O zaletach regularnego picia tłoczonych na zimno soków nie trzeba chyba nikogo przekonywać. Nie każdy jednak wie, że teraz możemy mieć tłoczone na zimno soki zawsze „pod ręką” – w prosty i wygodny sposób. A to wszystko dzięki użyciu nowoczesnej w Polsce technologii utrwalania żywności HPP (High Pressure Processing), która umożliwia produkcję tłoczonych na zimno soków z wydłużonym terminem przydatności.
Sok sokowi nierówny
Dostępne na rynku soki różnią się między sobą sposobem produkcji, a także wartościami odżywczymi. Wiele z nich powstaje z koncentratów, czyli najpierw zostają poddane skoncentrowaniu, a następnie rozcieńczane wodą i rozlewane w butelki. Soki NFC (nie z koncentratu) najczęściej podlegają pasteryzacji – która zapewnia wydłużenie trwałości oraz bezpieczeństwo produktom. Oczywiście można wyciskać sok samodzielnie, jednak wymaga to i odpowiedniego sprzętu, i czasu.
Unikalna technologia HPP
Dlatego z pomocą przychodzi nowatorska technologia utrwalania żywności HPP (z ang. High Pressure Processing) w Polsce. Soki tłoczone na zimno, utrwalane pod wysokim ciśnieniem, zatrzymują większość cennych właściwości użytych warzyw i owoców, przy jednoczesnym zachowaniu bezpieczeństwa produktu i jego dłuższej trwałości. Tę metodę, jako pierwsza do utrwalania soków w Polsce, wprowadziła na nasz rynek firma Victoria Cymes – uznany i ceniony producent świeżych soków.
Na czym polega ten innowacyjny proces? Soki poddawane utrwaleniu HPP zostają wytłoczone na zimno, dzięki czemu ich jakość sensoryczna jest najbardziej zbliżona do użytych do produkcji warzyw i owoców. Sok nie podlega pasteryzacji, co często powoduje istotną utratę składników bioaktywnych i pogorszenie cech sensorycznych (smak, zapach, barwa). W ostatnim etapie, sok zapakowany w butelki poddawany jest bardzo wysokiemu ciśnieniu 6000 atmosfer, co pozwala zachować trwałość na dłużej. Cały proces produkcji, od przechowywania surowca, po jego tłoczenie, rozlew, utrwalanie, magazynowanie i dystrybucję zachodzi w kontrolowanej temperaturze chłodniczej. A trzymany w lodówce, pozwala na wydłużenie terminu przydatności do spożycia nawet do 2 miesięcy!
Zysk dla zdrowia i samopoczucia
Tłoczone na zimno soki utrwalane w technologii HPP, zachowują więcej wartości odżywczych w tym witamin, antocyjanów w porównaniu z tradycyjnymi metodami utrwalania – pasteryzacją. Regularne picie takich soków – to ogromne korzyści dla organizmu. Często skarżymy się na niedobory substancji odżywczych, zwłaszcza zimą – gdy dostępność świeżych owoców i warzyw jest ograniczona. Tłoczone na zimno soki to świetna alternatywa jako jedna z rekomendowanych pięciu porcji warzyw i owoców dziennie.
Co istotne, organizm jest w stanie wchłonąć zdecydowaną większość substancji odżywczych z soków. A sam proces przyswajania jest szybszy niż w przypadku nieprzetworzonej formy warzyw i owoców. Wystarczy nawet 15 minut!
Tłoczone na zimno soki pomogą też zaspokoić głód na dłuższy czas, powstrzymując od sięgania po tuczące, niezdrowe przekąski. To świetny sprzymierzeniec w utrzymaniu odpowiedniej diety.
Cała przyjemność dobrego smaku
W nowoczesnej technologii HPP wytwarzane są soki bardziej pełnowartościowe oraz bardziej trwałe – ale też wyjątkowo smaczne! Przecież dieta to nie wyrzeczenia – właściwe odżywianie się może być wyjątkowo przyjemne. Niezbędne są oczywiście najwyższej jakości składniki. Soki, które Victoria Cymes utrwala w technologii HPP, powstają ze starannie wyselekcjonowanych owoców i warzyw, spośród których tylko te spełniające najwyższe wymagania jakościowe trafiają do dalszego etapu produkcji. Do wyboru są trzy kompozycje smakowe o inspirujących nazwach. #SUKCES – to połączenie soku tłoczonego ze świeżych jabłek z ananasem, truskawką i limonką. #SZCZĘŚCIE – to jabłko z mango oraz marchwią, a #PASJA – jabłko z dodatkiem ogórka, selera naciowego i naci pietruszki. To wyjątkowo prosty, wygodny i smaczny sposób na wzbogacenie codziennej diety!