Te odkrycia są bardzo obiecujące dla konsumentów i producentów wieprzowiny – jak mówi Danita Rodibaugh, producent mięsa wieprzowego z Rensselaer, jednocześnie przewodnicząca Narodowej Rady Wieprzowiny. Amerykańscy producenci odpowiedzieli na zapotrzebowanie konsumentów na lżejszy i chudszy produkt. Średnio 6 najpopularniejszych cięć wieprzowych ma teraz 16% mniej tłuszczu niż 15 lat temu, a poziom tłuszczów nasyconych spadł o 27%.
Nowe badanie przeprowadzone było wysiłkiem naukowców z Amerykańskiego Departamentu Rolnictwa, Uniwersytetu Wisconsin-Madison i Uniwersytetu Maryland. Celem było porównanie składników odżywczych świeżej wieprzowiny od 1991 do 2005 roku. Ostatnie takie badania Departament Rolnictwa przeprowadzał w 1991 roku.
Badacze zebrali próbki spośród 9 najpopularniejszych kawałków świeżej wieprzowiny w sklepach detalicznych reprezentujących średni rozkład miejsc zakupowych na terenie Stanów Zjednoczonych, w dwunastu różnych ośrodkach w Kraju. Po zebraniu próbek badacze rozpoczęli analizę kawałków mięsa w kierunku kaloryczności, całkowitej zawartości tłuszczu, zawartości tłuszczów nasyconych, cholesterolu, tłuszczów trans, witamin i minerałów.
Badanie wykazało, że nie tylko całkowita zawartość tłuszczów nasyconych znacząco spadła w sześciu z dziewięciu badanych fragmentach, ale ilości pewnych wartościowych składników wzrosły – witamina B6, niacyna wykazują widoczny wzrost w stosunku do wcześniejszych lat. Badania wskazują, że w mięsie nie ma tłuszczów trans. Badanie udowadnia, że nowoczesna wieprzowina jest dużo „chudsza”.
Nowe dane zajmą miejsce dotychczasowych oficjalnych wartości odżywczych wieprzowiny w Krajowej Bazie Danych Standardowych Wartości Odżywczych Amerykańskiego Departamentu Rolnictwa na rok 2007. Ta baza danych wykorzystywana jest przez badaczy, dietetyków, dyrektorów administracyjnych szkół zajmujących się organizacją szkolnych stołówek i innych specjalistów zajmujących się planowaniem menu oraz analizą indywidualnego zapotrzebowania na wartości odżywcze. Agencje rządowe i organizacje zdrowia polegają na bazie ustalając nowe trendy i kierunki w odżywianiu.
„Wieprzowina jest świetnym rozwiązaniem problemu „byle jakich” posiłków.” – mówi Rodibaugh – „Konsumenci mają dowód na to, że wieprzowina jest tak chuda jak każde inne źródła białka i jest niezwykle wszechstronnym produktem dla zapracowanych rodzin.” Polędwica wieprzowa okazuje się pełnym smaku mięsem, które może być przygotowane na różne sposoby. To, że jest chuda w żaden sposób nie ujmuje jej smaku.
Z dziewięciu zbadanych kawałków mięsa, sześć zostało określonych jako „chude” z tłuszczem w ilości mniejszej niż 10 g tłuszczu, 4,5 tłuszczów nasyconych i 95 miligramów cholesterolu na 80 g porcję. Polędwica jest określona jako „bardzo chuda” – co oznacza, że musi mieć mniej niż 5 g tłuszczu, 2 gramy tłuszczów nasyconych i 95 miligramów cholesterolu na porcję. Pozostałe kawałki to m.in. schab bez kości, schab środkowy oraz żeberka.
Zgodnie z wynikami wieprzowina jest również bardzo bogata w składniki odżywcze Z godnie z wytycznymi 80g porcja wieprzowiny to „wyjątkowe” źródło białka, tiaminy, witaminy B6, fosforu i niacyny. Jest też „dobrym” źródłem cynku, ryboflawiny oraz potasu.
Krajowa Rada Wieprzowiny odpowiedzialna jest za prowadzenie krajowego projektu kontrolowania wieprzowiny - przygotowanie badań, promocję i projekty informacyjne dla konsumentów. Poprzez projekt kontroli wieprzowiny producenci inwestują 40 centów z każdych 100 dolarów sprzedanej świni. Importerzy również inwestują podobną kwotę. Projekt ten zawiera w sobie krajowe i stanowe programy reklamowe, informacyjne, marketingowe, promocyjno-eksportowe, rozwojowe dla produkcji i technologii jak również dla zwiększania dobrostanu zwierząt. (TP)
Tchibo ogłosiło nową, globalną strategię klimatyczną...
Działalność Nestlé w Polsce wsparła utrzymanie 45,2 tys...
W pierwszym półroczu 2025 roku sieci handlowe w Polsce...
W obliczu narastających napięć geopolitycznych i...
To coraz istotniejszy klient dla sektora bankowego...
Instytucje kontrolujące stopniowo zmieniają swój charakter...
Bitcoin może kosztować nawet 200 tys. dolarów...
Potrzebne zachęty do dłuższej aktywności zawodowej...