Według badań Polacy zaczęli dostrzegać problem, a 75% społeczeństwa deklaruje, że chciałoby dowiedzieć się jak postępować, żeby zapobiec marnowaniu żywności. Federacja Polskich Banków Żywności dzięki utworzonej stronie http://www.niemarnuje.pl/ podpowiada jak prawidłowo obchodzić się z żywnością.
Jaka żywność najczęściej ulega zmarnowaniu? Polacy najczęściej wyrzucają produkty, które szybko ulęgają psuciu się oraz są najczęściej spożywane. Są to: Chleb 46%, ziemniaki 41% oraz wędliny 31%. Marnowanie żywności to problem wielowymiarowy, o negatywnych skutkach ekologicznych, społecznych oraz finansowych. Wyrzucając jedzenie marnujemy nie tylko produkt spożywczy. Bezużyteczne stają się wówczas wszystkie nakłady związane z jego produkcja, transportem, zakupem oraz przechowywaniem. Wytwarzamy więcej odpadów i zwiększamy emisje gazów cieplarnianych.
Do marnowania jedzenia wciąż przyznaje się co trzeci Polak. Na podstawie badań realizowanych przez MilwardBrown SMG/KRC na zlecenie Federacji Polskich Banków Żywności (styczeń 2010), można zaobserwować, że w ostatnim roku zmalała z 77% do 68% ilość osób, którym zdarzyło się zmarnować żywność w ciągu ostatniego miesiąca. Są to właśnie te osoby, wobec których można przypuszczać, ze marnują najwięcej jedzenia.
Wśród badanych, aż 75 % marnujących żywność przyznaje, że potrzebne są programy edukacyjne informujące o tym, jak nie marnować żywności. To zapotrzebowanie potwierdza ponad 90 tysięcy osób zainteresowanych problemem marnowania żywności, które w ostatnim roku odwiedziły specjalnie utworzoną przez Federację Polskich Banków Żywności stronę http://www.niemarnuje.pl/. Ponad 1,5 tysiąca osób w ostatnim czasie zostało fanami strony na facebooku. Świadczy to o rosnącym zainteresowaniu problemem, a także chęcią poszukiwania praktycznych rozwiązań.
Wciąż najważniejszymi przyczynami marnowania żywności przez konsumentów jest brak wiedzy o sposobach przechowywania żywności, przedłużania jej trwałości, brak umiejętności różnorodnego jej wykorzystania.
Najbardziej popularnymi produktami, kojarzącymi się ze świętami Wielkanocnymi, są jajka, które w tym czasie kupowane są w największych ilościach. Oto kilka praktycznych wskazówek jak zapobiec zmarnowaniu się jajek. Czy wiesz, że:
Przygotowując jaja i potrawy z nich np. jaja faszerowane, jaja z sosami, należy unikać przygotowania tych potraw zbyt wcześnie przed świętami. Jaja zaś można ugotować już w Wielki Piątek. Gotowane jaja wytrzymają w naszej lodówce do 4 dni. Jajka faszerowane różnymi sałatkami lub innymi farszami zaleca się przetrzymywać w warunkach chłodniczych do 2 dni.
Na stronie internetowej http://www.niemarnuje.pl/ znajduje się również Bank Smaków - aplikacja, która stanowi bazę przepisów kulinarnych. Umożliwia ona sprawdzenie, jakie potrawy można przygotować z posiadanych produktów.
Dodatkowo zostały przygotowane cenne informacje o tym jak przechowywać żywność najczęściej kupowaną w okresie Świąt Wielkanocnych.
(Aleksandra Syrtów)
tagi: Banki żywności ,
Wraz z początkiem lipca funkcję Dyrektora Marketingu...
Najpierw wprowadzenie podatku akcyzowego na saszetki...
Wstępne obliczenia sugerują, że trwające fale upałów w...
Ze wstępnych danych Ministerstwa Rodziny, Pracy i Polityki...
Przedsiębiorcy wskazują, jak zaktywizować cztery wykluczone...
Jak wynika z analizy danych MRiT, w maju liczba wniosków...
Według najnowszego rynkowego raportu, obecnie 18,4% Polaków...