Norwescy hodowcy stawiają na dobrostan ryb i bezpieczeństwo żywności
Poniedziałek, 12 października 2020
Z każdym rokiem stosowanie antybiotyków w norweskiej akwakulturze zmniejsza się, a celem jest całkowite wyeliminowanie ich z hodowli łososia norweskiego. W 2019 roku jedynie 1,3% łososi hodowlanych było leczonych antybiotykami – wynika z najnowszego raportu NORM-VET
Norwescy hodowcy dokładają wszelkich starań, aby dobrostan ryb był na jak najwyższym poziomie. Dzięki temu konsumenci mają dostęp do zdrowej i bezpiecznej żywności. Dzięki skutecznym szczepionkom i koncentracji na dobrostanie ryb już od późnych lat 80, odnotowano spadek stosowania antybiotyków w norweskich hodowlach łososia aż o 99%. Według najnowszych danych przedstawionych w rocznym sprawozdaniu, w 2019 roku zostało wystawionych jedynie 16 recept skierowanych na hodowlę łososia. To najniższa liczba odnotowana w historii norweskiej akwakultury.
„W 2019 roku zostały wyhodowane bardzo duże ilości łososia norweskiego w porównaniu do poprzednich lat. Jednak mimo to stosowanie antybiotyków zmniejsza się. Jest to wynik silnego skupienia się na dobrostanie ryb i bezpieczeństwie żywności. Z dumą możemy powiedzieć, że norweska akwakultura jest pionierem, jeśli chodzi o ograniczenie stosowania antybiotyków w hodowli zwierząt.” - mówi Renate Larsen, Dyrektor Generalny Norweskiej Rady ds. Ryb i Owoców Morza.
W 2019 roku we fiordach wzdłuż norweskiego wybrzeża wyhodowano 1,3 mln ton łososia oraz wykorzystano tylko 222 kg antybiotyków. Są to bardzo małe ilości, w porównaniu do norweskich hodowli zwierząt lądowych, gdzie zużyto 4 673 kg antybiotyków.
Eksperci zwracają uwagę, że pomimo publikacji wielu raportów odnośnie funkcjonowania norweskiego przemysłu rybnego, wciąż istnieje wiele mitów na temat stosowania antybiotyków w hodowli łososia norweskiego.
„Wiele osób niestety dalej powiela nieprawdziwe informacje i uważa, że duże ilości antybiotyków są obecne w norweskiej akwakulturze, co jest dalekie od prawdy. Od wielu lat prowadzone są działania na rzecz wyeliminowania antybiotykoterapii w Norwegii.” - mówi Kristin Pettersen, Dyrektor Krajowy NSC na Polskę i Niemcy. – „Misją Norweskiej Rady ds. Ryb i Owoców Morza jest szerzenie aktualnych i rzetelnych informacji. Dążymy do tego, aby miłośnicy ryb i owoców morza mieli dostęp do bezpiecznych i zdrowych produktów.”
NORM-VET to raport opracowywany od 20 lat przez Norweski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności oraz Norweski Instytut Weterynaryjny. Jest to coroczne sprawozdanie przedstawiające dane dotyczące stosowania antybiotyków w produkcji żywności i odporności norweskich zwierząt hodowlanych.
Bądź na bieżąco z wiadomościami z rynku FMCG
Zaprenumeruj bezpłatny newsletter Portalu Kupców Polskich
Bezpłatny newsletter, to przegląd najważniejszych wiadomości ukazujących się w Portalu Kupców Polskich
www.hurtidetal.pl. Subskrypcja bezpłatna!
Aby zamówić newsletter, wystarczy wpisać adres e-mail w polu poniżej.
Twój adres został dodany do naszego newslettera, dziękujemy!Podany adres email jest niepoprawny
Podając adres email wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych (pokaż więcej)
podanych przeze mnie w powyższym formularzu w zakresie danych identyfikacyjnych i teleadresowych przez Wydawnictwo
Fischer Trading Group Spółka z o.o. dla celów promocji produktów i usług
oraz na dostarczanie mi informacji handlowej za pomocą środków komunikacji elektronicznej.
Jestem świadomy, że podanie danych osobowych jest dobrowolne, a powyższą zgodę mogę w każdej chwili cofnąć w
całości lub w części. Więcej o sposobie przetwarzania Twoich danych osobowych oraz przysługujących Ci w związku z tym uprawnieniach czytaj w Regulaminie.
Pamiętaj, że w każdym momencie możesz zrezygnować z otrzymywania newslettera.