WSP „Społem” Kielce - Przetwory na zimowe wieczory
Wtorek, 14 września 2021
To już ostatni dzwonek na przygotowanie zimowych zapasów. Jeżeli w długie i chłodne wieczory chcemy cieszyć się smakami lata zamkniętym w słoiczkach to co szybciej trzeba brać się do pracy! Samodzielnie przygotowane specjały sprawdzą się zarówno jako dodatek do obiadu czy kolacji, ale również jako przekąska w ciągu dnia. Które z nich warto więc przygotować?
Chłodniejsze i krótsze dni sprawiają, że już zaczynamy tęsknić za ciepłem promieni słonecznych, spacerami brzegiem morza czy też urokami górskich krajobrazów. Warto zachować te miłe, letnie wspomnienia jak najdłużej. Pomoże nam w tym zapach warzyw i owoców, przygotowanych w postaci ulubionych przetworów. Na co zatem należy zwrócić uwagę? Przede wszystkim na świeżość i jakość produktów oraz… właściwą sterylizację słoików. Ważne jest to, aby odpowiednio wcześniej dokładnie je wyparzyć wrzącą wodą lub wyprażyć w piekarniku. W przypadku wyboru warzyw i owoców warto postawić na te sezonowe – łatwo dostępne a przede wszystkim świeże. Do zalewy doskonale sprawdzi się zaś Ocet Kielecki spirytusowy 10%. To jeden z najstarszych tego typu produktów w Polsce – tradycja jego wytwarzania sięga bowiem 1932 roku. Poniżej znajduje się przepis na najbardziej popularne przetwory – grzybki w occie. Podczas chłodniejszych dni na pewno umilą nam czas i dodadzą daniom wyjątkowego smaku.
Grzybki w occie
Polska jesień kojarzy się z odcieniami czerwieni, żółci, pomarańczy – jednym słowem krajobrazem mieniącym się wieloma kolorami. Ale także z sezonem na aromatyczne, leśne grzyby. Dlatego przetwory z nich warto przygotować od razu po zebraniu. Co będzie potrzebne?
• leśne, świeże grzyby, • marchewka, • cebula.
Do zalewy: • 2 łyżeczki soli, • 5 łyżek cukru, • ziele angielskie/liście laurowe, • opcjonalnie zioła, np. gorczycę, pieprz czarny, • na każde półtora litra wody – 0,5 l Octu Kieleckiego spirytusowego 10%.
Przygotowanie grzybów w occie rozpoczynamy od ich dokładnego umycia i obrania. Marchewkę i cebulę dokładnie myjemy, czyścimy i kroimy na niewielkie kawałki. Do garnka wlewamy wodę i solimy. Wrzucamy wcześniej przygotowane grzyby i sparzamy je przez ok. 2-3 minuty. Wyjmujemy je, a do wody dodajemy zioła, cukier, ziele angielskie i liście laurowe. Doprowadzamy wszystko do wrzenia. Sięgamy po Ocet Kielecki, wlewamy do garnka i ponownie czekamy na zagotowanie się zalewy. Do wcześniej umytych, oczyszczonych i wysterylizowanych słoików wkładamy grzyby i zalewamy przygotowaną zalewą. Pasteryzujemy ok. 10 minut. Po tym czasie przetwory są gotowe. Cały przepis z instrukcją krok po kroku znajduje się na kanale YouTube WSP „Społem” pod tym linkiem. Dodatkowo wielbiciele przetworów znajdą tam mnóstwo inspiracji – m.in. na marynowaną cebulę, ogóreczki z chilli, gruszki czy śliwki w occie.
Sugerowana cena Octu Kieleckiego: ok. 2,39 zł brutto / 500 ml
Bądź na bieżąco z wiadomościami z rynku FMCG
Zaprenumeruj bezpłatny newsletter Portalu Kupców Polskich
Bezpłatny newsletter, to przegląd najważniejszych wiadomości ukazujących się w Portalu Kupców Polskich
www.hurtidetal.pl. Subskrypcja bezpłatna!
Aby zamówić newsletter, wystarczy wpisać adres e-mail w polu poniżej.
Twój adres został dodany do naszego newslettera, dziękujemy!Podany adres email jest niepoprawny
Podając adres email wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych (pokaż więcej)
podanych przeze mnie w powyższym formularzu w zakresie danych identyfikacyjnych i teleadresowych przez Wydawnictwo
Fischer Trading Group Spółka z o.o. dla celów promocji produktów i usług
oraz na dostarczanie mi informacji handlowej za pomocą środków komunikacji elektronicznej.
Jestem świadomy, że podanie danych osobowych jest dobrowolne, a powyższą zgodę mogę w każdej chwili cofnąć w
całości lub w części. Więcej o sposobie przetwarzania Twoich danych osobowych oraz przysługujących Ci w związku z tym uprawnieniach czytaj w Regulaminie.
Pamiętaj, że w każdym momencie możesz zrezygnować z otrzymywania newslettera.