Nowości

Kolorowe dania na ciepłe dni

Wtorek, 20 kwietnia 2021
Wiosna i lato to czas intensywnych smaków i… kolorów - nie tylko w przyrodzie, ale także na naszych talerzach! Dlatego postawmy na dania, które będą cieszyły nie tylko kubki smakowe, ale też oczy. Aromatyczne sosy na bazie pomidorów, kolorowe warzywa i świeże zioła… to prawdziwa kwintesencja ciepłych pór roku!
Co zrobić, żeby w łatwy sposób „ożywić” dowolne danie? Dobrym sposobem jest dodanie do niego aromatycznego sosu, który może stać się swego rodzaju „kropką nad i” w naszej potrawie. Świetnie sprawdzi intensywny, pomidorowo-paprykowy Sos Kielecki cygański z oferty WSP „Społem”. Warto spróbować!

Sposób na leczo

Leczo to idealna propozycja na obiad dla całej rodziny. Jest proste, pożywne i kolorowe… Jak przyrządzić je tak, żeby było naprawdę obłędnie pyszne? Przede wszystkim powinniśmy pamiętać o dobrej jakości passacie pomidorowej oraz o dodatku sporej ilości przypraw i ziół. Dzięki tym składnikom potrawa nabierze charakteru i będzie bardzo aromatyczna.

Potrzebne składniki:
•    cebula
•    dwie papryki (najlepiej w różnych kolorach, np. czerwona i zielona)
•    dwie cukinie
•    250 g kiełbasy
•    250 g pieczarek
•    3 ząbki czosnku
•    butelka passaty pomidorowej (ok. 700 ml)
•    słoiczek Sosu Kieleckiego cygańskiego
•    przyprawy: wędzona papryka w proszku, ostra papryka w proszku, sól, pieprz, oregano (świeże lub suszone)

Przygotowanie dania zaczynamy od podsmażenia w dużym garnku na oleju cebuli pokrojonej w kostkę. Następnie kroimy papryki, cukinie, pieczarki i kiełbasę w sporej wielkości kostkę. Do cebuli dodajemy kiełbasę i podsmażamy jeszcze przez 5 minut, po czym dorzucamy trzy ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę. Po minucie dodajemy resztę warzyw i smażymy przez 10-15 minut. Na koniec dołączamy passatę pomidorową i Sos Kielecki cygański, doprawiamy do smaku wędzoną papryką, ostrą papryką, solą, pieprzem i oregano. Gotujemy przez kolejne 15-20 minut pod przykryciem. Podajemy z chlebem, ziemniakami lub ryżem. Smacznego!

Niebanalne zapiekanki

Przygotowanie zapiekanek w piekarniku to szybki sposób na bardzo smaczny obiad czy kolację. Zdarza się jednak, że mamy ochotę na odmianę od klasycznego połączenia w postaci szynki, sera i ketchupu. W takiej sytuacji warto postawić na dodatek kolorowych warzyw i aromatycznego sosu! Jak przygotować pyszne zapiekanki w wersji wiosennej?

Potrzebne składniki:
•    niewielka bagietka
•    masło do posmarowania bagietki
•    oliwa lub olej do smażenia
•    pół zielonej papryki
•    pół czerwonej papryki
•    mała cebula
•    Sos Kielecki cygański
•    szczypiorek
•    sól, pieprz

Zaczynamy od przekrojenia bagietki na pół. Obie połówki smarujemy masłem. Paprykę kroimy w paski, a cebulę w pióra i smażymy do miękkości na oleju lub oliwie. Pod koniec smażenia doprawiamy solą oraz pieprzem. Następnie warzywa układamy na połówkach bagietki, posypujemy startym żółtym serem i wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na 8-10 minut. Wierzch gotowych zapiekanek smarujemy Sosem Kieleckim cygańskim i posypujemy szczypiorkiem. Gotowe! 

Sugerowana cena Sosu Kieleckiego cygańskiego: 3,50 zł brutto/ 200 g



tagi: WSP Społem Kielce , Sos Kielecki cygański , produkty spożywcze , sprzedaż , handel , konsument , rynek spożywczy ,