Z rynku FMCG

Z mlekiem czy bez?

Piątek, 08 listopada 2019
Mleko posiada więcej składników odżywczych niż prawie wszystkie artykuły spożywcze. Stanowi ono znakomite źródło białka, tłuszczu, węglowodanów (laktozy) oraz składników mineralnych takich jak wapń, magnez, potas, fosfor, cynk i witamin A, D, E, K oraz z grupy B.
Dostarcza ono pełnowartościowego białka, podstawowego budulca kości, zębów, a także wielu narządów, mięśni i hormonów i enzymów. Ponadto reguluje bilans wodny organizmu i wpływa na utrzymanie prawidłowej równowagi kwasowo-zasadowej. Oprócz zawartości białka, mleko wyposażone jest w wapń i witaminę D, które są niezastąpione dla prawidłowego rozwoju dzieci i młodzieży, zwłaszcza w okresie wzrostu i dojrzewania. Witamina D chroni przed infekcjami wirusowymi, bakteryjnymi oraz hamuje rozwój stanów zapalnych.

W mleku możemy zajeźdź witaminę A, odgrywającą istotną rolę w procesie widzenia, witaminę E, która poprawia stan naszej skóry oraz witaminy z grupy B, w tym B12, niezbędną w procesie tworzenia czerwonych krwinek. Dodatkowo zawarty w mleku łatwo przyswajalny tłuszcz polepsza wchłanianie witamin rozpuszczalnych w tłuszczach jak A, D, E, K.

Obecność mleka w diecie obniża ryzyko wielu chorób jak: osteoporozy, chorób układu krążenia, nadciśnienia, a także raka jelita grubego.

Pamiętaj! Jesteś tym, co jesz! Odżywiaj się zdrowo

Projekt „Mamy kota na punkcie mleka” jest sfinansowany z Funduszu Promocji Mleka i realizowany jest przez Polską Izbę Mleka oraz Polską Federację Hodowców Bydła i Producentów Mleka.


Źródło: Biuro kampanii „Mamy kota na punkcie mleka”



tagi: Polska Izba Mleka , Polska Federacja Hodowców Bydła i Producentów Mleka , „Mamy kota na punkcie mleka” ,