Wiadomości

Bezpieczne zakupy priorytetem branży handlowej

Wtorek, 21 kwietnia 2020 Autor: Adam Pańczyk,
Bezpieczeństwo polskich konsumentów i pracowników handlu jest najwyższym priorytetem branży handlowej. Dzięki wdrożonym standardom i reżimom sanitarnym, polscy klienci w bezpieczny sposób mogą nabyć żywność i inne towary niezbędne do funkcjonowania gospodarstw domowych. W sieciach handlowych zrzeszonych w POHiD wdrożone zostały rozwiązania wykraczające poza odgórne zalecenia GIS - zapewnia Renata Juszkiewicz, Prezes POHiD.

Ponadto, jak ocenia Renata Juszkiewicz, branża z zadowoleniem przyjęła zmniejszenie ograniczeń obowiązujących w sklepach od 20 kwietnia, tj. nowe limity dotyczące liczby osób w sklepie – w placówce handlowej o powierzchni do 100 m2 na jedno stanowisko kasowe przypadają 4 osoby, a w placówkach powyżej 100 m2 – 1 osoba na 15 m2 powierzchni użytkowej sklepu.

Polska Organizacja Handlu i Dystrybucji postuluje również o przywróceniu w drugim etapie znoszenia ograniczeń, funkcjonowania obiektów handlowych o powierzchni powyżej 2 tys. m2 (galerie, parki handlowe) oraz obiektów wolnostojących powyżej 2 tys. m2, przy wdrożeniu bezpiecznych rozwiązań obejmujących: ograniczenie liczby osób; zasady bezpieczeństwa obowiązujące w sklepach; sposób poruszania się w pasażu handlowym; nadzór i sposób kontroli; środki ochrony osobistej i reżimy sanitarne; osobne wejścia i wyjścia z centrum, jeżeli istnieją takie możliwości techniczne; rezygnacja z eventów; wyłączenie miejsc siedzących w kawiarniach, siłowni i placów rozrywki oraz ograniczenie w strefie Food Court do zamówień na wynos.

Zasady bezpieczeństwa obowiązujące w sklepach:

  • ograniczenie liczby klientów przebywających jednocześnie w sklepie
  • stacje do odkażania i dezynfekcji rąk, rękawiczki lub woreczki foliowe przy wejściach do sklepu 
  • oznaczenie 1,5 m odległości w kolejkach przy kasach  
  • godziny dla seniorów od poniedziałku do piątku w godzinach od 10.00 do 12.00
  • radiowęzeł i plakaty informacyjne z instrukcjami dotyczącymi zachowania zasad bezpieczeństwa
  • osłony pleksi, oddzielające kasjera od klienta
  • maski, przyłbice i rękawiczki dla personelu sklepu  
  • systematyczna dezynfekcja stanowisk kasowych, półek, posadzek oraz wózków i koszyków itp. z użyciem preparatów o podwyższonym działaniu dezynfekującym
  • codzienna, regularna dezynfekcja toalet
  • procedury w razie stwierdzenia zakażenia wśród pracowników



źródło:POHiD


tagi: Polska Organizacja Handlu i Dystrybucji , POHiD , branża handlowa , zakupy , bezpieczeństwo ,