Kategorie produktów

Wędliny na świątecznym stole

Niedziela, 12 listopada 2006 HURT & DETAL - Nr 7 (9) / 2006
W okresie przedświątecznym sprzedaż wędlin wyraźnie rośnie. Każdy stara się wtedy, aby na półmiskach znalazły się jak najlepsze wędliny. O rynku wędlin oraz nowościach świątecznych rozmawiamy z Leszkiem Czemielem, Prezesem Zarządu PMB S.A.

Jakie wędliny są kupowane najchętniej przez Polaków?

- Najbardziej popularnym segmentem na polskim rynku są kiełbasy. Do ich spożywania przyznaje się 80% naszego społeczeństwa. Dwie trzecie Polaków deklaruje spożywanie szynki; tyle samo – spożywanie parówek. Połowa naszego społeczeństwa kupuje boczek i pasztet. Z kolei 40% Polaków deklaruje spożywanie mielonek, pasztetowej, kaszanki oraz salcesonu. Taki duży zakład jak PMB musi mieć pełny asortyment wśród wyżej wymienionych segmentów. Na przykład – PMB produkuje obecnie kilka rodzajów salcesonu, który z powodzeniem sprzedawany jest na terenie całego kraju.

Które produkty będą poszukiwane przez konsumentów w okresie przedświątecznym? Czym firma PMB zaskoczy swoich klientów?

- W polskiej tradycji na świątecznym stole pojawić się powinny produkty wykwintne, których nie jemy codziennie. W przedświatecznych zakupach dominują więc wysokojakościowe wędliny, ze szczególnym uwzględnieniem produktów zdrowych, niskotłuszczowych. Z roku na rok widać, że coraz więcej w Polsce sprzedaje się przed świętami wysokiej jakości długodojrzewających wędlin i wędzonek. Te najważniejsze w naszej ofercie, które sprzedajemy w całej Polsce, to kindziuk, kumpiak i pasturma. Są one nie tylko rarytasem i ozdobą stołu, ale stanowią podstawę do smacznego i zdrowego posiłku podczas świątecznej uczty. Ale oczywiście w naszych promocyjnych ofertach na święta znajdą się także takie tradycyjne hity sprzedażowe z PMB jak baleron, polędwice oraz szynki.


Kindziuk to jedna z najbardziej unikalnych polskich wędlin, która nie ma swojego odpowiednika na całym świecie. Fachowo mówiąc, kindziuk to wędzonka surowo i długo dojrzewająca. Wędlina ta, charakteryzuje się niepowtarzalnym słodkawo-ostrym smakiem, zapachem i kruchością.

Kumpiak, kolejny rarytas z PMB, to specjalnie solona i wysuszona „na wiór” szynka o bardzo miłym i delikatnym, słodkim smaku. Polscy smakosze twierdzą, że choć kumpiak przygotowywany jest podobnie jak słynne szynki parmeńskie, to smakuje od nich znacznie lepiej. Dziś, tak jak przed wiekami, do produkcji kumpiaka wybierane są tylko najpiękniejsze szynki.

Pasturma to naturalna, surowo dojrzewająca polędwica doprawiona wyrazistymi przyprawami wzorowanymi na tatarskich mieszankach ziół. Pasturmę z PMB łatwo można poznać po wykwintnym aromacie, który pochodzi ze szlachetnego wędzenia zimnym dymem. Pasturma wytwarzana jest ręcznie, a mięso do jej przygotowania jest starannie selekcjonowane. Dlatego produkt ten zaspokoi podniebienia prawdziwych smakoszy. (TP)

tagi: PMB , wędliny , Leszek Czemiel , Hurt i detal , fischer ,