Zero waste w praktyce. Inspiracje kulinarne Hochland
Poniedziałek, 09 marca 2020
Na początku marca odbyły się wyjątkowe warsztaty kulinarne Hochland w idei zero waste. Wydarzenie poprowadzili: Damian Kordas, utalentowany kucharz młodego pokolenia i Jagna Niedzielska, propagatorka ruchu Zero Waste w Polsce. W spotkaniu uczestniczyli influencerzy, którzy pod okiem ekspertów zgłębiali tajniki gotowania zgodnie z filozofią niemarnowania żywności, przyrządzając pyszne dania z serami kremowymi Hochland.
Edukacja, która inspiruje
Warszawskie Comfort Food Studio za sprawą Hochland zamieniło się w kreatywną przestrzeń, w której gotowanie połączyło się z edukacją. Spotkanie rozpoczął Jacek Wyrzykiewicz z Hochland Polska, który wprowadził uczestników w świat serów. Podkreślił, że sery kremowe mają szeroki wachlarz kulinarnych zastosowań. Oprócz tego, że znakomicie smakują na kanapce można wykorzystać je jako składnik farszu, dodatek do zup, sosów czy sałatek. Nadają smak każdej potrawie.
Jako lider w kategorii serów kremowych, czujemy zobowiązanie do propagowania zachowań wpisujących się w szeroko pojmowaną odpowiedzialność społeczną. Idea Zero Waste to ważny element tych działań. Zarówno w kontekście promowania kulinarnego recyklingu, jak i świadomego planowania zakupów czy odpowiedniego przechowywania produktów spożywczych. Warsztaty kulinarne są doskonałą okazją do twórczej edukacji w tym zakresie – mówi Jacek Wyrzykiewicz.
Uczestnicy spotkania z zaciekawieniem przysłuchiwali się Jagnie Niedzielskiej i Damianowi Kordasowi, którzy przedstawili patenty na zero waste w praktyce, na przykład właściwe mrożenie, przygotowywanie listy zakupów, odpowiednie przechowywanie dań, a także kreatywne wykorzystywanie resztek do przyrządzania nowych potraw.
Smacznie i pomysłowo
Po dawce informacji wszyscy uczestnicy przystąpili do gotowania. Jagna i Damian zaproponowali 4 autorskie dania, a w każdym z nich wykorzystane zostały składniki, które często trafiają do śmieci. Grupa prowadzona przez Jagnę Niedzielską wyczarowała bao z warzywami oraz pastę z pieczonego bakłażana, skórką cytrynową oraz salsą verde, do której przygotowania wykorzystano natkę pietruszki, kolendrę oraz koperek razem z łodygami. Z kolei drużyna Damiana Kordasa przyrządziła wyjątkową przystawkę w postaci tatara wołowego z ziołowym majonezem, a na deser - mus karmelowy na bazie bezy z kruszonką z czerstwego chleba z owocami leśnymi.
Po przygotowaniu całego menu obie drużyny zasiadły do wspólnego stołu, by przekonać się, jak wspaniale może smakować kuchnia zero waste. Tego dnia nic się nie zmarnowało, a dania z serkami Hochland stały się wyjątkową inspiracją do promowania idei zero waste na co dzień.
Eksperci szacują, że niewyspani pracownicy mogą kosztować...
Bądź na bieżąco z wiadomościami z rynku FMCG
Zaprenumeruj bezpłatny newsletter Portalu Kupców Polskich
Bezpłatny newsletter, to przegląd najważniejszych wiadomości ukazujących się w Portalu Kupców Polskich
www.hurtidetal.pl. Subskrypcja bezpłatna!
Aby zamówić newsletter, wystarczy wpisać adres e-mail w polu poniżej.
Twój adres został dodany do naszego newslettera, dziękujemy!Podany adres email jest niepoprawny
Podając adres email wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych (pokaż więcej)
podanych przeze mnie w powyższym formularzu w zakresie danych identyfikacyjnych i teleadresowych przez Wydawnictwo
Fischer Trading Group Spółka z o.o. dla celów promocji produktów i usług
oraz na dostarczanie mi informacji handlowej za pomocą środków komunikacji elektronicznej.
Jestem świadomy, że podanie danych osobowych jest dobrowolne, a powyższą zgodę mogę w każdej chwili cofnąć w
całości lub w części. Więcej o sposobie przetwarzania Twoich danych osobowych oraz przysługujących Ci w związku z tym uprawnieniach czytaj w Regulaminie.
Pamiętaj, że w każdym momencie możesz zrezygnować z otrzymywania newslettera.