Wiadomości

"Nie marnuj jedzenia" - apelują Banki Żywności

Poniedziałek, 29 marca 2010
Gorący czas przedświątecznego gotowania już za chwilę ruszy pełną parą. W wielu domach powstaną wspaniałe tradycyjne, wielkanocne potrawy.  Niestety nie wszystko zostanie zjedzone, a część z tych dań wyląduje w śmietniku. Banki Żywności apelują: „Nie marnuj jedzenia. Wyrzuć do śmieci stare przyzwyczajenia". Takie hasło towarzyszy kampanii uświadamiającej skutki marnowania jedzenia i wskazującej na sposoby zapobiegania temu zjawisku.                                                   

Według badań Polacy zaczęli dostrzegać problem, a 75% społeczeństwa deklaruje, że chciałoby dowiedzieć się jak postępować, żeby zapobiec marnowaniu żywności. Federacja Polskich Banków Żywności dzięki utworzonej stronie http://www.niemarnuje.pl/ podpowiada jak prawidłowo obchodzić się z żywnością.

Jaka żywność najczęściej ulega zmarnowaniu? Polacy najczęściej wyrzucają produkty, które szybko ulęgają psuciu się oraz są najczęściej spożywane. Są to: Chleb 46%, ziemniaki 41% oraz wędliny 31%. Marnowanie żywności to problem wielowymiarowy, o negatywnych skutkach ekologicznych, społecznych oraz finansowych. Wyrzucając jedzenie marnujemy nie tylko produkt spożywczy. Bezużyteczne stają się wówczas wszystkie nakłady związane z jego produkcja, transportem, zakupem oraz przechowywaniem. Wytwarzamy więcej odpadów i zwiększamy emisje gazów cieplarnianych.

Do marnowania jedzenia wciąż przyznaje się co trzeci Polak. Na podstawie badań realizowanych przez MilwardBrown SMG/KRC na zlecenie Federacji Polskich Banków Żywności (styczeń 2010), można zaobserwować, że w ostatnim roku zmalała z 77% do 68% ilość osób, którym zdarzyło się zmarnować żywność w ciągu ostatniego miesiąca. Są to właśnie te osoby, wobec których można przypuszczać, ze marnują najwięcej jedzenia.

Wśród badanych, aż 75 % marnujących żywność przyznaje, że potrzebne są programy edukacyjne informujące o tym, jak nie marnować żywności. To zapotrzebowanie potwierdza ponad 90 tysięcy osób zainteresowanych problemem marnowania żywności, które w ostatnim roku odwiedziły specjalnie utworzoną przez Federację Polskich Banków Żywności stronę http://www.niemarnuje.pl/. Ponad 1,5 tysiąca osób w ostatnim czasie zostało fanami strony na facebooku. Świadczy to o rosnącym zainteresowaniu problemem, a także chęcią poszukiwania praktycznych rozwiązań.

Wciąż najważniejszymi przyczynami marnowania żywności przez konsumentów jest brak wiedzy o sposobach przechowywania żywności, przedłużania jej trwałości, brak umiejętności różnorodnego jej wykorzystania.

Najbardziej popularnymi produktami, kojarzącymi się ze świętami Wielkanocnymi, są jajka, które w tym czasie kupowane są w największych ilościach. Oto kilka praktycznych wskazówek jak zapobiec zmarnowaniu się jajek. Czy wiesz, że:

jajka można przechowywać w lodówce przez około 14 dni bez obawy o ich wartość odżywcząw lodówce, gdzie najczęściej znajduje się specjalna półka do przechowywania jajek, należy umieszczać je zwężonym końcem ku dołowi. Najlepiej, jeśli nie mają bliskiego kontaktu z innymi produktami, bowiem łatwo przejmują ich smak i zapachżółtko jaja, które pozostało nam po pieczeniu lub gotowaniu, można przechowywać w zamrażarce i zużyć później. Należy je wówczas wymieszać z odrobiną cukru lub soli, przetrwają wtedy nawet do 10 miesięcy. 


Przygotowując jaja i potrawy z nich np. jaja faszerowane, jaja z sosami, należy unikać przygotowania tych potraw zbyt wcześnie przed świętami. Jaja zaś można ugotować już w Wielki Piątek. Gotowane jaja wytrzymają w naszej lodówce do 4 dni.  Jajka faszerowane różnymi sałatkami lub innymi farszami zaleca się przetrzymywać w warunkach chłodniczych do 2 dni.

Na stronie internetowej http://www.niemarnuje.pl/ znajduje się również Bank Smaków - aplikacja, która stanowi bazę przepisów kulinarnych. Umożliwia ona sprawdzenie, jakie potrawy można przygotować z posiadanych produktów.

Dodatkowo zostały przygotowane cenne informacje o tym jak przechowywać żywność najczęściej kupowaną w okresie Świąt Wielkanocnych.

(Aleksandra Syrtów)

tagi: Banki żywności ,