Z rynku FMCG

Norwescy hodowcy stawiają na dobrostan ryb i bezpieczeństwo żywności

Poniedziałek, 12 października 2020
Z każdym rokiem stosowanie antybiotyków w norweskiej akwakulturze zmniejsza się, a celem jest całkowite wyeliminowanie ich z hodowli łososia norweskiego. W 2019 roku jedynie 1,3% łososi hodowlanych było leczonych antybiotykami – wynika z najnowszego raportu NORM-VET
Norwescy hodowcy dokładają wszelkich starań, aby dobrostan ryb był na jak najwyższym poziomie. Dzięki temu konsumenci mają dostęp do zdrowej i bezpiecznej żywności. Dzięki skutecznym szczepionkom i koncentracji na dobrostanie ryb już od późnych lat 80, odnotowano spadek stosowania antybiotyków w norweskich hodowlach łososia aż o 99%. Według najnowszych danych przedstawionych w rocznym sprawozdaniu, w 2019 roku zostało wystawionych jedynie 16 recept skierowanych na hodowlę łososia. To najniższa liczba odnotowana w historii norweskiej akwakultury.

„W 2019 roku zostały wyhodowane bardzo duże ilości łososia norweskiego w porównaniu do poprzednich lat. Jednak mimo to stosowanie antybiotyków zmniejsza się. Jest to wynik silnego skupienia się na dobrostanie ryb i bezpieczeństwie żywności. Z dumą możemy powiedzieć, że norweska akwakultura jest pionierem, jeśli chodzi o ograniczenie stosowania antybiotyków w hodowli zwierząt.” - mówi Renate Larsen, Dyrektor Generalny Norweskiej Rady ds. Ryb i Owoców Morza.

W 2019 roku we fiordach wzdłuż norweskiego wybrzeża wyhodowano 1,3 mln ton łososia oraz wykorzystano tylko 222 kg antybiotyków. Są to bardzo małe ilości, w porównaniu do norweskich hodowli zwierząt lądowych, gdzie zużyto 4 673 kg antybiotyków.

Eksperci zwracają uwagę, że pomimo publikacji wielu raportów odnośnie funkcjonowania norweskiego przemysłu rybnego, wciąż istnieje wiele mitów na temat stosowania antybiotyków w hodowli łososia norweskiego.

„Wiele osób niestety dalej powiela nieprawdziwe informacje i uważa, że duże ilości antybiotyków są obecne w norweskiej akwakulturze, co jest dalekie od prawdy. Od wielu lat prowadzone są działania na rzecz wyeliminowania antybiotykoterapii w Norwegii.” - mówi Kristin Pettersen, Dyrektor Krajowy NSC na Polskę i Niemcy. – „Misją Norweskiej Rady ds. Ryb i Owoców Morza jest szerzenie aktualnych i rzetelnych informacji. Dążymy do tego, aby miłośnicy ryb i owoców morza mieli dostęp do bezpiecznych i zdrowych produktów.”




NORM-VET to raport opracowywany od 20 lat przez Norweski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności oraz Norweski Instytut Weterynaryjny. Jest to coroczne sprawozdanie przedstawiające dane dotyczące stosowania antybiotyków w produkcji żywności i odporności norweskich zwierząt hodowlanych.



tagi: norwescy hodowcy , dobrostan ryb , bezpieczeństwo żywności ,