Z rynku FMCG

Pierwsza Tankovna Pilsnera w Gdańsku już otwarta!

Środa, 04 grudnia 2019
29 listopada br. – w samym sercu Gdańska, na północnym cyplu Wyspy Spichrzów – została otwarta Tankovna Riverside by Pilsner. Jest to pierwszy lokal na Pomorzu, w którym można skosztować złotego, niepasteryzowanego Pilsnera prosto z tanka, który dostarczany jest z Czech w ciągu jedynie 48 godzin.
Pilsner Urquell to marka piwna, która już od 1842 r. cieszy podniebienia piwoszy na całym świecie. Ikona czeskiego piwa, warzona wyłącznie z lokalnych składników, od teraz jest dostępna na wyciągnięcie ręki dla mieszkańców Gdańska. Każdy kto chce odkryć smak kultowego, niepasteryzowanego Pilsnera, może zrobić to w nowo otwartej Tankovnej Riverside by Pilsner.

Lokal w centrum Gdańska jest dziewiątym tego rodzaju miejscem, które pojawiło się w Polsce.
W Tankovnych tworzonych przez Pilsner Urquell można napić się świeżego piwa prosto z tanka, które dostarczane jest prosto z Czech do restauracji w ciągu jedynie 48 godzin, by zachować niepowtarzalną świeżość złotego trunku. Tankovne wyróżniają się jednak nie tylko niepasteryzowanym Pilsnerem, lecz także perfekcją w jego serwowaniu, za którą odpowiadają Tapsterzy. Profesjonalni barmani wyszkoleni w Pilźnie nie mają sobie równych w serwowaniu tego piwa na 3 czeskie sposoby: Hladinka, Mlíko i Šnyt. Każdy z nich pozwala odkryć inną stronę złocistego napoju. Mlíko, jest najdelikatniejszą odmianą Pilsnera, o bardzo niskim poziomie nagazowania, ze słodką, gęstą pianą zaś Šnyt wypełniony do 2/3 objętości kilkucentymetrową warstwą piwa, uwydatnia swoje właściwości orzeźwiające. Hladinka znajdzie uznanie wśród miłośników kremowej piany i wyrafinowanej goryczy, typowej dla Pilsnera.

W wydarzeniu wzięli udział prawdziwi piwni eksperci, w tym Tapster Sławomir Fridel, który opowiedział gościom o znaczeniu perfekcyjnego serwowania Pilsnera i zaprezentował im, w jaki sposób odpowiednio go podawać w autentycznie czeskim stylu. Kamil Ruzek, czeski Mistrz Piwowarstwa, przybliżył zebranym koncept Tankovnych i najciekawszych czeskich rytuałów, a piwoznawca Maciej Chołdrych skupił się na walorach sensorycznych piwa Pilsner Urquell. Wszyscy goście obecni na wydarzeniu wraz z załogą baru, właścicielami lokalu i przedstawicielami Kompanii Piwowarskiej, wzięli również udział w tradycyjnym ochrzczeniu kranu, z którego na co dzień będzie lany świeży Pilsner Urquell, „ojciec” wszystkich lagerów.

Tankovna Riverside by Pilsner znajduje się przy ulicy Chmielnej 10 w Gdańsku i czynna jest codziennie od 12:00 do 00:00.



tagi: Tankovna Pilsnera , Gdańsk ,