Wiadomości

Restauracje i bary już otwarte

Poniedziałek, 18 maja 2020
Od poniedziałku możemy zjeść w restauracji, kawiarni, barze, a także w centrum handlowym w wydzielonej przestrzeni gastronomicznej.
W związku ze stopniowym odmrażaniem gospodarki od 18 maja otwarte zostały salony kosmetyczne i fryzjerskie oraz restauracje. Klienci punktów gastronomicznych będą mogli zjeść posiłek zarówno na sali, w środku, jak i w ogródku restauracyjnym. Jak informuje ministerstwo rozwoju, pełne otwarcie branży gastronomicznej musi odbyć się pod warunkiem przestrzegania ścisłych wytycznych sanitarnych, które zapewnią bezpieczeństwo i obsłudze, i klientom.

Wśród wymogów i zaleceń dla gastronomii są m.in.:
  • limit osób w lokalu (na 1 osobę musi przypadać co najmniej 4 m2);
  • dezynfekcja stolika po każdym kliencie;
  • zachowanie 2 m odległości między stolikami. Ważne! Blaty mogą być odsunięte od siebie o 1 m pod warunkiem, że stoliki oddzieli się dodatkowo przegrodami o wysokości minimum 1 m ponad blat stolika;
  • zachowanie dystansu 1,5 m od gości siedzących przy osobnych stolikach;
  • noszenie maseczek oraz rękawiczek przez kucharzy oraz obsługę lokalu gastronomicznego. Ważne! Goście restauracji mogą zdjąć maseczki, jeśli siedzą już przy stolikach.

Zobacz wszystkie sanitarne wytyczne dotyczące gastronomii



Źródło: gov.pl

tagi: gastronomia, odmrażanie gospodarki, koronawirus, firma, przedsiębiorstwo, finanse, gospodarka, ekonomia,