Kategorie produktów

Wywiad z Magdaleną Bącalską, Prezes Dry Ice Zone

Środa, 17 marca 2021 Autor: Joanna Kowalska, HURT & DETAL Nr 03/181. Marzec 2021
Innowacyjność w sektorze transportu towarów jest przyszłością tej branży. W dobie coraz większej konkurencji i ciągle rosnących wymagań odbiorców ogromne znaczenie ma wprowadzanie wyspecjalizowanych usług. O transporcie w suchym lodzie opowiada Magdalena Bącalska, Prezes Dry Ice Zone.
Czym oferta Dry Ice Zone wyróżnia się na rynku?

Korzenie Dry Ice Zone sięgają roku 2008, w którym została podjęta decyzja o spróbowaniu sił w zdobyciu rynku w sektorze B2C. Od tego czasu firma była pionierem we wprowadzaniu nowych, innowacyjnych rozwiązań, niepraktykowanych wcześniej przez konkurencję:

2008 rok – jako pierwsi wdrożyliśmy sprzedaż suchego lodu dla klienta indywidualnego;

2009 rok – przed konkurencją przetarliśmy szlaki w firmach kurierskich i transportowych, by suchy lód mógł dotrzeć pod każdy wskazany adres;

2010 rok – pioniersko wprowadziliśmy sprzedaż z odbiorem własnym z naszej firmy;

2010 rok – rozszerzyliśmy działalność o sprzedaż maszyn i urządzeń do produkcji oraz czyszczenia suchym lodem zdobywając doświadczenie w usługach tego typu;

2011 rok – zastosowaliśmy bardzo bogaty wybór opakowań styropianowych do suchego lodu od 0,5 kg po palety;

2012 rok – jako pierwsi wprowadziliśmy sprzedaż we wszystkie soboty, również świąteczne;

2012 rok – nowatorsko pojawiliśmy się we wszystkich social mediach, by edukować i pokazywać jak można wykorzystywać suchy lód na potrzeby indywidualne;

2014 rok – wprowadziliśmy na rynek specjalne mieszadełka do napojów, które dzięki specyficznym właściwościom suchego lodu magicznie dymią podczas używania, a jednocześnie zapewniają bezpieczeństwo napoju czy drinka;

2014 rok – nowatorsko w branży szkoliliśmy animatorów i organizatorów imprez masowych z zakresu możliwości dymiącego dwutlenku węgla i organizowania imprez z jego wykorzystaniem;

2014 rok – zaczęliśmy oferować specjalistyczne opakowania profesjonalnych firm, takich jak Peli Biothermal czy Intelsius, i jako pierwsi wprowadziliśmy sprzedaż rejestratorów temperatury przystosowanych do powyższych opakowań na terenie naszego kraju;

2014 rok – uruchomiliśmy bloga z aktualnościami prasowymi związanymi z zabawą z suchym lodem, było to jedyne takie kompendium wiedzy na rynku;

2016 rok – wprowadziliśmy 24-godzinne dyżury, by pomóc zorganizować suchy lód w przypadku nagłej potrzeby;

2018 rok – od tego czasu pomagamy i doradzamy w dystrybucji wszelkiego rodzaju artykułów wymagających zachowania „zimnego” łańcucha dostaw.

Dry Ice Zone oferuje transport w suchym lodzie – jak to wygląda w praktyce?

Poprzez dostęp do wszelkiego rodzaju opakowań, które są potwierdzone testami i spełniają wszelkie niezbędne normy akceptowane zarówno w liniach lotniczych, jak i w transporcie drogowym organizujemy wysyłki w suchym lodzie wraz z rejestratorami temperatury. Dzięki temu nadawca i odbiorca mają pełny wgląd do stabilności wysłanego towaru. Nasz sukces polega na połączeniu wiedzy o suchym lodzie i odpowiednim sposobie pakowania we właściwe, przeznaczone do tego opakowania.

Jakie są korzyści z tej formy dostarczania towaru i kto może z niej skorzystać?

Przede wszystkim możliwość skorzystania z szybszego i prostszego transportu, który nie wymaga agregatów chłodniczych czy też mroźni. Podczas przeładunków nie ma potrzeby korzystania z pomieszczeń chłodniczych, które przy innych metodach są konieczne, by zapobiec skokom temperatury. Z usługi transportu w suchym lodzie skorzystać może każdy, komu zależy na czasie i chce przetransportować towar głęboko mrożony, a także jest zainteresowany redystrybucją zawartości w wielu kierunkach jednocześnie.

Jaki rodzaj transportu jest obecnie najpopularniejszy?

W przypadku transportu w suchym lodzie największe zainteresowanie dotyczy usług kurierskich. Zbliża się pora wiosenno-letnia, a to sprzyja konsumpcji wszelkiego rodzaju lodów – od tych na patyku czy rożku po te w opakowaniach litrowych. Suchy lód zapewnia bezpieczny transport tych zimnych smakołyków, a dzięki usłudze kurierskiej dostawa może być zrealizowana już następnego dnia pod dowolnie wskazany adres.

Na rozwoju których usług Dry Ice Zone skupi się w najbliższych miesiącach?

Przede wszystkim na usługach czyszczenia suchym lodem, który w przypadku dużych producentów żywności jest nieinwazyjny, nie wymaga użycia żadnych środków chemicznych, które musiałyby wstrzymywać całe cykle produkcyjne. Dzięki tej metodzie można wykonywać czyszczenia podczas samej produkcji, ponieważ suchy lód jest bezwonny, bezzapachowy i nie posiada żadnych substancji chemicznych.

Dziękuję za rozmowę.
Joanna Kowalska




tagi: Dry Ice Zone , usługi wyspecjalizowane , suchy lód , transport , rynek spożywczy , FMCG , innowacje , dostarczanie towarów , przemysł spożywczy ,