgają po smaki pełne naturalnej słodyczy. Dlatego w naszych produktach najwięcej połączeń smakowych powstaje z owoców, choć w czołówce najchętniej wybieranych soków jest Tłoczone jabłko z marchewką. Na tym jednak nie poprzestaliśmy i w maju do naszego portfolio dołączyły smoothie Gęste jabłko z warzywami: pomidor z bazylią, burak z tymiankiem, żółta papryka z rozmarynem. Wszystkie oczywiście bez dodatku cukru. Te zdrowe smoothie z powodzeniem zaspokoją jedną z pięciu dziennych zalecanych porcji warzyw i owoców.
Jabłko to także świetny słodko-wytrawny dodatek w kuchni. W kampanii „Jabłka na talerzu” razem z Elizą Mórawską-Kmitą, autorką bloga kulinarnego WhitePlate.com, odkrywaliśmy kulinarny potencjał, jaki w sobie kryją. Tak powstały przepisy na słodko i na słono, które okazały się wyjątkowym odkryciem.
Co aktualnie polecacie ze swojej oferty?
W letnie ciepłe dni pogoda zachęca do sięgania po lekkie i orzeźwiające smaki. Specjalnie na dni takie jak te, przygotowaliśmy nasze Letnie jabłko oraz Musujące jabłko – czyli lemoniady i napoje na bazie tłoczonego soku jabłkowego oraz owocowych lub ziołowych dodatków. Jednak to nie koniec, zachęcam do śledzenia mediów społecznościowych Braci Sadowników, w tym roku zaskoczymy jeszcze niejedną jabłkową nowością.