Mrożone warzywa, owoce, mieszanki, dania gotowe, ryby – taki asortyment warto mieć w sklepie w okresie jesienno-zimowym. Dzięki mrożonkom i daniom gotowym szybko przygotujemy różnorodne potrawy, co jest dużym ułatwieniem zarówno dla tych zabieganych, jak i tych mniej utalentowanych w kuchni.
Mrożenie to jeden z lepszych i wygodniejszych sposobów konserwowania żywności. Przede wszystkim to idealne rozwiązanie na przedłużenie świeżości produktu, a tym samym zachowanie większości walorów smakowych i składników odżywczych. Ponadto konserwacja odbywa się bez konieczności używania dodatkowych substancji.
Dzięki temu możemy cieszyć się smakiem warzyw i owoców także zimą. Z kolei wygodna forma pozwala na jeszcze szybsze stworzenie dania – wystarczy użyć gotowy mrożony produkt lub dodać wybraną mieszankę. Konserwacja poprzez zamrożenie zapewnia również dostęp do wielu gatunków ryb. Mówiąc o mrożonkach nie sposób ominąć chłodzonych dań gotowych, które są dobrym uzupełnieniem oferty na szybkie danie.
Mrożone ryby
Ryby posiadają wiele właściwości prozdrowotnych, zajmują też istotną pozycję w piramidzie zdrowego żywienia i są rekomendowane jako zamiennik mięsa. Kategoria ta nierzadko budzi pewne podejrzenia – czy mrożona ryba jest równie dobra jak ta świeża. Jednak okazuje się, że w pewnych przypadkach można pokusić się o stwierdzenie, że czasami mrożona ryba jest lepsza. Ryba świeża jest najlepsza zaraz po jej połowie. Zanim trafi ona do sklepu mija ok. 4 dni, w zależności od tego skąd jest sprowadzana. Natomiast większość ryb jest mrożona już na kutrze rybackim, dzięki czemu zachowują swoje walory przez dłuższy czas. Jeśli chodzi o kwestię smaku – ryba zamrożona w szybkim czasie zaraz po połowie, przechowywana w odpowiednich warunkach powinna być tak samo dobra jak ta świeża. Kolejnym atutem przemawiającym na korzyść ryb mrożonych jest cena. Mrożone produkty są zazwyczaj tańsze niż ich świeże odpowiedniki. Ponadto biorąc pod uwagę dostępność ryb, to te mrożone możemy dostać w niemal każdym sklepie.
Preferencje konsumentów zostały zbadane na zlecenie firmy Frosta. Respondenci zostali zapytani o powód, dla którego Polacy wybierają mrożone ryby oraz o opinię na temat produktów tej kategorii. Najwięcej osób (82%) wskazało na odpowiedź „przygotowuję dania z ryb, bo są zdrowe i należy je jeść”. Na kolejnych miejscach znalazły się następujące powody: „dzieci powinny jeść ryby, więc dbam o to, aby pojawiły się w naszej diecie” – 77% wskazań; „kupuję zazwyczaj te gatunki, które znam” – 76%; „ryby mają więcej wartości odżywczych niż mięso” – 71%; „kupuję ryby mrożone, bo są łatwiej dostępne niż świeże” – 68%; „ryby mrożone są bardziej przystępne cenowo niż ryby świeże” – 65%.
Respondentów poproszono również o wskazanie cech ważnych przy wyborze ryb mrożonych. Jakość została wskazana przez 32% badanych jako najważniejsza i przez 59% jako ważna. Zaraz za jakością liczy się mała ilość glazury, czyli lodu na rybie. Na trzecim miejscu znalazła się cena za kilogram produktu.
Mrożone warzywa i owoce
Możemy się cieszyć ich smakiem nie tylko latem, a to wszystko dzięki mrożeniu. Aromatyczne ciasto z owocami, czy bukiet warzyw jako dodatek do obiadu – są na wyciągnięcie ręki także zimą. Wielu zastanawia się nad kwestią właściwości produktów rozmrożonych – zadając sobie pytanie czy takie warzywa i owoce rzeczywiście posiadają witaminy. Jak się okazuje produkty mrożone, zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym, mogą mieć nawet więcej witamin i składników mineralnych niż te świeże. A wszystko dlatego, że warzywa i owoce zostają zamrożone w pełni sezonu, kiedy są dojrzałe i mają więcej wartości odżywczych niż produkty dostępne zimą. Zamrażanie jest metodą przechowalnictwa żywności, która w największym stopniu zapobiega utracie witamin i składników mineralnych, co jest z resztą potwierdzone badaniami naukowymi. W procesie mrożenia straty witaminy C można oszacować na poziomie 40%, witaminy B1 – 10-20%, B2 – 10%, karotenu – 5-30%. A jest to stosunkowo niewiele.
Gotowe dania
W sklepowej zamrażarce, oprócz warzyw i owoców czy ryb, znajdziemy także szeroki wybór wśród gotowych dań, dzięki którym przygotujemy szybko posiłek. Pizza, zapiekanka, frytki, a także dania mączne takie jak pyzy czy pierogi czy też mieszanki na zupy – wszystkie wymienione propozycje pozwalają na zaoszczędzenie czasu i wysiłku przy przygotowaniu posiłku. Kategoria produktów mrożonych już na dobre zagościła na półkach sklepowych i cały czas rośnie zwiększając wybór konsumentom. W większości sklepów można spotkać także ofertę dań garmażeryjnych, które są propozycją na szybki posiłek. Ta kategoria szczególnie trafia w gusta dzisiejszego konsumenta – ludzie żyją szybko i mają mało czasu na zakupy oraz przygotowywanie posiłków.
Przegląd oferty w sklepie
W sklepie Topaz Express w Parysowie produkty z zamrażarki sprzedają się bardzo dobrze, a rotacja jest stała przez cały rok. Kierownik sklepu, Leszek Rychlica zaznacza, że jedynie mrożone owoce to kategoria o niższej rotacji. „Jeśli chodzi o sprzedaż, zmienia się ona nieco jedynie przed świętami. W okresie Świąt Bożego Narodzenia na znaczeniu zyskują mrożone flaki oraz ryby. Zarówno na Wielkanoc, jak i Boże Narodzenie ryb sprzedaje się więcej – jednak to zimowe święta wypadają lepiej. Przy okazji mamy wtedy też Sylwestra, kiedy przygotowywane są różne przekąski” – dodaje pan Leszek.
„Przed świętami zawsze jakaś ryba jest w promocji, jeśli jest to np. panga to wielu klientów wybiera ten gatunek. Jednak są też kupujący o bardziej wyszukanym guście, którzy wolą zamówić u nas towar jeżeli nie mamy go w sklepie” – dodaje Anna Jaworska.
Jak informuje kierowniczka sklepu, klient przychodzący po mrożonki planuje ich zakup z wyprzedzeniem. „Sytuacja może wyglądać inaczej w przypadku pizzy mrożonej, którą klienci często chwytają pod wpływem chwili czy namowy dziecka” – dodaje kierowniczka.
Oprócz działu z mrożonkami pomysł na szybkie danie znajdziemy również w dziale dań gotowych. „Pierogi, krokiety, kotlety rybne to produkty, z naszej oferty dań garmażeryjnych – przed podaniem należy je jedynie podgrzać czy podsmażyć na patelni. Klienci od czasu do czasu lubią sobie pozwolić na szybkie danie bez poświęcania czasu na dłuższe gotowanie” – wyjaśnia pan Leszek.
W sklepie w Parysowie bardzo dobrze sprzedają się zupy mrożone oraz gotowe mieszanki warzywne. Ich sprzedaż jest lepsza niż dań mrożonych takich jak pizza czy frytki.
„Wydaje mi się, że istnieje podział wśród klientów ze względu na wiek. Młodsze pokolenie częściej wybiera pizzę, frytki czy nuggetsy. Z kolei starszy klient prędzej wybierze zupy mrożone, do których mimo wszystko trzeba wiedzieć co dodać” – zaznacza pani Ania.
W każdej kategorii od czasu do czasu pojawiają się nowości – ta nie jest wyjątkiem. „Ostatnio pojawiły się u nas placki ziemniaczane, jednak nie cieszyły się one zainteresowaniem klientów. Natomiast co do zasady klienci zwracają uwagę na nowości – jakiś czas temu była czekoladowa pizza, która sprzedała się rewelacyjnie” – informuje pan Leszek.
W Topazie dostępne są produkty marki Hortex, Proste Historie (Iglotex) oraz marka własna Renifer hurtowni REN. „Wybór mamy zarówno wśród droższych, jak i tańszych pozycji. Jednak klienci nie zawsze sugerują się ceną” – dodaje pan Leszek.
Dania gotowe to dziś kategoria, która bardzo się rozwija. Konsumenci żyją szybko i mają mało czasu na gotowanie, w związku z czym często korzystają z rozwiązań na szybkie danie. Rozbudowana oferta dań gotowych to must have w każdym sklepie, który chce odpowiadać na potrzeby konsumentów.
Monika Kociubińska
Redaktor