Wiadomości

Blisko pół miliona złotych od Grupy Cedrob

Czwartek, 21 maja 2020
Największy polski producent mięsa od początku epidemii aktywnie wspiera walkę z koronowirusem. Grupa Cedrob sfinansowała zakup specjalistycznego sprzętu dla szpitali, przekazała placówkom medycznym i mieszkańcom środki ochrony osobistej oraz produkty spożywcze.
W walkę z koronawirusem włączyły się wszystkie główne spółki Grupy: Cedrob S.A., Gobarto S.A. oraz Zakłady Mięsne Silesia S.A. Najwięcej środków zostało przeznaczonych na działania w regionach, w których funkcjonuje Grupa. Specjalistyczny Szpital Wojewódzki w Ciechanowie za darowiznę w wysokości 200 tys. zł kupił dwa specjalistyczne respiratory transportowe dla Oddziału Obserwacyjno-Zakaźnego i Oddziału Anestezjologii i Intensywnej Terapii oraz nabył wirówkę dla Zakładu Bakteriologii, która umożliwiła utworzenie linii do samodzielnego wykonywania w szpitalu testów na COVID-19.

Pomoc otrzymał także Samodzielny Publiczny Zakładu Opieki Zdrowotnej w Mławie. Za przekazane mu 150 tys. zł zakupił aparat do znieczulania. Grupa wsparła także Fundację Instytutu Matki i Dziecka, która otrzymała specjalistyczną odzież ochronną o wartości ponad 92 tys. zł. Wsparcie otrzymali także mieszkańcy Mławy. Starostwu powiatowemu w tym mieście przekazano odzież ochronną o wartości 14 tys. zł.

Pomoc otrzymały także wielkopolskie szpitale powiatowe. Do placówek w Rawiczu i Krotoszynie trafił sprzęt ochrony osobistej – ponad 300 kombinezonów ochronnych, 200 maseczek, 64 litry płynu do dezynfekcji, 100 przyłbic, gogle i specjalistyczne fartuchy. Z kolei pogotowie ratunkowe w Zawierciu otrzymało 400 specjalistycznych masek PFF2, a szpitalowi w Miliczu przekazano bezdotykowe termometry. Producent mięsa przekazał również ponad 1600 zestawów środków ochrony osobistej mieszkańcom okolic ferm i zakładów produkcyjnych Grupy z południowo-zachodniej Polski.

Firma postanowiła także przekazać znaczną ilość swoich produktów m.in. dla szpitala zakaźnego w Zawierciu i seniorów na Śląsku.



tagi: Grupa Cedrob , produkcja mięsa , walka z koronawirusem ,