Wiadomości

Hongkong i Singapur ponownie otwarte na polski drób

Piątek, 05 czerwca 2020
Władze Singapuru i Hongkongu zniosły restrykcje dotyczące eksportu drobiu z polski – poinformowało Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
1 czerwca władze Singapuru zniosły restrykcje wprowadzone z uwagi na wystąpienie HPAI dla powiatów: kolskiego i konińskiego w województwie wielkopolskim; gliwickiego w województwie śląskim; kędzierzyńsko-kozielskiego w województwie opolskim; sieradzkiego, łowickiego, łódzkiego wschodniego, poddębickiego, zgierskiego w województwie łódzkim; ostródzkiego w województwie warmińsko-mazurskim.

Z tych powiatów można już eksportować do Singapuru drób, mięso drobiowe, produkty drobiowe i hodowlane ptaki ozdobne.

Służby weterynaryjne Singapuru podjęły tę decyzję w oparciu o informacje przekazane przez Głównego Lekarza Weterynarii.

Z kolei 3 czerwca 2020 r. służba weterynaryjna Hongkongu poinformowała o wznowieniu eksportu mięsa drobiowego (tuszek, elementów i podrobów) oraz produktów drobiowych (w tym jaj) przeznaczonych do spożycia przez ludzi z następujących powiatów: powiat lubartowski, województwo lubelskie; powiat krasnostawski, województwo lubelskie; powiat ostrowski, województwo wielkopolskie; powiat szamotulski, województwo wielkopolskie; powiat myśliborski, województwo zachodniopomorskie; powiat legnicki, województwo dolnośląskie; powiat iławski, województwo warmińsko-mazurskie.

Przyjmowane będzie wyłącznie świeże lub zamrożone mięso drobiowe oraz produkty z drobiu, których cała przesyłka pochodzi od drobiu utrzymywanego w kraju, strefie lub kompartmencie wolnym od grypy ptaków (Avian Influenza, AI) od momentu wylężenia.

Przesyłki jaj przeznaczonych do spożycia przez ludzi (wyprodukowane/zapakowane) będą przyjmowane wyłącznie z kraju, strefy lub kompartmentu wolnego od AI pod warunkiem transportowania ich w nowych lub odpowiednio odkażonych opakowaniach. Przesyłka musi być zaopatrzona w świadectwo zdrowia w uzgodnionym formacie używanym aktualnie jako towarzyszące przesyłkom eksportowanym z Polski do Hongkongu.



Źródło: MRiRW


tagi: Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi , drób , eksport ,