Profesjonalia Piwowarów i Barmanów to pierwsze tego typu wydarzenie, zorganizowane na niespotykaną skalę. Adresowane jest do specjalistów zajmujących się na co dzień warzeniem oraz serwowaniem piwa. W trakcie imprezy piwni eksperci poprowadzą wykłady i prezentacje oraz wezmą udział w dyskusjach i degustacjach, zaś barmani będą rywalizować o tytuł Najlepszego Barmana Profesjonaliów.
Spotkanie w Kazimierzu Dolnym to unikalne wydarzenie, które stwarza środowisku piwowarów i barmanów okazję do wymiany doświadczeń, dyskusji oraz nagrodzenia najlepszych. Profesjonalia Piwowarów i Barmanów powstały również z myślą o wszystkich tych, którzy nie zajmują się tematyką piwną zawodowo, ale są wielbicielami i znawcami złotego trunku. Organizatorzy wydarzenia tak zaplanowali program, aby był atrakcyjny zarówno dla profesjonalistów jak i amatorów, za główny cel stawiając sobie stworzenie atmosfery obcowania z magią warzenia piwa.
Profesjonalia rozpoczną się od zamkniętej konferencji eksperckiej dla profesjonalistów. Do udziału w wydarzeniu zaproszono największe piwne autorytety. Dzięki współpracy z specjalistami od lat zajmującymi się piwną tematyką przygotowano wykłady podporządkowane trzem głównym zagadnieniom: roli składników w procesie wytwarzania piwa, kulturze picia i serwowania oraz udziałowi człowieka w nowoczesnym systemie warzenia. Najważniejszymi ekspertami odpowiedzialnymi za poszczególne części konferencji są: Krzysztof Kargul, prezes Chmielu Polskiego, specjalista w dziedzinie chmielu, Piotr Dziadkowiec, doświadczony barman i koneser piwa, właściciel Krakowskiej Szkoły Barmanów oraz Eryk Krasoń doświadczony piwowar związany z Grupą Żywiec.
Po zakończeniu części eksperckiej przewidziane jest uroczyste otwarcie Profesjonaliów Piwowarów i Barmanów oraz konkurs dla barmanów. Do walki o tytuł Najlepszego Barmana Profesjonaliów zaproszeni zostaną wybrani barmani, którzy w trzech rundach będą musieli wykazać się profesjonalizmem, zręcznością i umiejętnością pracy pod presją czasu.
Ważna część Profesjonaliów Piwowarów i Barmanów poświęcona zostanie dyskusji na temat roli najważniejszych składników w procesie warzenia piwa. Zagadnienie to pojawi się zarówno w dyskusjach profesjonalistów, jak i w aktywnościach przygotowanych dla zebranych na Profesjonaliach miłośników piwa. Organizatorzy zwrócą szczególną uwagę na to, jak ważny w warzeniu piwa jest chmiel, który decyduje o charakterystycznej goryczce i aromacie piwa. Nie przez przypadek impreza odbywa się w Kazimierzu Dolnym, w sercu polskich plantacji chmielowych, niecałe 100 km od browaru w Warce. Właśnie tu znajdują się największe w Polsce plantacje chmielowe, a Profesjonalia Barmanów i Piwowarów są doskonałym sposobem, aby uczcić i świętować tegoroczne, udane zbiory. Profesjonalia to nawiązanie do tradycji świętowania zbiorów chmielu, które przypadają na połowę września.
Podczas drugiego dnia imprezy, w całości otwartego dla publiczności, zgromadzeni w Kazimierzu Dolnym miłośnicy piw będą mogli dowiedzieć się na czym polega proces warzenia, jednocześnie degustując piwo pochodzące z różnych etapów fermentacji. Piwowarzy i piwni eksperci nie tylko opowiedzą o tradycji warzelnictwa, ale także wyjaśnią specyfikę poszczególnych etapów warzenia i odkryją tajemnice swojej pracy.
Wszystko to będzie możliwe dzięki Interaktywnej Ekspozycji Edukacyjnej „Jak powstaje prawdzie piwo" zaaranżowanej w Kazimierzu, która została przygotowana specjalnie na tę okazję. Piwowarzy będą mieli również sposobność zaprezentowania swoich umiejętności w konkursie na Najlepszego Piwowara Profesjonaliów. Zadaniem uczestników będzie przekonanie sędziów, że to właśnie oni są mistrzami w warzeniu piwa.
(Maja Święcka)
tagi: Grupa Żywiec , Warka ,
Grupa wypracowała stabilne wyniki finansowe na poziomie 287,4...
Należąca do koncernu FoodWell marka Bakalland dołączyła do...
Eksperci szacują, że niewyspani pracownicy mogą kosztować...
Trwają prace nad nową ustawą o Rzeczniku MŚP...
Zawirowania w światowym handlu...
Rodzimym firmom przyda się promocja ze strony instytucji...
Firmy skupiają się na gromadzeniu zapasów...