Wino i jedzenie to idealna para, ale jak to w związkach bywa, czasem pojawiają się „zgrzyty”.
Przy wyborze dania, którą gotujemy dla ukochanej osoby lub zamawiamy z restauracji, często kierujemy się jej ulubionymi smakami, ale dobór właściwego wina, które ją uzupełni i wzbogaci może stanowić nie lada wyzwanie. Jakie zatem powinno być idealne wino na romantyczny wieczór?
Wino niejedno ma imię
- Wino na wieczór we dwoje powinno pobudzać zmysły i warto je dobierać na zasadzie kontrastów. Jak wiadomo nie od dziś „przeciwieństwa się przyciągają”, a w winnym świecie mamy ich wiele. To np. wina czerwone i białe, słodkie i wytrawne, lekkie i ciężkie, spokojne i musujące itd. – wyjaśnia Małgorzata Sułek, Kondrat Wina Wybrane.
W roli afrodyzjaków świetnie sprawdzą się wina z Francji i Włoch, bo przecież Paryż uznawany jest za miasto zakochanych, a Werona to miasto Romea i Julii. Podążając tym tropem, aglomeracja w której znajduje się Paryż sąsiaduje z Szampanią, z której wywodzi się bez wątpienia najbardziej eleganckie wino na świecie, czyli Szampan. Natomiast w okolicach Werony produkuje się Amarone – jedno z najlepszych, czerwonych win włoskich, które jest doceniane na całym świecie. Szampana możemy zastąpić także innym doskonałym, francuskim winem musującym Cremant d’Alsace, które jest również wytwarzane metodą tradycyjną, a zamiast Amarone możemy podać Primitivo z gorącej Apulii, które rozpali nasze zmysły aromatami czekolady i dojrzałych owoców. Wśród innych, wartych uwagi win na tego typu okazje są przede wszystkim te pochodzące z ciepłego klimatu. Wina ze słonecznych regionów mają większą zawartość alkoholu, są skoncentrowane, pełne i uwodzą nas głębią słodkich aromatów. Sprawdzą się tu np. pozycje z gorącej Sycylii, słonecznej Andaluzji oraz Izraela.
Wino i jedzenie
Na wieczór we dwoje eksperci rekomendują potrawy lekkie, delikatne, pełne afrodyzjaków i wyostrzające zmysły. Świetnie w tej roli sprawdzą się m.in. owoce morza, drób i ryby. Trafionym pomysłem są także ulubione potrawy ukochanej osoby oraz te, które szczególnie kojarzą nam się z naszym związkiem, np. miejscami, które wspólnie odwiedziliśmy. Dobór idealnego wina do dania bywa wyzwaniem, dlatego warto skorzystać np. z rekomendacji na blogu Kondrat Wina Wybrane*. Poniżej kilka sprawdzonych połączeń do najpopularniejszych potraw:
- Lekkie wina białe jak sauvignon blanc, czy pinot grigio dobrze komponują się z zimnymi przystawkami, sałatkami na bazie świeżych warzyw i drobiem.
- Owoce morza świetnie sprawdzą się w towarzystwie Vinho Verde.
- Owocowe sangiovese, a także barbera lub merlot stworzą udany duet z pizzą.
- Twarde, żółte sery jak bursztyn, czy grana padano wymagają win o większej intensywności smaku i zawartości tanin jak nebbiolo, tempranillo, czy petit verdot.
- Gorgonzola i roquefort doskonale pasują do win słodkich.
- Wina musujące pasują niemal do każdej potrawy, a także świetnie komponują się z owocowymi deserami.
Jak podawać wino?- Wina białe i różowe podajemy bezwzględnie schłodzone. Z kolei wina czerwone warto umieścić kilkanaście minut przed podaniem w lodówce, gdyż w naszych domach często króluje temperatura powyżej dwudziestu stopni. Ciężkie wina czerwone warto otworzyć kilka godzin przed konsumpcją, by uwolnić i wzmocnić ich aromaty. Jeśli planujemy uświetnić wieczór więcej niż jedną butelką wina to zacznijmy od wytrawnych, białych i kończmy na ciężkich czerwonych lub deserowych. Wina musujące serwujemy zazwyczaj jako aperitif, natomiast wina wyraźnie słodkie podajemy pod koniec spotkania samodzielnie lub do deseru. – podpowiada Małgorzata Sułek, Kondrat Wina Wybrane.
* www.marekkondrat.pl/blog