Z rynku FMCG

PINTA zebrała niemal dwa miliony złotych na starzenie piw

Wtorek, 18 czerwca 2019
Na tydzień przed końcem zbiórki PINTA Barrel Brewing SA pozyskała z finansowania społecznościowego już niemal połowę kapitału potrzebnego jej na wybudowanie kompletnego browaru rzemieślniczego. Od 41 dni akcji do spółki każdego dnia dołącza średnio 15 nowych inwestorów. Średnia wpłata wynosi ponad 3 000 zł.
- Zapraszamy do tworzenia najbardziej wyrafinowanych piw świata, jakimi są piwa starzone w drewnianych beczkach, chcemy dzielić się zyskami z ich sprzedaży i zachęcać kolejnych do picia dobrego piwa, to pomysł na biznes, do którego przekonaliśmy jak dotąd ponad 600 inwestorów – mówi Ziemowit Fałat, szef rady nadzorczej PINTA Barrel Brewing SA.

Browar ma powstać do 2021 roku obok istniejącego już nowo wybudowanego za prawie 21 mln zł browaru PINTY w Wieprzu koło Żywca. Ten już istniejący przygotowuje się właśnie do uruchomienia warzenia różnorodnych piw z wykorzystaniem typowych drożdży piwowarskich. Drugi będzie wyspecjalizowany w piwach dzikich, kwaśnych i piwnych eksperymentach. Dzięki temu PINTA będzie warzyć swoje piwa na dwóch niezależnych liniach technologicznych. Możliwości produkcyjne „tradycyjnego” browaru będą na początku wynosić 20 tys. hektolitrów rocznie, a „beczkowego” 2,1 tys. hektolitrów już po pierwszym roku działalności. – Umocni to pozycję PINTY jako największego producenta piw rzemieślniczych w Polsce, a jednocześnie pozwoli na jeszcze więcej piwnych eksperymentów i bieżące kontrolowanie wszystkich procesów warzenia, co jest trudne, kiedy PINTA wynajmuje urządzenia w innych browarach – mówi Grzegorz Zwierzyna, prezes zarządu Browaru PINTA Sp. z o.o. i PINTA Barrel Brewing SA.

Środki w maksymalnej wysokości około 4,15 mln zł pozyskane poprzez crowdfunding udziałowy PINTA Barrel Brewing chce zainwestować w budowę zakładu produkcyjnego – 1,83 mln zł i linii technologicznej – 2,25 mln zł. Równolegle spółka stara się o dofinansowanie inwestycji z Banku Gospodarstwa Krajowego w wysokości około 1,55 mln zł. Wniosek został już pozytywnie zweryfikowany i jest obecnie rozpatrywany. – Jesteśmy zdeterminowani, żeby ten browar rozpoczął warzenie w 2021 roku, niezależnie od tego, czy zbierzemy maksymalną kwotę, czy nie – mówi Ziemowit Fałat. – Te niemal dwa miliony złotych, które już teraz są na koncie zbiórki, wystarczą na budowę browaru, a nawiązka razem z dotacją pozwoliłyby nam zbudować kompletną linię technologiczną bez konieczności zaciągania kredytów bankowych – dodaje.

Kampania crowdfundingowa, którą realizuje platforma Crowdway.pl, ma zakończyć się 24 czerwca br. PINTA Barrel Brewing jest piątym browarem rzemieślniczym w Polsce, który korzysta z finansowania społecznościowego. Wcześniejsze zbiórki przyniosły w sumie prawie 8,8 mln zł wpłaconych przez ponad 6,5 tys. akcjonariuszy.

tagi: PINTA Barrel Brewing , starzenie piw , finansowanie , kapitał , inwestycje ,