Z rynku FMCG

Profi promuje bezpieczeństwo w pracy

Piątek, 29 kwietnia 2022
Jak udzielać pierwszej pomocy, obsługiwać sprzęt gaśniczy i reagować w sytuacji zagrożenia życia mogli dowiedzieć się uczestnicy pikniku bezpieczeństwa, zorganizowanego przez firmę Profi. Impreza odbyła się 28 kwietnia w ramach Wielkopolskich Obchodów Światowego Dnia Bezpieczeństwa i Ochrony Zdrowia w Pracy i zgromadziła mieszkańców Grabowa nad Prosną i okolic.
W ubiegłym roku przyczyną aż 60,8% wypadków przy pracy było nieprawidłowe zachowanie się pracownika. Wielu tragicznych w skutkach zdarzeń udałoby się uniknąć, gdyby świadomość zagrożeń wśród zatrudnionych była wyższa. Dlatego edukacja w zakresie bezpieczeństwa pracy to właściwa droga do poprawy sytuacji i statystyk, które niestety nie napawają optymizmem. Jak podaje GUS, w 2021 roku w wypadkach przy pracy poszkodowanych zostało 68 777 osób, o 9,6% więcej niż rok wcześniej.

Bezpieczeństwo pracowników jest bardzo wysoko na liście naszych priorytetów, dlatego chętnie włączyliśmy się w obchody Światowego Dnia BHP w naszym regionie. Przy współpracy z lokalnymi władzami i pod patronatem Państwowej Inspekcji Pracy, udało się zrealizować szeroki program aktywności – zarówno szkoleń wewnętrznych, jak i otwartych pokazów dla mieszkańców – powiedziała Magda Michalska, HR Biznes Partner Profi.

Wykłady dla pracowników Profi przeprowadzili przedstawiciele Państwowej Inspekcji Pracy, Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej oraz Urzędu Dozoru Technicznego. Szczególnym zainteresowaniem cieszyły się otwarte pokazy obsługi podręcznego sprzętu gaśniczego i zasad ewakuacji. W programie znalazły się także szkolenia z udzielania pierwszej pomocy przedmedycznej, dobierania środków ochrony indywidualnej i obsługi wózka widłowego. Z możliwości obejrzenia z bliska wozów strażackich skorzystała nie tylko młodzież z pobliskiej szkoły. Dla uczestników pikniku firma Profi przygotowała konkursy z nagrodami.

Światowy Dzień Bezpieczeństwa i Ochrony Zdrowia w Pracy obchodzony jest w Polsce od 2003 roku. Ma na celu zwrócenie uwagi na konieczność prowadzenia stałych i kompleksowych działań na rzecz poprawy bezpieczeństwa zatrudnionych oraz zachowanie pamięci o ofiarach wypadków przy pracy i chorób zawodowych.


tagi: Profi , bezpieczeństwo w pracy , sprzedaż , handel , konsument , rynek spożywczy , wędliny , przemysł spożywczy ,