Nowości

Burrito z sosem Roleski Trinidad Scorpion

Poniedziałek, 20 stycznia 2020
Sos Trinidad Scorpion to piekielna rewolucja, która została stworzona na bazie najlepszych skład-ników. Nie posiada konserwantów, glutenu oraz GMO, dlatego sprawdzi się jako dodatek do więk-szości posiłków i w diecie każdego prawdziwego fana ekstremalnie ostrej kuchni.
Trinidad Scorpion od Roleski z linii sosów ostrych ma w swoim składzie chilli oraz suszoną paprycz-kę Trinidad Scorpion. Swoją nazwę zawdzięcza ona wyspie, z której pochodzi oraz kształtowi przy-pominającemu odwłok skorpiona - jednego z najgroźniejszych pajęczaków na świecie, którego jad wykazuje działanie neurotoksyczne. Ostrość pojawia się z opóźnieniem, dlatego nie warto przedo-brzyć z ilością dodanego składnika.

Trinidad Scorpion od Roleski to sposób na podkręcenie smaku wielu potraw. Można go użyć do domowego hamburgera, hot doga, wołowiny, dań meksykańskich czy innej strawy wprost z piekiel-nej kuchni – naszym faworytem jest śniadaniowe burrito z dodatkiem awokado, jajka i salsy pomi-dorowej.

Burrito jest jednym z popularniejszych dań meksykańskiej kuchni. Jego bazą jest pszenny placek wypełniony sycącym farszem, w którego skład najczęściej wchodzi mięso wołowe oraz ryż.  Dodatki, które znajdziemy w nadzieniu klasycznego burrito to fasola, awokado, salsa oraz chilli. Kuchnia meksykańska specjalizuje się w pikantnych salsach oraz dodatkach, dlatego sos Trinidad Scorpion uzupełni smak tej potrawy nadając jej odpowiedniej ostrości, przy okazji idealnie komponując się ze smakiem delikatnych, słodkawych warzyw z pomidorową salsą oraz – w wersji śniadaniowej – z jajkiem.

Burrito z awokado, jajkiem i salsą pomidorową z dodatkiem sosu Trinidad Scorpion Roleski

Składniki (4 porcje):

4 tortille pełnoziarniste
2 dojrzałe awokado
6 jajek
2 łyżki masła
2 duże pomidory
sok z połowy limonki
2 łyżki oleju sezamowego
1 cebula
1 garść świeżej kolendry
kilka łyżek sosu Trinidad Scorpion Roleski
sól, pieprz

Przygotowanie:

1. Cebulę i pomidory siekamy w drobną kostkę, doprawiamy solą, pieprzem, olejem sezamowym i sokiem z limonki, całość mieszamy.
2.  Awokado kroimy w cienkie plastry, kolendrę siekamy.
3. Na dużej patelni topimy masło, wbijamy jajka, doprawiamy solą i pieprzem i smażymy omlet/przysmażoną jajecznicę.
4. Na suchej patelni rumienimy tortille.
5. Każdą tortillę smarujemy niewielką ilością SOSU TRINIDAD SCORPION, na środku wykładamy ka-wałek omletu, obok awokado, salsę pomidorową i kolendrę. Zginamy dwa boki i dół do środka i zwijamy w górę dociskając. Burrito można dodatkowo zrumienić na rozgrzanej patelni.

Sos Trinidad Scorpion Roleski 300g
Producent: ROLESKI Sp. z o.o.
Dystrybutor: ROLESKI Sp. z o.o.
Cena na półce: od 6,30 za 300g
www.republikaroleski.pl

 100g
20g
Kalorie
150 kcal30 kcal
Energia629 kJ126 kJ
Tłuszcz4,7 g0,9 g
Węglowodany25 g5 g
Białko1,2 g0,2 g
Sól
2,05 g0,41 g




tagi: burrito z sosem, Roleski Trinidad Scorpion,