Zakłady przetwórstwa spożywczego potrzebują testów na COVID-19
Czwartek, 19 marca 2020
18 marca 2020, kilka największych polskich organizacji sektora rolno- spożywczego skierowało pismo do Pana Prof. Łukasza Szumowskiego ws. zapewnienia testów na obecność koronawirusa COVID-19 w przypadku pojawienia się zachorowania w zakładach przetwórstwa spożywczego. Należy prowadzić działania, które pomogą przetwórcom i rolnikom przetrwać ten trudny czas i zapewnić ciągłość pracy z zakładach produkujących żywność - czytamy w liście.
W imieniu polskich producentów rolnych i przetwórców zrzeszonych w czołowych organizacjach branżowych sektora rolno- spożywczego, działając w trosce o wszystkich producentów rolnych i przedsiębiorstwa sektora oraz zatrudnionych pracowników, zwracam się do Pana z ogromną prośbą o zabezpieczenie w sposób ciągły testów na obecność koronawirusa COVID-19 i w sytuacjach zgłoszenia przez zakład przetwórczy pojawienia się osoby chorej, do natychmiastowego przebadania wszystkich członków załogi. Musimy naszym zakładom przetwórczym, zwłaszcza w obszarze strategicznych dla wyżywienia społeczeństwa obszarach zapewnić ciągłość produkcji. A jest to możliwe tylko i wyłącznie wówczas, kiedy będzie możliwe natychmiastowe odizolowanie osób zakażonych od reszty załogi i zbadanie pozostałych osób w trybie przyśpieszonym, tak żeby zminimalizować ilość osób, które będą musiały opuścić zakład - czytamy w piśmie. Dodatkowo pragniemy zwrócić uwagę na konieczność zapewnienia priorytetowego (zaraz po najważniejszych służbach państwowych) dostępu zakładów przetwórczych do środków dezynfekujących oraz ubiorów ochronnych typu maski, czepki, fartuchy ochronne, ochraniacze na obuwie. Bez tych środków produkcja w wielu zakładach przetwórczych jest praktycznie niemożliwa. Zdajemy sobie sprawę z ogromu zadań, jakie w tym czasie na Panu spoczywają, docenimy Pana ogromne zaangażowanie, ale takie dyspozycję wydane przez Pana Powiatowym Inspektorom Sanitarnym będą w stanie zminimalizować rozprzestrzenianie się choroby, oraz ograniczyć ekonomiczne i społeczne skutki wykrycia wśród członków załogi COVID-19, a przede wszystkim zapewnią polskiemu społeczeństwu nieprzerwany dostęp do żywności. Sprawą kluczową dla zapewnienia ciągłości dostaw w łańcuch żywnościowym jest także sprawne działanie logistyki. Powyższe postulaty dotyczą także przedsiębiorstw logistycznych a w szczególności kierowców narażonych na codzienny kontakt z wieloma osobami. Masowe zachorowania w tej grupie zawodowej mogą doprowadzić do zatorów zarówno po stronie dostaw surowca jak i dystrybucji żywności - czytamy dalej w piśmie skierowanym do ministra zdrowia Łukasza Szumowskiego.
Pismo podpisały następujące organizacje
Związek Polskie Mięso
Polskie Zrzeszenie Producentów Bydła Mięsnego
Polska Federacja Producentów Żywności Związek Pracodawców
Kobiety wciąż są w mniejszości we władzach spółek...
Bądź na bieżąco z wiadomościami z rynku FMCG
Zaprenumeruj bezpłatny newsletter Portalu Kupców Polskich
Bezpłatny newsletter, to przegląd najważniejszych wiadomości ukazujących się w Portalu Kupców Polskich
www.hurtidetal.pl. Subskrypcja bezpłatna!
Aby zamówić newsletter, wystarczy wpisać adres e-mail w polu poniżej.
Twój adres został dodany do naszego newslettera, dziękujemy!Podany adres email jest niepoprawny
Podając adres email wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych (pokaż więcej)
podanych przeze mnie w powyższym formularzu w zakresie danych identyfikacyjnych i teleadresowych przez Wydawnictwo
Fischer Trading Group Spółka z o.o. dla celów promocji produktów i usług
oraz na dostarczanie mi informacji handlowej za pomocą środków komunikacji elektronicznej.
Jestem świadomy, że podanie danych osobowych jest dobrowolne, a powyższą zgodę mogę w każdej chwili cofnąć w
całości lub w części. Więcej o sposobie przetwarzania Twoich danych osobowych oraz przysługujących Ci w związku z tym uprawnieniach czytaj w Regulaminie.
Pamiętaj, że w każdym momencie możesz zrezygnować z otrzymywania newslettera.