Halloumi jest obecnie wytwarzany w nowoczesnych mleczarniach dopuszczonych i zarejestrowanych zgodnie z surowymi regulacjami UE. Zakłady mleczarskie na Cyprze posiadają również certyfikat HACCP (systemu Analizy Zagrożeń i Krytycznych Punktów Kontroli) i systemu ISO, gwarantującego najwyższą jakość i higienę.
Halloumi zawiera świeże liście mięty, jego maksymalna zawartość wilgoci wynosi 45%, minimalna zawartość tłuszczu wynosi 43% w suchej masie, a sól 2,7 - 3 %. Musi być przechowywany w lodówce do momentu spożycia i może być magazynowany przez długi czas w temperaturze poniżej 18 °C. Należy podkreślić, że ser ma charakterystyczny kształt złożonego na pół prostokąta.
Co ważne, mleko wykorzystane do produkcji Halloumi musi być jak najlepszej jakości, szczególnie, jeśli chodzi o jego chemiczny i mikrobiologiczny skład. Mleko dostarczane do zakładu mleczarskiego jest badane codziennie, zarówno w punkcie skupu z farm jak i punkcie dostawy.
Cechą wyróżniającą ser Halloumi spośród innych jest jego zdolność do nie topienia się w wysokich temperaturach. Jego różnorodne możliwości serwowania sprawiają, że Halloumi jest jedyny w swoim rodzaju: świeży, smażony, pieczony lub grillowany, jest pyszny przez cały rok. Nie topi się podczas smażenia lub grillowania, więc jest idealny na spotkanie przy grillu.
Szaszłyk Halloumi z warzywami
Składniki:
- 30 dag Halloumi, pokrojone w kostkę,
- 1 papryka,
- 1 czerwona cebula,
- kilka pieczarek
- patyczki do szaszłyków (metalowe lub drewniane).
Składniki na marynatę:
- 2-3 łyżeczki oliwy z oliwek,
- 1-2 łyżeczki świeżych drobno posiekanych ziół (np. tymianek, oregano, natka pietruszki, mięta lub inna mieszanka, preferowana lub dostępna),
- rozgnieciony czosnek,
- sok z limonki lub cytryny,
- czarny pieprz.
Przygotowanie:
- Pokrój paprykę i cebulę w kostki odpowiadające wielkościom pokrojonych kostek sera.
- Wymieszaj zioła, czosnek, oliwę, pieprz i dodaj sok z limonki lub cytryny do smaku.
- Dodaj ser, paprykę, cebulę i pieczarki do marynaty, wymieszaj, przykryj i odstaw do lodówki na 24 godziny, mieszając od czasu do czasu.
- Następnego dnia, nabij ser Halloumi wraz z zamarynowanymi warzywami na patyczki i grilluj aż ser zbrązowieje ze wszystkich stron, używając reszty marynaty do podlewania.
Kontakt:
Ambasada Republiki Cypryjskiej
Centrum Promocji Handlu