Z rynku FMCG

70 lat działalności Drobimex

Piątek, 21 maja 2021
Przez 70 lat działalności Drobimex zmienił się z niewielkiego, lokalnego zakładu jajczarsko-drobiarskiego w jednego z największych producentów drobiu na polskim rynku oraz dużego oferenta na rynku międzynarodowym. Najdynamiczniejszy rozwój firmy nastąpił w ostatniej dekadzie dzięki wielomilionowym inwestycjom w rozbudowę i modernizację zakładów produkcyjnych.
Przez pierwszych 40 lat działalności Szczecińskie Zakłady Drobiarskie były przedsiębiorstwem państwowym. Początkowo posiadały zakład jajczarsko-drobiarski w Goleniowie, a w pierwszej połowie lat 70. powstał drugi zakład produkcyjny firmy w Szczecinie Dąbiu. Na jego potrzeby szczecińskie PGR-y i spółdzielnie rolnicze wybudowały nowoczesne fermy tuczu kurcząt, co umożliwiło zwiększenie produkcji i rozwój firmy.

W 1990 roku w wyniku prywatyzacji przedsiębiorstwo przekształciło się w spółkę Drobimex-Heintz, a jej udziałowcami zostali Skarb Państwa oraz EFHA - Werke Fleischwarenfabrik GmbH, która wkrótce ogłosiła upadłość. Jej udziały w 2001 roku wykupiła spółka Paul Heinz Wesjohann & Co GmbH II należąca do grupy kapitałowej PHW. Do 2005 r. niemiecki inwestor zainwestował ponad 25 mln zł, co znacznie przyspieszyło rozwój firmy, czyniąc Drobimex Heintz jedną z większych firm drobiarskich w kraju.

Prawdziwy rozkwit przedsiębiorstwa przypada jednak na ostatnią dekadę, w której spółka zainwestowała ponad 300 mln zł w rozbudowę i unowocześnianie zakładów w Goleniowie i Szczecinie.

- Kiedy w 2008 roku obejmowałem stanowisko prezesa, Drobimex był zakładem średniej wielkości – mówi Klaus Roppel, prezes firmy Drobimex - Dziś jesteśmy jednym z największych producentów w Polsce, a nasze zakłady produkcyjne należą do najnowocześniejszych w Europie. Nowe linie technologiczne pozwoliły nam zwiększyć produkcję mięsa w szczecińskim zakładzie z ok. 126 ton dziennie w 2009 roku do ponad 400 ton dziennie obecnie, natomiast produkcję wszystkich wędlin w goleniowskim zakładzie z ok. 800-900 ton miesięcznie do ok. 1100 ton miesięcznie obecnie. W odpowiedzi na rynkowe trendy w ostatniej dekadzie zwiększyliśmy też produkcję wyrobów krojonych z ok. 30 ton do obecnie ponad 460 ton miesięcznie. Ostatnio przeprowadzona wymiana kotłów parowo-węglowych na parowo-gazowe uczyniła proces produkcji bardziej przyjaznym środowisku i przyczyniła się do poprawy jakości powietrza, na czym najbardziej nam zależało.

Znacznie wzrósł także eksport wyrobów firmy – z ok. 20% w 2010 r. do ok. 80% w 2020 r. Drobimex sprzedaje dziś na rynkach Unii Europejskiej, m. in. w Niemczech, Holandii, Bułgarii, Słowacji, Hiszpanii, Anglii, Irlandii, Danii czy Austrii oraz w 40 państwach w Azji i Afryce, m.in. w RPA, Kongo, Serbii, Kuwejcie, Azerbejdżanie, Mozambiku, Ghanie, Singapurze oraz na wyspy Reunion, Seszele czy Majottę. - Jesteśmy też w trakcie uzyskiwania pozwoleń na eksport do Egiptu i Malezji - dodaje Klaus Roppel.

Przeprowadzona pod kierownictwem Klausa Roppla oraz Dariusza Szulca kompleksowa modernizacja obu zakładów i budowa nowych hal to największa inwestycja grupy kapitałowej PHW poza granicami Niemiec. Pomimo dużego zautomatyzowania produkcji i inwestycji w specjalistyczne maszyny przedsiębiorstwo pozostaje jednym z największych pracodawców w regionie, który zatrudnia ok. 800 osób.

Obecnie na rynku dostępnych jest ok. 80 rodzajów wędlin firmy Drobimex, a także urozmaicony asortyment mięsa. Jako jeden z pierwszych zakładów produkujących wędliny drobiowe, firma stworzyła też szeroką gamę 36 produktów bezglutenowych. W tym roku producent wprowadził na rynek nową linię produktów „Veggie”, w skład której wchodzą roślinne wyroby będące alternatywą dla tradycyjnych wędlin. Drobimex ciągle pracuje nad pomysłami rozwoju nowych produktów, które wynikają z zapotrzebowania i życzeń konsumentów.



tagi: Drobimex , produkcja drobiu , rynek spożywczy , mięso , wędliny , drób , sprzedaż , handel , konsument , przemysł spożywczy ,