Nasza wiedza dotycząca zrównoważonego odżywiania stale się zwiększa, a wraz z nią popularność produktów BIO. Coraz częściej podejmujemy przemyślane wybory żywieniowe i decydujemy się na ekologiczną żywność, wyprodukowaną w zgodzie z naturą. W końcu to co jemy ma ogromny wpływ na funkcjonowanie naszego całego organizmu, a także na środowisko, które nas otacza.
Dlaczego produkty BIO to dobry wybór?Żywność ekologiczna jest uprawiana i hodowana naturalnie, bez użycia nawozów sztucznych, pestycydów, chemicznych środków ochrony roślin, antybiotyków i stymulatorów wzrostu. Zwierzęta karmione są paszami ze zbóż uprawianych z użyciem naturalnych metod i nawozów. W BIO produktach nie znajdziemy żadnych konserwantów, polepszaczy smaku, emulgatorów czy sztucznych barwników
1.
Tydzień BIO w LidluOd poniedziałku, 28 września, w ofercie Lidla znajdziemy ponad 200 produktów BIO, które posiadają certyfikat Unii Europejskiej, potwierdzający ich ekologiczne pochodzenie. Artykuły te rozpoznamy po specjalnym oznaczeniu – białym listku złożonym z dwunastu gwiazdek na zielonym tle, nazywanym potocznie euroliściem.
Na półkach pojawią się produkty, które idealnie sprawdzą się podczas przyrządzania posiłków i przekąsek przez cały dzień. Możemy przygotować z nich pyszne i pełnowartościowe śniadanie, sięgając m.in. po bio ser górski, bio ser w plastrach – Emmental, bio musli z czerwonymi owocami, bio orzechy nerkowca, bio mus jabłkowy, czy bio sok z czerwonych owoców z imbirem. Poranek rozpoczęty zdrowym posiłkiem doda nam energii na cały dzień!

W ofercie pojawią się również artykuły odpowiednie do przygotowania potraw inspirowanych kuchnią z różnych stron świata. Fani kuchni włoskiej znajdą, m.in. bio lasagne – w wersji bolognese lub wegetariańskiej, bio ser Parmigiano Reggiano czy bio pastę pomidorową – idealną jako baza sosu do pizzy lub makaronu. Tydzień BIO ucieszy również miłośników azjatyckich oraz bliskowschodnich smaków. Na półkach sklepów znajdziemy, m.in. bio pastę sezamową, bio ryż basmanti, bio mrożone mango czy bio chipsy kokosowe, które przeniosą nas w kulinarną podróż do egzotycznych miejsc. Dodatkowo, pojawią się wszelkiego rodzaju desery, m.in. bio deser owsiany oraz przekąski, np. bio chipsy ze słodkich ziemniaków – wprost idealne na filmowe wieczory.
Oferta Lidla w ramach tygodnia BIO jest dostępna od poniedziałku, 28 września do wyczerpania zapasów, we wszystkich sklepach sieci.
1 „Jeść zdrowiej”, kompendium wiedzy o zdrowej kuchni i nowoczesnych trendach żywieniowych wraz z 75 przepisami, Kuchnia Lidla, 2018, s.14