Nowości

Sertop – zupa chrzanowa z plackiem ziemniaczanym

Poniedziałek, 15 marca 2021
Składniki na zupę dla 4-6 osób
•    2 l domowego bulionu lub 2l wody + uniwersalna przyprawa typu vegeta
•    1 duża cebula
•    masło
•    5 małych ziemniaków
•    dwie 100g kostki serka topionego ze szczypiorkiem i cebulką SERTOP
•    3 kopiaste łyżki kaszy jaglanej
•    100g tartego chrzanu bez dodatków
•    sól, pieprz do smaku

Składniki na placki ziemniaczane
•    0,5 kg ziemniaków
•    1 marchewka
•    1 cebula
•    1 jajko
•    1 kopiasta łyżka mąki pszennej
•    1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej
•    sól i pieprz do smaku
•    olej do smażenia

Sposób przygotowania
Cebulę drobno kroimy, ziemniaki obieramy i kroimy w małe kawałki. Całość podsmażamy na maśle do momentu, aż cebula będzie szklista, a następnie przekładamy do garnka, zalewamy bulionem lub wodą z vegetą, dodajemy serki i gotujemy pod przykryciem do momentu, aż ziemniaki będą miękkie. Tak przygotowaną zupę blendujemy i zagęszczamy kaszą jaglaną. Na sam koniec dodajemy dwie, kopiaste łyżki tartego chrzanu i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Przygotowujemy placki:
Ziemniaki i marchewki trzemy na tarce o małych oczkach, cebulę kroimy w drobniutką kosteczkę. Warzywa przekładamy na sitko i mocno odsączamy, a następnie przekładamy do miski, dodając jajko, mąkę. Całość dokładnie mieszamy doprawiając solą i pieprzem. Z masy formujemy cienkie placki i smażymy je na rozgrzanym oleju na średnim gazie. Przewracamy na drugą stronę i smażymy do uzyskania złotego koloru.

Gorący krem przekładamy do miseczek, na wierzch wykładamy placek ziemniaczany (możemy go pokroić), dekorujemy natką pietruszki.

Więcej przepisów na www.serkiwkuchni.pl




tagi: Sertop , zupa chrzanowa z plackiem ziemniaczanym , produkty spożywcze , FMCG , rynek spożywczy ,