Dzięki tej zmianie umacnia się rodzinny charakter firmy Mokate - nowi członkowie zarządu są czwartym pokolenie kontynuującym rodzinny biznes.
Sylwia i Adam Mokryszowie są rodzeństwem. Z Mokate związani są praktycznie od zawsze - rodzinna firma była i jest ciągle obecna w ich życiu, od lat szkolnych do czasów obecnych. Oboje przeszli wszystkie szczeble kariery - bez taryfy ulgowej.
Sylwia Mokrysz już w czasach studenckich prowadziła korespondencję zagraniczną Mokate tłumacząc pisma na niemiecki, angielski i rosyjski. Jako właścicielka agencji reklamowej współtworzyła spoty telewizyjne kawy cappuccino w jednej z pierwszych kampanii telewizyjnych Mokate. Od lat 90-tych - w strukturach firmy Mokate - szefowała działowi marketingu i zajmowała się zaopatrzeniem. Pasją Sylwii Mokrysz jest tworzenie nowych produktów - dzięki jej zaangażowaniu Mokate SA jest wiodącym producentem herbat w Polsce z takimi markami jak: "Minutka", "Grzańce", herbatki "Babcia Jagoda", herbaty z serii "Loyd Tea".
Adam Mokrysz zaczął pracę w Mokate w wieku 12 lat - w czasie wakacji zajmował się pakowaniem śmietanki do kawy. Po ukończeniu studiów zaczął przygotowywać pierwsze projekty w działach eksportu i marketingu. Zajmuje się zakupami produktów do produkcji oraz sprzedażą półproduktów (warto zaznaczyć, że wytwarzanych z polskiego mleka) - jako szef Business Unit Food Ingrediens. Uczestniczy w targach branżowych na całym świecie. Dzięki jego pracy Mokate Sp. z o.o. stało się znaczącym światowym graczem na rynku półproduktów dla przemysłu spożywczego. Od kilku lat żonaty - żona Katarzyna na stanowisku dyrektora Centrum Badań i Wdrożeń Mokate - wspólnie z technologami wciela w życie nowe pomysły na kawę.
Mokate SA w Ustroniu i Mokate Sp. z o.o. w Żorach to dwa największe zakłady spośród 9 składających się na grupę Mokate.
Zbudowany od podstaw zakład w Ustroniu powstał w 1995 roku. Początkowo miał 3 500 mkw powierzchni, produkowano w nim 100 pozycji asortymentowych. Obecnie składa się z kilku nowoczesnych hal produkcyjnych i proszkowni rozpyłowej w 12-piętrowym budynku. Łączna powierzchnia obiektów w Ustroniu sięga 15.000 m2. W Mokate SA w Ustroniu zatrudnionych jest 550 osób. Nowoczesne linie produkcyjne pozwalają wyprodukować do 200 różnych pozycji asortymentowych, przede wszystkim herbat.
Zakład w Żorach rozpoczął pracę w roku 2001. Jest największą inwestycją w historii Mokate; obiekty produkcyjne zajmują około 18 000 mkw. Również wyposażony jest w "wieżę" czyli oddział proszkowni rozpyłowej. Zatrudnionych w nim jest 500 pracowników. Firma nadal się modernizuje i rozbudowuje. W 2008 roku w zakładzie w Żorach zakończone zostały prace (proekologiczne) związane z odzyskiem ciepła poprodukcyjnego. Mokate dokupiło ok. 3 ha gruntu, powiększającego dotychczasową posesję; to podwaliny dalszej rozbudowy kombinatu w Żorach. Mokate Sp. z o.o. wytwarza przede wszystkim kawy i półprodukty dla przemysłu spożywczego.
(maj)
tagi: Mokate ,
Sklepy E.Leclerc wygenerowały obroty na poziomie 3,4 mld zł...
Piętnastoosobowa reprezentacja wszystkich franczyzobiorców...
Kolejny miesiąc z rzędu spadki sprzedaży notowały...
Eksperci szacują, że niewyspani pracownicy mogą kosztować...
Trwają prace nad nową ustawą o Rzeczniku MŚP...
Zawirowania w światowym handlu...
Rodzimym firmom przyda się promocja ze strony instytucji...
Firmy skupiają się na gromadzeniu zapasów...