Żyjemy w niezwykle szybkich, dynamicznie zmieniających się czasach, a koniec roku to dla wielu nie tylko święta, ale i więcej pracy. Dlatego warto pamiętać o przygotowaniu odpowiedniej oferty dla osób, które nie mają możliwości przyrządzenia czasochłonnych potraw, takich jak pierogi czy domowe uszka.
Pierogi, uszka, krokiety czy barszcz to elementy świątecznego menu, których przygotowanie pochłania sporą część czasu. Dlatego coraz częściej gospodynie by skrócić przygotowania korzystają z gotowych rozwiązań, które pozwalają zaoszczędzić czas w tym pracowitym okresie. Mrożone pierogi i uszka to produkty, które swój szczyt sprzedaży odnotowują właśnie w ostatnim kwartale roku. Nic dziwnego skoro ich jakość coraz częściej nie odbiega od tych robionych samodzielnie. Według badań Nielsena już w 9 na 10 domów na wigilijnym stole króluje karp smażony, ale również i paszteciki, krokiety, uszka oraz pierogi z kapustą i grzybami. W końcu dania te są typowo świątecznymi potrawami. Aby usprawnić przygotowania część produktów jest kupowanych w postaci wyrobów garmażeryjnych, półproduktów czy – w przypadku zup – w wersji instant.
Tradycyjnie i na szybko
Barszcz czerwony jest jednym z tradycyjnych dań i stanowi podstawę na wigilijnym stole. Nieodłącznym dodatkiem do barszczu są uszka z kapustą i grzybami. Barszcz jest także podawany jako dodatek do krokietów bądź pasztecików. Wśród 12 wigilijnych potraw na stole znajdują się pierogi z kapustą i grzybami jak również ryby podawane na różne sposoby: m.in. po grecku, w oleju, w galarecie czy z dodatkami. Na stołach świątecznych w każdym gospodarstwie domowym znajduje się przynajmniej jedna sałatka a całości dopełnia słodki dodatek w postaci ciast. Sklepy wychodząc naprzeciw potrzebom żyjącego szybko społeczeństwa zapewniają w ofercie gotowe dania lub półprodukty, dzięki którym wiele potraw można przygotować znacznie szybciej.
Sprzedaż „gotowców”
W okresie przedświątecznym na znaczeniu zyskują przede wszystkim barszcze w wersji instant, koncentraty lub barszcze gotowe. Jak przyznaje właścicielka sklepu w Białymstoku Marta Prus, barszcz zarówno instant Winiary jak i koncentrat Krakus to produkty typowe dla tego sezonu. Ich rotacja znacznie wzrasta a ja muszę zadbać o zapas tych pozycji przed świętami. Jeśli chodzi o dania gotowe w moim sklepie to również pierogi i uszka znacznie zwiększają swoją rotację. Klienci co roku sięgają po te same marki, są bardzo do nich przyzwyczajeni” – opowiada pani Marta.
Na dziale z mrożonkami wzrosty sprzedaży odnotowują zwłaszcza pierogi z kapustą i grzybami oraz uszka. Boże Narodzenie to najlepszy czas dla producentów mrożonek mącznych. Produkty tego rodzaju biją wówczas rekordy sprzedaży. Aldona Beczak ze sklepu w Sypniewie podkreśla, że co roku bardzo dużo sprzedaje się produktów mrożonych.
Kolejna kategoria usprawniająca przygotowania przedświąteczne to ciasta gotowe. Tutaj można skorzystać z produktu w proszku bądź już gotowego wyrobu dostępnego w sklepie. W placówce Pani Magdy ta druga kategoria w sprzedaży wypada dużo lepiej. „Generalnie gotowych ciast w proszku sprzedaje się u nas bardzo mało. Chyba że piernik kętrzyński, który rotuje dobrze. Oferujemy także ciasta gotowe a klienci, którzy nie mają czasu by upiec samodzielnie chętnie korzystają z takiego rozwiązania. Ciasta co roku zamawiamy w coraz większej ilości. Zaopatrujemy się zwykle w dwóch cukierniach” – opowiada Magda Chojnowska, detalistka z Łomży.
Dział z mrożonkami
To właśnie w tym miejscu klienci poszukują produktów, które należy jedynie podgrzać by były gotowe do spożycia. Zwłaszcza w tym gorącym okresie przed świętami klienci wspomagają się w przygotowaniach takimi produktami. „W okresie przedświątecznym królują oczywiście pierogi oraz uszka. Do słodkich wypieków klienci niekiedy kupują owoce mrożone. Klienci tylko i wyłącznie szukają truskawek. Dlatego też nie uzupełniamy asortymentu innymi owocami bo to się nie opłaca” – wylicza Ewelina Laszczka, ekspedientka sklepu Nina w Wołominie.
Przed świętami asortyment sklepu Nina jest odpowiednio dopasowany do tego okresu, pracownicy dbają także o widoczność produktów. „Produkty, których konsumenci poszukują przed świętami muszą być bardziej widoczne – wtedy klient ma łatwiejszy dostęp. W sezonie zimowym każdy produkt ma swoje miejsce dzięki czemu o wiele łatwiej można znaleźć dany artykuł” – dodaje pani Ewelina.
Klienci sklepu Nina w Wołominie korzystają także z półproduktów przy wypiekach. W sklepie dostępne są gotowe kremy, polewy i masy. „Mamy też gotowe ciasto francuskie, które wprowadziliśmy do oferty na życzenie klienta. Wiadomo, że nie jest to towar pierwszej potrzeby, i nie sprzedaje się w dużych ilościach, jednak od czasu do czasu klienci poszukują takich produktów w sklepie. Zwłaszcza, że dzięki nim można stworzyć w szybkim czasie przekąski na słodko lub słono” – opowiada ekspedientka sklepu w Wołominie.
Oszczędność czasu w trakcie przygotowań przedświątecznych jest na wagę złota. Dlatego półprodukty i dania gotowe są coraz częściej poszukiwane na półkach sklepowych. Ofertę w wielu sklepach uzupełniają dania garmażeryjne wśród których na popularności w grudniu zyskują pierogi, krokiety oraz paszteciki. Warto zadbać o odpowiednią ofertę także dla tych „zabieganych”.
Monika Kociubińska
Redaktor