Wiadomości

OneDayMore powiększa się o nowoczesny zakład produkcyjny

Wtorek, 28 września 2021
Popyt na roślinne alternatywy mięsa nieustannie rośnie. To oznacza dobre perspektywy długoterminowe dla sektora roślinnego. Wychodząc naprzeciw tym trendom, OneDayMore, jeden z wiodących polskich producentów zdrowej żywności, powiększa swoje zaplecze produkcyjne. Inwestycja Spółki mieści się w Poznaniu i jesienią zostanie oddana do użytku, co oznacza, że już wkrótce konsumenci będą mogli wypróbować roślinnych zamienników mięsa na bazie grochu.
Obecne, intensywnie prace Spółki obejmują już fazę wyposażenia zakładu roślinnego w nowoczesny park maszynowy, co oznacza, że w kolejnym kroku ruszy produkcja nowej, wyczekiwanej linii asortymentowej, której dedykowany jest cały zakład, o łącznej powierzchni 8 tys. metrów2. Częścią inwestycji jest też sfera biurowa i magazynowa. Wykorzystane w hali produkcyjnej urządzenia i technologie zostały dostarczone przez znanych producentów maszyn i na potrzeby tej inwestycji, wspólnie ze specjalistami z OneDayMore, zostały one dostosowane do produkcji roślinnej. Będzie to nowoczesny zakład o strategicznym znaczeniu, w którym będą powstawały przyszłe, roślinne innowacje OneDayMore. W zakładzie produkcyjnym pracę znajdzie blisko 100 osób, obecnie finalizowane są procesy rekrutacji.

„Kluczem do tworzenia innowacyjnego produktu są nowoczesne zaplecze produkcyjno-techniczne oraz wykwalifikowani ludzie. Poczyniliśmy inwestycję, która znacznie zwiększy nasze możliwości produkcyjne i docelowo sprzedaż nowej kategorii produktów. Jestem pod wielkim wrażeniem tego projektu, który będzie realizował zadania związane z dbałością o środowisko naturalne, a przy okazji delikatnie wesprze także lokalną gospodarkę. Głęboko wierzę w to, że nasze niskoemisyjne roślinne propozycje odpowiedzą na potrzeby konsumentów, którzy – z różnych pobudek – decydują się na ograniczenie spożycia mięsa w swojej diecie.” – mówi Dariusz Haraj, CEO OneDayMore.

Na ten moment zamknięte są cztery startowe receptury produktów na bazie grochu. Roślinne Burgery, Kiełbaski, Klopsiki i Mielone będą dostępne na sklepowych półkach na przełomie października i listopada br., ale firma już pracuje nad opracowywaniem kolejnych roślinnych, innowacyjnych propozycji.

„Zdolności produkcyjne nowego zakładu będą bardzo duże. Jesteśmy po testach sensorycznych pierwszych czterech roślinnych zamienników mięsa wśród konsumentów i dystrybutorów. Ich wyniki napawają nas dużym optymizmem na tyle, że już teraz opracowujemy kolejne receptury. W moim przekonaniu rosnąca liczba konsumentów, która redukuje spożycie mięsa to nie chwilowy trend, a trwała, zauważalna zmiana, która przekładać się będzie na sukcesywny wzrost zainteresowania produktami roślinnymi. Nie dążymy do tego, by walczyć z kategorią odzwierzęcą. Chcemy żyć z nią w symbiozie, dając konsumentom jeszcze większy wybór. Będziemy dążyć do tego, by nasze produkty były łatwo dostępne i atrakcyjne cenowo.” – dodaje Dariusz Haraj, CEO OneDayMore.



tagi: OneDayMore , produkty roślinne , rynek spożywczy , sprzedaż , handel , produkcja , konsument , zdrowa żywność , FMCG ,