Kategorie produktów

Halloumi - znany na całym świecie flagowy ser cypryjski

Poniedziałek, 05 października 2020
„Halloumi" zarejestrowany w Unii Europejskiej, jako „Wspólny Znak Towarowy”, przyznawany jedynie produktom wyprodukowanym przy użyciu metod charakterystycznych dla Cypru. To bardzo dobrze znany tradycyjny, niedojrzały, półtwardy biały ser wytwarzany z mleka owczego lub koziego, lub ich mieszanki, z dodatkiem mleka krowiego lub bez.
Halloumi jest obecnie wytwarzany w nowoczesnych mleczarniach dopuszczonych i zarejestrowanych zgodnie z surowymi regulacjami UE. Zakłady mleczarskie na Cyprze posiadają również certyfikat HACCP (systemu Analizy Zagrożeń i Krytycznych Punktów Kontroli) i systemu ISO, gwarantującego najwyższą jakość i higienę.

Halloumi zawiera świeże liście mięty, jego maksymalna zawartość wilgoci wynosi 45%, minimalna zawartość tłuszczu wynosi 43% w suchej masie, a sól 2,7 - 3 %. Musi być przechowywany w lodówce do momentu spożycia i może być magazynowany przez długi czas w temperaturze poniżej 18 °C. Należy podkreślić, że ser ma charakterystyczny kształt złożonego na pół prostokąta.

Co ważne, mleko wykorzystane do produkcji Halloumi musi być jak najlepszej jakości, szczególnie, jeśli chodzi o jego chemiczny i mikrobiologiczny skład. Mleko dostarczane do zakładu mleczarskiego jest badane codziennie, zarówno w punkcie skupu z farm jak i punkcie dostawy.
Cechą wyróżniającą ser Halloumi spośród innych jest jego zdolność do nie topienia się w wysokich temperaturach. Jego różnorodne możliwości serwowania sprawiają, że Halloumi jest jedyny w swoim rodzaju: świeży, smażony, pieczony lub grillowany, jest pyszny przez cały rok. Nie topi się podczas smażenia lub grillowania, więc jest idealny na spotkanie przy grillu.
 
a1_2.jpg
 

Szaszłyk Halloumi z warzywami 

Składniki:
  • 30 dag Halloumi, pokrojone w kostkę,
  • 1 papryka,
  • 1 czerwona cebula,
  • kilka pieczarek
  • patyczki do szaszłyków (metalowe lub drewniane).

Składniki na marynatę:
  • 2-3 łyżeczki oliwy z oliwek,
  • 1-2 łyżeczki świeżych drobno posiekanych ziół (np. tymianek, oregano, natka pietruszki, mięta lub inna mieszanka, preferowana lub dostępna),
  • rozgnieciony czosnek, 
  • sok z limonki lub cytryny, 
  • czarny pieprz.

Przygotowanie:
  1. Pokrój paprykę i cebulę w kostki odpowiadające wielkościom pokrojonych kostek sera. 
  2. Wymieszaj zioła, czosnek, oliwę, pieprz i dodaj sok z limonki lub cytryny do smaku.
  3. Dodaj ser, paprykę, cebulę i pieczarki do marynaty, wymieszaj, przykryj i odstaw do lodówki na 24 godziny, mieszając od czasu do czasu.
  4. Następnego dnia, nabij ser Halloumi wraz z zamarynowanymi warzywami na patyczki i grilluj aż ser zbrązowieje ze wszystkich stron, używając reszty marynaty do podlewania.
a2_1.jpg
 
Kontakt:
Ambasada Republiki Cypryjskiej
Centrum Promocji Handlu

tagi: ser , halloumi , cypr , mleko , wspólny , znak , towarowy , HACCP , ISO , zakład , mleczarski , sery , szaszłyk , ambasada , republiki , cypryjskiej , centrum , promocji , handlu , cyprus , trade ,