Nowości

Pikantne nóżki z kurczaka z kuskusem z dodatkiem sosu do kurczaka z papryką Roleski

Czwartek, 09 kwietnia 2020
Pieczonego kurczaka nie trzeba przedstawiać - wszyscy go znają i kochają. Pyszny, aromatyczny i rumiany z chrupiącą skórką… czego chcieć więcej? Jest daniem uniwersalnym, idealnie pasuje do niedzielnego obiadu z puree ziemniaczanym, jak i jako przekąska na piątkowy wieczór – w towa-rzystwie smażonych frytek. Nieco innym sposobem podania mogą być nóżki z kurczaka z dodat-kiem kuskusu przyrządzone na ostro. Idealnie sprawdzą się na rodzinny obiad, jak i danie, które można zabrać na wynos.
Z miłości do drobiu

Drób jest bardzo popularny na całym świecie. W porównaniu do innych mięs zawiera mniejszą ilość tłuszczu, a do tego jest bardzo smaczny i lubiany zarówno przez dorosłych jak i dzieci. Kurczak może być serwowany na mnóstwo sposobów, począwszy od kotletów drobiowych, przez kurczaka pie-czonego, na nuggetsach kończąc. Jest idealnym uzupełnieniem wielu dań kuchni całego świata oraz dobrym źródłem białka w naszej diecie. Jednak jeśli kochamy drób i nie chcemy z niego rezygnować, lecz nieco urozmaicić nasze dania, warto postawić na ciekawe dodatki oraz… sosy! Sos do Kurczaka z Papryką to perfekcyjne połączenie sosu pomidorowego z delikatną nutą papryki. Można go użyć jako składnika marynaty do kurczaka lub dodatku do drobiowych szaszłyków. Pozwoli także odkryć smak kurczaka na nowo - dzięki przepisowi na pikantne nóżki z kuskusem z dodatkiem sosu do kurczaka z papryką Roleski.

Składniki:
  • 4 nóżki kurczaka
  • Kuskus
  • Papryka
  • Suszone pomidory
  • Cebula dymka
  • Sos Roleski do kurczaka z papryką
Przygotowanie:
  1. W misce z wodą rozpuszczamy sól. Proporcje: 30 gramów soli na litr wody. Umyte nóżki kurczaka zanurzamy w solance i wstawiamy do lodówki na 4-5 godzin.
  2. Następnie wyjmujemy mięso, odsączamy z wody i zanurzamy w specjalnej marynacie z sosu Roleski do kurczaka z papryką i olejem roślinnym w proporcji 8:2 (więcej sosu Roleski).
  3. Nóżki z kurczaka pieczemy w piekarniku ustawionym na termoobieg w 180 stopniach na złoto-brązowy kolor. 
  4. Kaszę kuskus przygotowujemy zgodnie z opakowaniem, na patelni podsmażamy warzywa na maślę i dodajemy kuskus, mieszając. 
  5. Wszystkie składniki wykładamy na talerz i podajemy z sosem Roleski do kurczaka z papryką.



tagi: Roleski , pikantne nóżki z kurczaka z kuskusem ,