Wiadomości

Bakalland i Purella łączą siły

Poniedziałek, 11 kwietnia 2022
Bakalland oraz Purella złożyły wniosek do Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów w celu połączenia spółek. Efektem fuzji ma być stworzenie grupy będącej liderem segmentu zdrowej żywności.
Jak czytamy w komunikacie UOKiK, zamierzona koncentracja przedsiębiorców polega na połączeniu spółek Bakalland S.A. oraz Purella sp. z o.o. Koncentracja spełnia przesłanki wskazane w art. 13 ust. 2 pkt 1) ustawy o ochronie konkurencji i konsumentów.

Bakalland S.A. jest producentem i dystrybutorem w szczególności zdrowych przekąsek, takich jak batony musli, batony proteinowe, bakalie, płatki kukurydziane i pełnoziarniste.

Purella sp. z o.o. jest producentem i dystrybutorem zdrowej żywności. Wytwarza i sprzedaje w szczególności tzw. produkty superfoods, w postaci proszków lub ziaren, mieszanek ziół, płatków śniadaniowych typu muesli oraz suplementów diety w postaci kapsułek zawierających naturalne ekstrakty z surowców superfoods. Wytwarza i sprzedaje również batony musli, batony proteinowe, prze¬kąski w różnych formach, pasty orzechowe a także smoothie oraz napoje na bazie imbiru typu „Shot”.


źródło: UOKiK




tagi: Bakalland , Purella , UOKiK , Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów , zdrowa żywność , rynek spożywczy , sprzedaż handel , konsument , przemysł spożywczy ,