„Chatka z piernika” – na samą myśl o niej, uśmiech pojawia się na naszej twarzy. Trudno jednoznacznie stwierdzić co jest tego główną przyczyną: spektakularny, bajkowy wygląd czy pyszny smak, przywołujący wspomnienia z dzieciństwa. Przygotowanie jej wbrew pozorom nie zajmuje wiele czasu, a może stanowić główny element świątecznej dekoracji. Święta to czas pełen magii, dlatego podpowiadamy jak wyczarować w nie pyszne, efektowne słodkości, które zachwycą Twoich bliskich.
Chatka z piekarnika
Składniki
Ciasto:• 1 opakowanie pierniczków Delecta
• 100 g masła
• 50 g mąki pszennej
• 1 jajo
Nadzienie:• 90 g białka
• 2 łyżki soku z cytryny
• 445 g cukru pudru
• 1 łyżeczka herbaty matcha lub zielonego jęczmienia w proszku
• 1 opakowanie polewy smak ciemniej czekolady Delecta
• 1 opakowanie posypki kamyczki czekoladowe Delecta Decorada
• 1 opakowanie innej ulubionej posypki Delecta Decorada
• 1 opakowanie Fajny Pisak XXL - biały Delecta
• 1 opakowanie Fajny Pisak XXL - czerwony Delecta
• 1 opakowanie Fajny Pisak XXL - zielony Delecta
• 1 opakowanie Fajny Pisak XXL - żółty Delecta
Dekoracje:• kilka lasek cynamonu
• igliwie
• dodatkowe pierniczki wycięte foremkami
Trudno wyobrazić sobie Boże Narodzenie bez pierników. Dzięki temu przepisowi określenie „domowy piernik” nabierze zupełnie nowego znaczenia.
Mieszankę do wypieku pierniczków mieszamy z mąką, masłem i jajem. Zagniatamy ciasto i schładzamy w lodówce (ok. 20 minut). W tym czasie nagrzewamy piekarnik do temperatury 180ºC (z termoobiegiem). Szablon chatki z piernika drukujemy z tego linku: https://delektujemy.pl/wp-content/uploads/2018/09/chatka_z_piernika_delecta.pdf i wycinamy poszczególne elementy. Po wyjęciu z lodówki schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość około 5 mm i rozkładamy na nim poszczególne elementy chatki. Nożem wycinamy z ciasta kontury domku, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w nagrzanym piekarniku przez około 12 minut. Z resztek ciasta wycinamy dowolnymi foremkami pierniczki, które wykorzystane zostaną do dekoracji chatki i „otoczenia”. Lukier przygotowujemy mieszając ze sobą 90 g białka, 445 g cukru pudru oraz 2 łyżki soku wyciśniętego z cytryny. Składniki miksujemy na średnich obrotach przez 15 minut, aż lukier będzie lejący. Na końcu odkładamy 2 łyżki do miseczki i dosypujemy do niego herbatę matcha, aby zabarwić lukier na zielono. Upieczone ściany i dach chatki dekorujemy według uznania za pomocą polewy, zielonego lukru, pisaków XXL i ulubionych posypek Delecta, a następnie sklejamy za pomocą białego lukru. Chatkę wykańczamy dodatkowymi dekoracjami: wstążeczkami, laskami cynamonu i pierniczkami.
Chatka z piernika to nie tylko piękna i smaczna dekoracja, ale także miły świąteczny upominek. Na pewno spodoba się – i zasmakuje – zwłaszcza najmłodszym!
Croquembouche
Składniki:• 4 jaja
• 120 g mąki pszennej
• 125 g margaryny
• ½ łyżeczki proszku do pieczenia Delecta
• 1 szklanka wody
• 1 opakowanie Kremu do ciast smak śmietankowy Delecta
• 1 opakowanie Kremu do ciast czekoladowy Delecta
• 600 ml mleka
• 250 g krówek
• 3 łyżki śmietanki 30%
Croquembouche to francuski wypiek, który z powodzeniem może pełnić funkcję deseru głównego podczas jednego ze świątecznych dni. Chociaż jego wykonanie nie należy do najprostszych, efekt końcowy jest tego wart.
Na początku przygotowujemy ciasto poprzez zagotowanie wody z margaryną. Wsypujemy mąkę i energicznie mieszamy do momentu uzyskania jednolitej konsystencji. Po wystudzeniu do masy wbijamy kolejno jaja. Dodajemy pół łyżeczki proszku do pieczenia. Całość miksujemy na najwyższych obrotach około 5 minut. Następnie nastawiamy piekarnik na 215˚C. Ciasto przekładamy do szprycy i wyciskamy na blachę do pieczenia (wyłożoną pergaminem) okrągłe porcje ciasta (o średnicy zbliżonej do monety 5 zł). Całość natychmiast wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez około 15 minut do uzyskania złocistego koloru. W tym czasie łamiemy krówki na drobne cząstki. Dodajemy 2 łyżki śmietanki i ogrzewamy na małym ogniu aż do rozpuszczenia się cukierków. 1 łyżkę śmietanki zostawiamy na później. Gdy masa będzie zbyt szybko zastygała, dodając śmietankę ponownie ją rozcieńczymy. Czas na krem. Do wysokiego naczynia wlewamy 300 ml dobrze schłodzonego mleka i wsypujemy zawartość opakowania z kremem o smaku śmietankowym. Miksujemy przez 3 minuty. Gotowym kremem nadziewamy za pomocą szprycy połowę wystudzonych ptysiów. Drugą połowę ptysiów przygotowujemy analogicznie z wykorzystaniem kremu czekoladowego. Pora na finalne złożenie ciasta. W tym celu należy przygotować płaską paterę. Napełnione kremami ptysie układamy naprzemiennie - jeden z kremem jasnym, drugi z kremem ciemnym tworząc rozetę. Poszczególne ptysie sklejamy ze sobą za pomocą masy zrobionej z krówek i śmietany. Około 1 - 2 łyżek masy zostawiamy do dekoracji. Czynność powtarzamy, aż do momentu utworzenia ptysiowej piramidki, którą na sam koniec udekorujemy strużkami masy z krówek.
Croquembouche , który swoim kształtem przypomina choinkę z pewnością zachwyci domowników, jak i przybyłych gości.
Drożdżowa śnieżynka Marcinka
SkładnikiCiasto:• 500 g mąki pszennej
• 2 jaja
• 30 g masła
• 2 łyżki cukru
• Opakowanie drożdży Delecty
• 150 ml mleka
• szczypta soli
Masa:• 250 g maku Bakalland
• 100 g migdałów Bakalland
• 100 g orzechów włoskich Bakalland
• 100 g masy marcepanowej
• 5 łyżek cukru pudru
• 2 łyżki śmietany 18%
Dekoracja:• 3 łyżki cukru pudru
Nic nie może równać się ze smakiem poznańskiego rogala św. Marcina. No chyba, że śnieżynka Marcinka. 🙂
Orzechy i migdały drobno siekamy, łączymy z makiem i zalewamy wodą około 1 cm ponad poziom bakalii. Odstawiamy na około 2 godziny. Dwukrotnie mielimy masę w maszynce do mielenia. Masę łączymy ze śmietaną i przesianym cukrem pudrem, miksując do połączenia składników. Dodajemy masę marcepanową i dalej miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Drożdże mieszamy z odrobiną letniego mleka, 1/2 łyżki cukru i łyżką mąki. Rozczyn odstawiamy do wyrośnięcia. Masło topimy na patelni, studzimy. Jajka ucieramy z pozostałym cukrem, dodajemy masło, później mleko i mieszamy do uzyskania gładkiej masy. Dodajemy połowę przesianej mąki i drożdże. Stopniowo dosypując mąkę, zagniatamy ciasto. Po około 20-25 minut ciasto powinno być gładkie i lśniące. Przykrywamy je ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 1,5 godziny. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 175°C (bez termoobiegu), a blachę z wyposażenia wykładamy papierem do pieczenia.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części i wałkujemy duże koła. Na pierwszym rozsmarowujemy masę, pozostawiając około 1,5 cm od zewnątrz. Przykrywamy drugim i zlepiamy zewnętrzne krawędzie.
Ostrym nożem rozkrawamy ciasto na 16 części, pozostawiając środek cały. Każdy powstały pas ciasta delikatnie skręcamy 3 razy i zagniatamy po dwa, tworząc płatki. Przykrywamy ciasto ścierką i odstawiamy na około 30 minut. Ciasto smarujemy jajkiem z mlekiem i pieczemy do uzyskania złotej skórki. Po ostudzeniu oprószamy cukrem pudrem.
Śnieżynka Marcinka to pyszna i bardzo świąteczna wariacja na temat poznańskich rogali, którą na szczęście można jeść w każdym zakątku Polski.
Więcej świątecznych inspiracji można znaleźć na
https://delektujemy.pl/przepisy-na/boze-narodzenie/