"Obserwacje rynku wskazują, że ceny żywności po sezonowym spadku w sierpniu br., od września zaczną rosnąć, lecz w tempie dużo wolniejszym niż przed rokiem" - napisała Krystyna Świetlik w co miesięcznej analizie rynku żywnościowego.
"Istotnym czynnikiem dynamizującym wzrost cen żywności może być wzrost cen paliw, a spowalniającym - bariera popytu nasilająca się pod wpływem negatywnych tendencji na rynku pracy i pogorszenia sytuacji dochodowej ludności" - można przeczytać w analizie.
Dobre zbiory zbóż, rzepaku i - spodziewane - warzyw gruntowych będą wpływały stabilizująco na ceny produktów roślinnego pochodzenia.
"Tempo wzrostu cen mięsa wieprzowego, będzie hamowane przez spadek popytu wewnętrznego, ograniczone możliwości eksportu na wschód i opłacalny import z zachodu oraz spodziewane w końcu 2009 r. przejście do wzrostowej fazy cyklu świńskiego" - ocenia ekspert. - "Umacnianie się złotego i spadek cen wołowiny na unijnym rynku może spowodować spowolnienie dynamiki eksportu oraz cen bydła i mięsa wołowego w Polsce."
(maj)
tagi: ceny żywności ,
Znamy laureatów Sustainability Awards For Retail! Podczas...
Należąca do koncernu FoodWell marka Bakalland dołączyła do...
Trwają prace nad nową ustawą o Rzeczniku MŚP...
Zawirowania w światowym handlu...
Rodzimym firmom przyda się promocja ze strony instytucji...
Firmy skupiają się na gromadzeniu zapasów...
Światowi dostawcy nie nadążają z dostawami do Polski...