Sposób przygotowania:
Danie najłatwiej przygotować w żeliwnym lub żaroodpornym garnku, który powinien być dosyć spory (o pojemności 4,5-6 litrów), aby w trakcie gotowania móc co jakiś czas delikatnie przekładać mięso, by równomiernie się gotowało.
Udka nacieramy solą i pieprzem, obtaczamy w cienkiej warstwie mąki i odstawiamy na
chwilę.
W międzyczasie przygotowujemy warzywa: cebulę kroimy w drobną kostkę, siekamy czosnek, kroimy papryki w paski.
Rozgrzewamy odrobinę oleju w garnku i obsmażamy kawałki kurczaka, aż uzyskają złoty kolor.
Wyjmujemy z garnka. Do tego samego garnka wlewamy odrobinę oleju i podsmażamy cebulę aż się zeszkli. Dodajemy gałązkę rozmarynu, papryki i czosnek, całość smażymy 2-3 minuty.
Dodajemy Gęste jabłko i wino, gotujemy przez chwilę, aż płyny delikatnie odparują.
Dodajemy pomidory pelati i oliwki, przyprawiamy sos, dodajemy soli według uznania.
W garnku umieszczamy podsmażonego wcześniej kurczaka, podgrzewamy doprowadzając do wrzenia. Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy na małym ogniu przez około 50 minut.
Na tym etapie danie można przygotować także w piekarniku. W tym celu należy rozgrzać piekarnik do 180 °C., wstawić potrawę i piec ją 60-90 minut pod przykryciem.
W obu przypadkach czas gotowania jest orientacyjny - należy gotować lub piec kurczaka tak długo, aż mięso będzie miękkie.
Podajemy udekorowane świeżym rozmarynem i/lub bazylią i chrupiącym pieczywem.
Nie zapomnij zrobić zdjęcia i zainspirować innych udostępniając je w mediach społecznościowych z oznaczeniami: #braciasadownicy i #jablkanatalerzu
tagi: Bracia Sadownicy , rynek spożywczy , sprzedaż handel , konsument , FMCG , produkty spożywcze , nowości , przemysł spożywczy , smoothie Gęste Jabłko ,
Startujący niedługo system kaucyjny nie jest gotowy do...
Analiza 91 tys. cen detalicznych pokazała, że w lipcu...
To pierwsze tego typu rozwiązanie na polskim rynku, a dla...
Rozmowę kwalifikacyjną warto traktować jak dialog...
Zdaniem ekspertów, dane pokazują coraz większą...
W obliczu narastających napięć geopolitycznych i...
To coraz istotniejszy klient dla sektora bankowego...
Instytucje kontrolujące stopniowo zmieniają swój charakter...