Trochę jak ciastko, trochę jak trunek. Dla tych, którzy słusznie sądzą, że dorosłość nie oznacza rozstania z tym, co miłe, słodkie i radosne. I wiedzą, że życie zawsze smakuje lepiej z odrobiną czekolady. Likier Baileys jest wspólnikiem w występku, który zawsze uchodzi bazkarnie, bo także dorośli zasługują na odrobinę słodyczy.
Kawa, gorąca czekolada i inne słodkości – to świetny sposób na przerwę i zastrzyk endorfin. Jeszcze bardziej relaksujący efekt uzyskasz, jeśli doprawisz je odrobiną smacznego likieru. Baileys to nie tylko pierwszy kremowy likier na świecie, ale także ulubiony. W ciągu ostatnich czterech dekad odbył wielką podróż po kontynentach i podbił serca smakoszy w aż 150 krajach. Gdziekolwiek się pojawił, wyzwolił pokłady przyjemności, do których zawsze chce się wracać.
Najsłodsza opowieść
Historia Baileys rozpoczęła się w Dublinie w 1974 roku. David Dand, obecnie nazywany ojcem chrzestnym marki, stworzył wtedy wizję nowego, bezapelacyjnie luksusowego i rozkosznego napoju. Wspólnie z zespołem ekspertów rozpoczął swoją misję opracowania przepisu na frywolną mieszankę dwóch flagowych składników wprost z Irlandii: puszystej śmietany mlecznej i najlepszej whisky.
Zapiski z tamtego czasu donoszą, że pierwsza wersja Baileys została zmieszana za pomocą zwykłego, domowego blendera. Była absolutnie pyszna, jednak stworzenie współczesnej receptury nie przyszło łatwo. Okazało się, że połączenie śmietany i whisky jest nietrwałe, ale David nie oddał wyzwania walkowerem.
Tak po trzech latach prób i eksperymentów, w połączeniu z talentem i wytrwałością twórców, zespół Davida dokonał przełomu: udało się skłonić dwa „niechętne” do współpracy ze sobą składniki, do idealnego połączenia, tworząc wyjątkową kompozycję, która jest uwielbiana na całym świecie. Dziś efekt tych prac, w postaci receptury Baileys Original Irish Cream, jest pieczołowicie strzeżoną tajemnicą marki.
Najpilniej strzeżone receptury
Tylko najlepsze składniki tworzą oryginalny likier Baileys Original Irish Cream. To kremowa mieszanka na bazie dojrzałej, irlandzkiej whisky, pozyskiwanej z najlepszych destylarni, w tym ze słynnego Old Bushmills w hrabstwie Antrim. Uzupełnia ją puszysta, irlandzka śmietanka mleczna wzbogacona nutami kakao i wanilii, a całość połączona jest zgodnie z tradycyjną recepturą Baileys. Każdy likier jest produkowany i butelkowany wyłącznie w Irlandii.
Z kolei z połączenia oryginalnego kremu Baileys i luksusowej belgijskiej czekolady powstał wyborny likier Baileys Chocolat Luxe. Mariaż dwóch flagowych przysmaków z Belgii i Irlandii nie mógłby wzbudzać innych skojarzeń, niż z rozkoszną, roztopioną czekoladą, która przyjemnie obezwładnia kubki smakowe.
Plejadę tych smakowitości dopełnia delikatna, romantyczna kompozycja Baileys Strawberries & Cream. Łączy ona recepturę limitowanej serii Baileys Original z soczystymi truskawkami i niebiańskim smakiem wanilii. W tym przypadku kompletnie nie sprawdza się zasada „mniej znaczy więcej”, bo ten frywolny likier najlepiej serwować z lodami.
Jak powstaje najsmaczniejszy likier świata
Tradycyjna receptura Baileys to jedyna w swoim rodzaju, frywolna mieszanka śmietanki i potrójnie destylowanej whisky – najlepszych smaków Irlandii zamkniętych w jednej butelce.
Każda kropla likieru pochodzi z ekologicznych, rodzinnych gospodarstw. Rocznie z mleka od 38 tysięcy irlandzkich krów powstaje ponad 220 milionów litrów świeżej śmietany specjalnie na potrzeby produkcji Baileys. Te krowy, nazywane pieszczotliwie ‘Baileys Ladies’, spędzają 300 dni w roku na łąkach usytuowanych w malowniczych, zielonych regionach Irlandii, ciesząc się świeżym powietrzem i dźwiękami irlandzkiej natury.
Najsmaczniejszy na świecie likier powstaje wyłącznie z najlepszych składników. Dlatego delikatna śmietanka łączy się ze światowej klasy whisky z destylarni w całej Irlandii oraz dojrzałymi strąkami wanilii i bogatymi ziarnami kakaowca, które nadają Baileys charakterystyczny czekoladowy charakter, unikalny dla wszystkich likierów Baileys.
Czerpiąc inspirację z procesu produkcji lodów, ściśle tajna receptura gwarantuje, że każdy likier smakuje tak pysznie jak w dniu, w którym był przygotowany i jeszcze przez dwa lata od daty butelkowania – i to bez żadnych sztucznych konserwantów.
Na co dzień i od święta
Likiery śmietankowe należą do najszybciej rosnących kategorii alkoholi na świecie, a także w Polsce – i nic w tym dziwnego, bo zaspokajają potrzebę odrobiny słodkości na co dzień. Wzrost segmentu stymulują produkty premium, takie jak Baileys, który jest preferowanym smakołykiem i prezentem na różne okazje. Boże Narodzenie, Sylwester, Wielkanoc, Dzień Matki czy walentynki – na te wszystkie okazje uniwersalnym i zawsze trafionym zakupem jest Baileys.
Zimowe popołudnia i wieczory świetnie nastrajają nas do skosztowania poprawiających nastrój słodyczy z odrobiną alkoholu. Dlatego jako digestif po wspólnej kolacji z rodziną lub przyjaciółmi świetnie sprawdzi się słodki likier lub wzmocniona tym trunkiem gorąca kawa czy czekolada, na przykład Baileys & Kawa, Baileys Latte lub Baileys & Czekolada.