Kampanie i Promocje

Wina z porfolio Ambry na wielkanocnym stole

Poniedziałek, 22 marca 2010
Tradycyjnie Wielkanoc kojarzy nam się ze święconką, suto zastawionym stołem, pysznymi mięsiwami, jajami i wypiekami. Jednak coraz częściej nasze menu wzbogacamy lekkimi sałatkami, nowalijkami, rybami i serami, które najlepiej komponują się z winem. Sztuka serwowania wina kryje wiele tajemnic. W jaki sposób dopasować wino do potrawy, aby podkreślić smak serwowanych specjałów? W jakiej temperaturze podawać lekkie półwytrawne, a w jakiej czerwone słodkie? Jakie wina najlepiej będą smakować z wielkanocnymi potrawami?

Wina na wielkanocnym stole powinny zwiastować nadchodzącą wiosnę i tak jak ona być lekkie i orzeźwiające. Decydując się na zakup wina, powinniśmy najpierw zastanowić się, jakie potrawy pojawią się na naszym stole. Powinno się dopasowywać rodzaj wina do składnika dominującego w serwowanym daniu.

Z pieczonymi i grillowanymi mięsami doskonale smakować będą wina czerwone półwytrawne, np. CIN&CIN Baci D'Italia Rosso - klasyczne włoskie czerwone wino o delikatnej strukturze z aromatami wiśni, przypraw oraz z nutami dymnymi. Z kolei z szynkami i wędlinami można podawać zbalansowane w smaku czerwone, półwytrawne wina stołowe, np. Fresco Semi Dry. Białe półwytrawne wina o cytrusowej nucie jak CIN&CIN Baci D'Italia Bianco, doskonale pasują do sałatek i majonezowych sosów, a także do makaronów w białych sosach. Do serów, pasztetów, ryb, drobiu i białego mięsa świetnie pasuje białe łagodne wino, np. białe Fresco Semi Dry.

Panuje przekonanie, iż stołowe białe wina powinno się podawać do drobiu i ryb, natomiast stołowe czerwone - do czerwonego mięsa i dziczyzny. Warto jednak zaeksperymentować samemu i wypróbować inne zestawienia. Możne okazać się, iż czerwone, słodkawe wino doskonale podkreśli smak mocno przyprawionej pieczeni ze schabu.

Do deseru z kolei podajemy wina półsłodkie i słodkie. Czekoladowe musy, torty i ciasta doskonale komponują się z czerwonymi winami słodkimi i półsłodkimi, takimi jak czerwone Fresco Semi Sweet. Do biszkoptów, ciastek, deserów oraz do kawy niezawodne będą białe wina słodkie i półsłodkie. Doskonale sprawdzi się tutaj białe Fresco Semi Dolce. Jeśli chcemy podać sałatkę owocową, to wybornie będzie ona smakować z winem różowym, np. półsłodkim różowym Fresco Semi Sweet.

Warto pamiętać o tym, aby serwować wina w odpowiedniej kolejności. Najpierw podajemy wina wytrawne, a potem słodkie. Najpierw powinny pojawić się na stole wina białe i różowe, a potem czerwone. Wina słabsze serwujemy przed mocnymi.

Wino przed postawieniem na stole należy doprowadzić do odpowiedniej temperatury. I tak smak wina stołowego białego lub różowego najlepiej uwydatnia się w temperaturze ok. 8 stopni Celsjusza, lekkie wino czerwone podajemy w temperaturze ok. 15-16 stopni Celsjusza, natomiast dojrzałe, szlachetne - w temperaturze 18 stopni Celsjusza.

Serwując wielkanocne wina, powinniśmy pamiętać o odpowiednich kieliszkach na wysokich nóżkach. Do wina białego przeznaczone są kieliszki nieco smuklejsze, o kształcie tulipana, natomiast do czerwonego - nieco większe i szersze u dołu. Ważny też jest sposób ustawienia kieliszków. Pamiętajmy, że kieliszek do czerwonego wina powinien znajdować się na linii noża do dania głównego, zaś kieliszek do wina białego nieco niżej po prawej stronie.

Odpowiednio dobrane wina, podane w odpowiedniej temperaturze i właściwych kieliszkach, niewątpliwie wzbogacą urok wielkanocnego stołu oraz wydobędą smak naszych potraw.

(Aleksandra Syrtów)

tagi: Ambra ,