Z rynku FMCG

Luksusowe pomarańcze, świąteczne wydatki i nowa technologia

Wtorek, 10 grudnia 2019
Ponad 30 lat temu pomarańcze na polskim stole w okresie Świąt Bożego Narodzenia były symbolem dostatku, a ich zdobycie wiązało się z nie lada wyzwaniem. Obecnie świeże, pachnące i okazałe owoce cytrusowe to nieodzowny element świątecznych półmisków.
Produkty spożywcze, a zwłaszcza świeże owoce i warzywa, to towary delikatne, dość szybko się psujące. Podczas ich transportu trzeba zadbać nie tylko o ich zabezpieczenie przed uszkodzeniem, ale także o odpowiednią temperaturę i wilgotność dopasowane do konkretnego produktu spożywczego. Ich przewóz musi się odbywać w odpowiednich warunkach, jeśli produkty mają nie stracić na swojej wartości. A w okresie przedświątecznych przygotowań zapotrzebowanie na artykuły spożywcze jest zdecydowanie większe, również większe w porównaniu z ubiegłym rokiem.

Prognozowane wydatki na Święta

Jak wynika z raportu „Zakupy świąteczne 2019. Prezentacja wyników badania świątecznych zwyczajów konsumenckich w Polsce i w Europie” przygotowanego przez Deloitte wydatki świąteczne Polaków będą rosły w tym roku szybciej niż średnio w Europie (5 proc. w porównaniu z 3,3 proc.). Kategorią, w której zwiększa się sprzedaż, są artykuły spożywcze – wzrost o 7,8 proc. w porównaniu z danymi z ubiegłego roku.

Szacowane wydatki na tegoroczne Boże Narodzenie:
  • Wielka Brytania – 2755 zł,
  • Niemcy – 2100 zł,
  • Portugalia – 1669 zł,
  • Rosja – 1583 zł,
  • Hiszpania – 2389 zł,
  • Polska – 1521 zł.
Na Święta w tym roku najwięcej spośród krajów europejskich wydadzą konsumenci z Wielkiej Brytanii (ok. 2755 zł planowanego budżetu). Polacy planują wydać średnio ok. 1521 zł, z czego 34 proc. przeznaczą właśnie na artykuły spożywcze. Na prezenty planują przeznaczyć 36 proc. całkowitego budżetu. Polaków do wydawania większych kwot skłaniają przede wszystkim akcje promocyjne (44 proc.) oraz to, że dysponują większymi środkami niż rok wcześniej (28 proc.).

Odpowiedni przewóz artykułów spożywczych

Transport żywności i właściwe zabezpieczenie produktów, zwłaszcza w okresie przedświątecznym, wiąże się z ogromną odpowiedzialnością. Aby spełnić normy wynikające z przepisów, dostawcy sięgają po nowoczesne technologie.

Obecnie na rynku dostępne są rejestratory temperatury pozwalające monitorować warunki przewożonej żywności. Najnowszy rejestrator proponowany przez inżynierów polsko-francuskiej firmy Blulog jest kompaktowym rozwiązaniem do śledzenia przesyłek, np. żywności, w czasie rzeczywistym, poprawiającym bezpieczeństwo i operacje logistyczne. Dzięki niewielkim rozmiarom (90 x 60 x 18 mm) i wodoodpornej obudowie rejestrator można wygodnie ustawić jak najbliżej żywności, zbierając dane dotyczące temperatury, wilgotności i lokalizacji w całym łańcuchu dostaw.

– Nowy rejestrator automatycznie zbiera dane temperatury i lokalizację przy użyciu bazowej stacji nadawczo-odbiorczej (BTS). Urządzenie wysyła zebrane dane bezpośrednio do bazy danych, łącząc się z siecią 2G, omijając tym samym potrzebę użycia dodatkowych access pointów. Sprawia to, że nowe rejestratory możemy wykorzystywać praktycznie w każdym miejscu na Ziemi – tłumaczy Jérémy Laurens, CEO firmy Blulog.

Podobnie jak we wcześniej proponowanych modelach użytkownicy mogą liczyć na pomiar w zakresie od –30°C do + 60°C. Nowe urządzenie gwarantuje precyzję na poziomie 0,5°C w przypadku zakresu temperatur od 0°C do + 30°C, a dla pozostałego zakresu – ok. 1°C. Częstotliwość pomiarów można zaprogramować (od 1 minuty do 2 godzin).

Dzięki monitorowaniu przewożonej żywności i zapewnieniu odpowiednich warunków dostarczane produkty docierają na miejsce docelowe w odpowiednim stanie.



tagi: Święta Bożego Narodzenia, produkty, rynek spożywczy, konsument,