Rozwijana od wielu lat polityka ekologiczna jest jednym z najważniejszych filarów działalności Carlsberg Polska. Firma od ostatniej dekady prowadzi intensywne działania w zakresie poszanowania energii i ochrony klimatu, zarówno w sferze inwestycji modernizujących instalacje energetyczne browarów i proces technologiczny produkcji piwa, jak również w obszarze optymalizacji zużycia energii oraz edukacji pracowników.
Do najważniejszych działań można zaliczyć:
- Wymiana kotłowni węglowych i olejowych na zasilane gazem ziemnym w Browarach Bosman, Kasztelan i Okocim.
- Modernizacja maszynowni chłodniczych we wszystkich browarach
- Modernizacja technologii oczyszczania ścieków w Brzesku
- Instalacje odzysku ciepła na warzelniach - zintegrowane z procesami produkcyjnymi
- Projekty doskonalenia produkcji, w tym wymiany najlepszych praktyk w zakresie gospodarki energetycznej
- Wprowadzenie energooszczędnej technologii beztlenowego oczyszczania ścieków w Bosmanie
- Aktywizacja pracowników do świadomego stosowania działań przyjaznych środowisku. Wśród pracowników biur i browarów prowadzona jest ekologiczna akcja edukacyjna pod hasłem „Zielone Biuro", promująca - poprzez konkursy i wewnętrzne kampanie - zasady postępowania z szacunkiem wobec środowiska naturalnego. Już w pierwszym roku działania programu zmniejszony został w samym biurze warszawskim poziom zużycia energii o ok. 20%.
Łączne nakłady inwestycyjne na obiekty bezpośrednio związane z energetyką przekroczyły ponad 20 mln zł.
Efekty działań (wyniki z 2008 roku w porównaniu do 1990 roku):
- Od 1990 roku do 2008 roku produkcja browarów należących do Carlsberg Polska (Browary Okocim w Brzesku, Bosman w Sierpcu, Kasztelan w Sierpcu) wzrosła niemalże 3,5 krotnie, a zużycie energii cieplnej wzrosło tylko o 30% (czyli wyprodukowano ponad trzy razy więcej piwa, zużywając do tego tylko o 1/3 więcej energii cieplnej), natomiast zużycie energii elektrycznej wzrosło ponad 2 krotnie (tzn. wyprodukowano ponad 3-krotnie więcej piwa zużywając do tego tylko 2-krotnie więcej energii elektrycznej).
- Poprzez wymianę paliwa węglowego i ciężkiego oleju opałowego na gaz ziemny została ograniczona emisja gazów cieplarnianych (emisja CO2 ze spalania gazu jest o połowę niższa niż ze spalania węgla kamiennego) - łączny efekt modernizacji browarów i zmiany paliwa to obniżenie emisji CO2 o 40% przy ponad 3.5 krotnym wzroście produkcji.
Kluczowe czynniki sukcesu w zakresie transformacji przemysłu na energooszczędny, według doświadczeń Carlsberg Polska:
- Przed modernizacją w latach 90 tych ubiegłego wieku i 2000. branża piwowarska należała do energochłonnych. W wyniku podjętych wysiłków transformacja technologiczna pozwoliła na kilkakrotny wzrost produkcji przy wykorzystaniu energii na poziomie wyjściowym lub niewiele wyższym.
- Inwestycje były niezbędne, ale równolegle tak samo ważne były działania optymalizujące produkcję, budowanie świadomości i odpowiedzialności za energię wśród kadry kierowniczej i pracowników.
- W przyszłości ważne będą dalsze innowacje technologiczne, zaawansowane systemy energetyczne (współwytwarzanie energii, odzysk energii) oraz energetyka ze źródeł odnawialnych.
Ekologia w Carlsberg Polska na medal
Wieloletnie działania browarów Carlsberg Polska w zakresie ochrony środowiska zostały docenione przez uznane organizacje branżowe, eksperckie. W 2009 roku firma:
- została laureatem Ekolauru za oczyszczalnię ścieków w Brzesku, przyznanego przez Polską Izbę Ekologii,
- otrzymała nagrodę Fundacji Partnerstwo dla Środowiska za edukacyjny program Zielonego Biura,
- ponadto, Carlsberg Polska znalazła się w zaszczytnym gronie laureatów Panteonu Polskiej Ekologii w kategorii „Przedsiębiorstwo" za całokształt działań proekologicznych firmy,
- program Zielone Biuro w Carlsberg Polska jest obecnie prezentowany na stronie internetowej Ministerstwa Środowiska w ramach promocji programu "Praca na czysto". Celem kampanii jest podnoszenie świadomości pracodawców i pracowników w zakresie społecznej odpowiedzialności biznesu, a w szczególności ekologicznych postaw i tym samym - ograniczania wpływu biur na środowisko naturalne.
Grupa Carlsberg - najbardziej ekologiczna w branży piwnej na świecie
Grupa Carlsberg jest czwartym co do wielkości międzynarodowym producentem piwa. Na podstawie danych z 2008 roku wśród grup piwowarskich zajmuje pierwsze miejsce pod względem niskiego poziomu zużycia energii i wody.
(Maja Święcka)
tagi: Carlsberg ,
ZPPM podsumowuje osiągnięcia dla rolnictwa i sektora...
Od 12 czerwca Związek Pracodawców Przemysłu Piwowarskiego...
W maju br. liczba wizyt wzrosła rok do roku w każdym badanym...
Problemem są też niejasne ich interpretacje...
Firmy apelują o szybkie wdrożenie przepisów...
Konieczne jest złagodzenie podejścia...
Napływ nowych pracowników znacznie zmienił polski rynek pracy...
W odpowiedzi na postulaty organizacji pracodawców i związków...