Przyjęto, że odpowiedzialnym za cały proces nadzoru nad wyprodukowaniem wyrobów z mleka od krów karmionych paszami bez GMO jest przedsiębiorstwo branży mleczarskiej, które sprawuje nadzór nad własnym lub powierzonym procesem produkcji wyrobów mlecznych, dostawcami mleka surowego oraz prowadzi zakup pasz z certyfikowanego łańcucha paszowego obejmującego produkcję, handel, magazynowanie i transport pasz.
Standard został zaplanowany dla wielu różnych obszarów łańcucha żywnościowego, gdzie istotnym jest wskazanie postępowania, które zapewnia najwyższą jakość, a których wdrożenie i prawidłową realizację można potwierdzić w drodze certyfikacji.
Każde przedsiębiorstwo zainteresowane certyfikacją standardu zobowiązane jest do wdrożenia wymagań określonych w poszczególnych katalogach zagrożeń zawierających zagadnienia, jakie należy opracować i wdrożyć w danym przedsiębiorstwie w celu poddania się certyfikacji. Katalogi wymagań są jednocześnie wytycznymi dla osób audytujących i na ich podstawie zostały stworzone listy kontrolne audytu, którymi posługują się audytorzy w toku oceny przedsiębiorstwa poddającego się certyfikacji.
Konsumenci mleka, kupując towar od dostawcy posiadającego Certyfikat będą mieli pewność, że kupują produkt, który spełni ich oczekiwania odnośnie braku GMO.
Warto zapoznać się z warunkami otrzymania takiego certyfikatu, które dostępne sią na stronie
http://gmo.izbamleka.pl Zapraszamy zainteresowane firmy i spółdzielnie mleczarskie do kontaktu z biurem Polskiej Izby Mleka na adres mailowy:
nongmo@izbamleka.pl Kampania promocyjna sfinansowana z Funduszu Promocji Mleka
Źródło: Biuro kampanii „Wolne do GMO”