Fuzja jest następstwem decyzji biznesowych podjętych uchwałami nadzwyczajnych walnych zebrań przedstawicieli członków obu firm, oraz prawnych - zgodę na powyższe 18 sierpnia br. wydał UOKiK uznając, że nie niesie ona za sobą zagrożeń dla konkurencji oraz że nie będzie miała ona również negatywnych skutków dla konsumentów. Nowo przyłączony zakład, skupuje średnio ponad 330 tys. l mleka dziennie i zatrudnia 161 osób.
W zakresie produkcji nastąpi specjalizacja w dziedzinie produkcji serów, co przyczyni się do zwiększenia dochodowości i rentowności, gdyż koncentracja przetwórstwa to najbardziej skuteczna droga poprawy efektywności i obniżki kosztów produkcji oraz poprawy pozycji rynkowej.
Prezes Zarządu GK MLEKOVITA Dariusz Sapiński realizuje strategię konsolidacji i koncentracji od wielu lat - "Do grupy kapitałowej MLEKOVITA przyłączam ciągle nowe zakłady, przedstawiam strategię rozwoju i swoje warunki. Zależy mi aby wszystko było jasne i klarowne dla obu stron, nie było żadnych niewiadomych czy nierozwiązanych kwestii. Jest jedna wizja, jeden kierunek, wszyscy muszą patrzeć w tą sama stronę i mieć komfort pracy. Po przyłączeniu koncentruję się tylko i wyłącznie na rozwoju. Główną przesłanką tej strategii jest zwiększenie skali działania, by być atrakcyjniejszym dla konsumenta."
(Maja Święcka)
tagi: Mlekovita ,
Znamy laureatów Sustainability Awards For Retail! Podczas...
Należąca do koncernu FoodWell marka Bakalland dołączyła do...
Trwają prace nad nową ustawą o Rzeczniku MŚP...
Zawirowania w światowym handlu...
Rodzimym firmom przyda się promocja ze strony instytucji...
Firmy skupiają się na gromadzeniu zapasów...
Światowi dostawcy nie nadążają z dostawami do Polski...